Szanowny Użytkowniku,
Zanim klikniesz „Przejdź do serwisu”, prosimy o przeczytanie tej informacji.
Zgodnie z art. 13 ust. 1 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (RODO), informujemy, iż Państwa dane osobowe zawarte w plikach cookies są przetwarzane w celu i zakresie niezbędnym do udostępniania niektórych funkcjonalności serwisu. W przypadku braku zgody na takie przetwarzanie prosimy o zmianę ustawień w stosowanej przez Państwa przeglądarce internetowej.
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Free Sky sp. z o.o. z siedzibą w z siedzibą w Rzeszowie, ul. kpt. Stanisława Betleja 12, 35-303 Rzeszów.
Podanie danych jest dobrowolne ale niezbędne w celu świadczenia spersonalizowanej reklamy oraz dostępu do niektórych funkcjonalności serwisu.
Posiada Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych i ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, wszelkie wnioski dotyczące wskazanych powyżej praw prosimy kierować na adres email: klikmapa@gmail.com.
dane mogą być udostępniane przez Administratora podmiotom: Google LLC w celu prowadzenia spersonalizowanej reklamy.
podane dane będą przetwarzane na podstawie zgody tj. art. 6 ust. 1 pkt i zgodnie z treścią ogólnego rozporządzenia o ochronie danych.
dane osobowe będą przechowywane do czasu cofnięcia zgody.
ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

Gotowanie i wypieki

Pitaja to owoc wielu gatunków kaktusa. Ma on wiele nazw np. huno, czy truskawkowa gruszka. Pochodzi z Ameryki Środkowej, oraz Meksyku, uprawia się go także w krajach Azji Południowo - Wschodniej i Południowych Chinach. Pitaja zakwita tylko i wyłącznie w porze nocnej. Kwiaty pitai są koloru białego.

Pitaja - zastosowanie

Owoc pitai jest spożywany przede wszystkim przez tubylców. Owoc jest bardzo popularny w Meksyku, gdzie zbiera się go na pustyni. Smak owocu jest na ogół słodki, choć są także rodzaje owocu o kwaskowatym posmaku. Owoc nie znosi deszczu, dlatego idealny dla niego klimat to klimat suchy.

Mamy dwa rodzaje pitai:
• Hylocereus ( różowo- fioletowa skórka owocu z białym miąszem),
• Stenocereus.

Pitaja - właściwości

Warto wspomnieć, że kwiaty pitai także są jadalne. Często stosuje się je także jako napar. Z owoców natomiast produkuje się liczne soki, oraz wino.

Masa owoców na ogół wynosi od 150-600 gramów. Miąższ, który zawiera czarne pestki, spożywa się na surowo. Owoc jest słodkawy w smaku i niskokaloryczny. Schłodzenie owocu poprawia jakość jego smaku, dlatego często owoc pitaji podawany jest w postaci deserów lodowych. Skórki są niejadalne, a nasiona nie są trawione w przewodzie pokarmowym.

Pitaja - wartości odżywcze

○ Popiół
○ Błonnik
○ Tłuszcz
○ Fosfor
○ Woda
○ Wapń
○ Żelazo
○ Karoten
○ Niacyna
○ Kwas askorbinowy
○ Ryboflawina.

Komentarze: