Gotowanie i wypieki

Pistacje, które uwielbiamy ale również unikamy. Dlaczego? Co o nich wiemy? Z pewnością są wyjątkowe i niepowtarzalne w smaku, kiedy mamy już okazję ich zasmakować, zajadamy ze smakiem. Dlaczego tak rzadko je kupujemy? No cóż z pewnością odstraszają nas ich ceny na sklepowych półkach, bez względu na jakość sprzedawanych pistacji. Czy pistacje są warte swej ceny? Jakie zawierają wartości odżywcze?

Pistacja - pochodzenie

Pistacja to gatunek z rodziny nanerczowatych. Pochodzi głównie z Azji Środkowej oraz Azji Mniejszej. Uprawiana jest również w Iraku, Syrii czy Turcji. W Europie ich plantacje można spotkać w Grecji na wyspie Eginie.

Pistacje - wartości odżywcze

Pistacje należą do najbardziej odżywczych gatunków orzechów. Mała porcja pistacji zaspakaja doskonale głód, a także dostarcza organizmowi wiele niezbędnych minerałów, witamin oraz fitoskładników. Porcja pistacji zaspokaja około 20% dziennego zapotrzebowania na witaminy z grupy B6, dostarczając odpowiednią ilość potasu i magnezu.

Pistacje doskonale spełniają się w roli leku różnych chorób i schorzeń. Obniżają poziom cholesterolu we krwi, chronią serce oraz pomagają utrzymać je w dobrej formie. Pistacje spożywane każdego dnia dostarczają organizmowi niezbędną luteinę oraz zeaksantynę, która chroni oczy przed wszelkimi chorobami.

Każdy orzech pistacji zawiera tylko trzy kalorie, stąd też nazwa dla orzechów „smukłe orzechy”. Dzięki nim mamy szansę na utrzymanie zgrabnej sylwetki oraz dostarczenie organizmowi odpowiedniej ilości błonnika, który wspomaga pracę układu pokarmowego.

Pistacje - zastosowanie

Pistacja najczęściej traktowana jest jako przekąska, spożywana na surowo lub prażona. Ma wielu fanów, gdyż ma wyjątkowy słodki smak, wyjątkowy zapach oraz bardzo niewielką ilość tłuszczu (maksymalnie 60%). Pistacje swoje zastosowanie odnalazły w cukiernictwie. Nasiona pistacji przetwarzane są na olej pistacjowy. Z galasów na liściach produkowane są barwniki malinowe do zabarwiania np. jedwabiu bądź dywanów. Z drewna pistacji produkuje się żywicę odpowiednią do produkcji lakierów.

Pistacje w ciąży

Czy pistacje można zajadać w czasie ciąży? Nigdzie nie ma żadnych przeciwwskazań do ich jedzenia, są zdrowe i smaczne, a więc śmiało ciężarne mogą je podjadać. Jeśli obawiają się iż im zaszkodzą lub dziecku, może warto ograniczyć duże ilości pistacji i sięgać po nie tylko od czasu do czasu.

Komentarze:
Karol 2014-09-15 22:16:28

Pół kilo w biurze znika tak samo jak i czas na wyskubanie tych wszystkich maluchów z łusek...Uwielbiam je :-D