Szanowny Użytkowniku,
Zanim klikniesz „Przejdź do serwisu”, prosimy o przeczytanie tej informacji.
Zgodnie z art. 13 ust. 1 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (RODO), informujemy, iż Państwa dane osobowe zawarte w plikach cookies są przetwarzane w celu i zakresie niezbędnym do udostępniania niektórych funkcjonalności serwisu. W przypadku braku zgody na takie przetwarzanie prosimy o zmianę ustawień w stosowanej przez Państwa przeglądarce internetowej.
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Free Sky sp. z o.o. z siedzibą w z siedzibą w Rzeszowie, ul. kpt. Stanisława Betleja 12, 35-303 Rzeszów.
Podanie danych jest dobrowolne ale niezbędne w celu świadczenia spersonalizowanej reklamy oraz dostępu do niektórych funkcjonalności serwisu.
Posiada Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych i ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, wszelkie wnioski dotyczące wskazanych powyżej praw prosimy kierować na adres email: klikmapa@gmail.com.
dane mogą być udostępniane przez Administratora podmiotom: Google LLC w celu prowadzenia spersonalizowanej reklamy.
podane dane będą przetwarzane na podstawie zgody tj. art. 6 ust. 1 pkt i zgodnie z treścią ogólnego rozporządzenia o ochronie danych.
dane osobowe będą przechowywane do czasu cofnięcia zgody.
ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

Przepisy

Pierogi ruskie – znają je wszyscy. Największą popularnością cieszą się w Polsce i na Ukrainie. Pochodzą z Rusi Czerwonej, nie zaś z Rosji (jak mogłaby wskazywać nazwa). Jeszcze przed wojną we Lwowie pierogi ruskie określano polskimi – najprawdopodobniej dlatego, że pierogi ruskie były (i nadal są) u nas bardzo popularne.

Pierogi to potrawa wykonana z ciasta i farszu. Farsz w pierogach jest różnorodny, w zależności od upodobań. W Polsce najczęściej stosowanym nadzieniem jest mięso, ser z ziemniakami i cebulą (czyli pierogi ruskie), owoce, soczewica. W innych krajach można spotkać nadzienie z jajka na twardo, miodu czy marmolady. Możemy też przyrządzić pierogi ruskie ze szpinakiem.

Pierogi ruskie - przepis

Pierogi ruskie są pyszne i proste do przygotowania. Wystarczy odrobina chęci i czasu. Poniżej znajduje się prosty przepis na tradycyjne ciasto i farsz do pierogów z serem, ziemniakami i cebulą.

Składniki:
Farsz:
- ziemniaki (ugotowane i zmielone)
- cebula
- biały ser
- sól, pieprz

Ciasto:
- mąka pszenna
- szklanka ciepłej wody
- sól

Przygotowanie farszu:
1. Pokrój cebulę w kostkę i podsmaż do złocistego koloru.
2. Obierz i ugotuj ziemniaki.
3. Zmiel ziemniaki i ser (w warunkach studenckich można to zrobić widelcem lub zwykłym tłuczkiem do ziemniaków).
4. Wymieszaj cebulę z ziemniakami i serem, a następnie przypraw solą i pieprzem.

Przygotowanie ciasta:
1. Wsyp mąkę do miski, dodaj troszkę soli, zalej odrobiną ciepłej wody i wymieszaj.
2. Po przestygnięciu ciasta wyrób je ręką.
3. Rozwałkuj ciasto (około 3mm). Jeśli będzie się przyklejać do stołu wystarczy podsypać mąką.
4. Wykrój szklanką krążki i włóż do nich farsz (około 1 łyżeczki).
5. Dokładnie zlep brzegi.

Pierogi wrzuć do gotującej i osolonej wody. Po wypłynięciu na wierzch pogotuj je jeszcze kilka minut. Ugotowane pierogi podaj z roztopionym masłem i zarumienioną cebulką. Smaczne są również ze gęstą, kwaśną śmietaną lub skwarkami z boczku. Smacznego!

Komentarze:
unknown 2015-04-23 20:39:41

A gdzie proporcje? Szklanka wody...