Szanowny Użytkowniku,
Zanim klikniesz „Przejdź do serwisu”, prosimy o przeczytanie tej informacji.
Zgodnie z art. 13 ust. 1 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (RODO), informujemy, iż Państwa dane osobowe zawarte w plikach cookies są przetwarzane w celu i zakresie niezbędnym do udostępniania niektórych funkcjonalności serwisu. W przypadku braku zgody na takie przetwarzanie prosimy o zmianę ustawień w stosowanej przez Państwa przeglądarce internetowej.
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Free Sky sp. z o.o. z siedzibą w z siedzibą w Rzeszowie, ul. kpt. Stanisława Betleja 12, 35-303 Rzeszów.
Podanie danych jest dobrowolne ale niezbędne w celu świadczenia spersonalizowanej reklamy oraz dostępu do niektórych funkcjonalności serwisu.
Posiada Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych i ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, wszelkie wnioski dotyczące wskazanych powyżej praw prosimy kierować na adres email: klikmapa@gmail.com.
dane mogą być udostępniane przez Administratora podmiotom: Google LLC w celu prowadzenia spersonalizowanej reklamy.
podane dane będą przetwarzane na podstawie zgody tj. art. 6 ust. 1 pkt i zgodnie z treścią ogólnego rozporządzenia o ochronie danych.
dane osobowe będą przechowywane do czasu cofnięcia zgody.
ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

Przepisy

Piernik to jedno z najstarszych znanych ciast, wywodzi się z wielkich bochenków robionych na miodzie. Pierwsze pierniki robiono już w XII wieku w Norymberdze i Bazylei, które to miasta do dziś uznawane są za stolice europejskiego piernika.

Pierniczki korzenne

Nazwa „piernik” pochodzi ze staropolszczyzny, ze słowa „pierny”, co znaczy pieprzny. Pierniczki mają miły słodki smak i korzenny aromat, oraz charakterystyczną ciemną, brązową barwę. Niepowtarzalny smak i aromat pierniki zawdzięczają takim składnikom i przyprawom jak miód, karmelizowany cukier, cynamon, imbir, goździki, anyż, kardamon. Takie pierniki znane są jako pierniczki korzenne

Pierniczki toruńskie

Pierwsi polscy piernikarze zaczęli swoją działalność w Krakowie. Tradycje piernikarskie najlepiej zakorzeniły się w dwóch innych miastach – Gdańsku, do którego trafiły z miast Ligi Hanzeatyckiej, w której były tradycyjnym ciastem, oraz Toruniu. Toruń do dziś kojarzony jest z dwoma symbolami – Kopernikiem i właśnie pierniczkami. Pierniki wypiekane w Toruniu niemal od samego początku były jakościowo porównywalne z najlepszymi w Europie pierniczkami norymberskimi.

Pierniczki - przepis

Potrzebne nam będą następujące składniki:
- 60 dag mąki,
- 15 dag miodu (może być prawdziwy bądź sztuczny),
- 10 dag cukru pudru,
- 12 dag masła,
- dwa żółtka,
- dwie łyżeczki proszku do pieczenia,
- przyprawa do pierników lub do grzańca,
- 2 łyżki kakao holenderskiego.

Wykonanie:

Miód zrumieniamy z przyprawami i rozpuszczonym masłem, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Powinno być gładkie, idealna do wałkowania, nie powinno się przyklejać do rąk. Można podsypywać mąką, jeśli czujemy, że jest zbyt kleiste i niezbyt zwarte. Wałkujemy ciasto do grubości około pół centymetra i wykrawamy pierniczki. Możemy nadać im dowolny kształt, zrobić w nich otworki, witrażyki z kruszonych landrynek. Pierniczki wypiekamy około 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, jeśli mamy ciasteczka z witrażykami, wtedy wkładamy je na około 12 minut do temperatury 150 stopni. Po wypieczeniu pierniczki są twarde, później miękną. Można je przechowywać nawet do kilku miesięcy w szczelnym pudełku.

Komentarze: