Przepisy

Uwielbiasz placki ziemniaczane? Ja też często mam na nie chęć, jednak ile można jeść to samo? Może warto spróbować tego samego ale inaczej? Co powiecie na placki po węgiersku? W ten sposób zjecie ulubionego placka ziemniaczanego z pysznymi dodatkami. Jak przyrządzić placek po węgiersku? Oto kilka pomysłów, mam nadzieję wśród nich znajdziecie swój ulubiony.

Placki po węgiersku

Składniki:
- 4 duże ziemniaki lub 6 małych,
- 2 cebule,
- ząbek czosnku,
- jajko,
- 3 łyżki mąki,
- 0,5kg wołowiny,
- sól,
- pieprz,
- 0,5 czerwonej i zielonej papryki (żółtej się nie poleca),
- Oliwa,
- łyżka przecieru pomidorowego.

Sposób przygotowania:
Zaczynamy od obrania ziemniaków, cebuli oraz ząbku czosnku, które następnie ścieramy na tarce o małych oczkach. Dodajemy mąkę, jajko, sól, pieprz, po czym starannie mieszamy. Na rozgrzanym oleju smażymy dość grube placki. Wołowinę kroimy w kostkę, po czym obtaczamy w mące i mocno obsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Przekładamy do rondla, a spieczoną mąkę z patelni spłukujemy zimną wodą i przelewamy do rondla. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i zeszkloną wcześniej na masełku. Dusimy około godziny. W między czasie obieramy paprykę i kroimy w cienkie paski. Po upływie godziny, dodajemy do mięsa razem z przecierem pomidorowym, solą, pieprzem i dusimy kolejne 1/2 godziny. Następnie zagęszczamy mąką jeśli jest taka potrzeba. Przekładamy placek sosem z mięsem, składamy na pół i ponownie polewamy sosem przed podaniem. Zrobić kleks ze śmietany, ozdobić np. szczypiorkiem lub bazylią.

Placki po węgiersku z nadzieniem gulaszowym

Składniki na dwa placki ziemniaczane:
- pół kilo dużo ziemniaków,
- cebula,
- 5-6 łyżek mąki,
- sól,
- pieprz,
- olej do smażenia.

Sposób przygotowania placków:
Wstępnie ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Cebulę obieramy i drobno kroimy w kosteczkę. Masę ziemniaczaną, cebulę i mąkę mieszamy, następnie całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na dużej patelni o średnicy 32 cm (ja takiej użyłam, zawsze można na mniejszej) podgrzewamy olej i gdy zacznie skwierczeć nakładamy ciasto ziemniaczane. Smażymy tak długo aż placki ziemniaczane będą delikatnie rumiane.

Składniki na gulasz do placka węgierskiego:
- 50 dag mięsa gulaszowego,
- 2 marchewki,
- świeża papryka,
- przecier pomidorowy,
- 2 ząbki czosnku,
- sól,
- papryka ostra.

Sposób przygotowania:
Mięso gulaszowe myjemy pod zimną wodą, kroimy na drobne kostki i kładziemy na patelnię by się troszkę obsmażyło. W międzyczasie siekamy dwa ząbki czosnku, które dokładamy do mięsa.  Gdy mięso się smaży my zajmujemy się papryką. Myjemy ją, obieramy i kroimy w paski. Kolejnym składnikiem jest marchewka, która po obraniu będzie krojona w talarki. Do garnka nalewamy tyle wody by zakryła mięso. Wodę zaczynamy gotować z mięsem, czosnkiem oraz marchewką. Po upływie około 40 minut dodajemy paprykę oraz przecier pomidorowy. Gulasz gotujemy aż mięso zmięknie, a więc około 1,5- 2 godzin. Pod koniec dodajemy sól, paprykę ostrą. Do garnuszka nalewamy troszkę wody i rozrabiamy w niej 2 łyżeczki mąki, gdy się wymiesza zaprawiamy gorącym sosem. Dolewamy mąkę do gulaszu i gotujemy jeszcze kilka chwil.

Placki po węgiersku inaczej

Składniki na placki:
- 0,5 kg dużych ziemniaków,
- 0,5 szklanki mąki pszennej,
- sól,
- pieprz,
- jajko,
- cebula,
- olej roślinny.

Sos węgierski:
- papryka,
- 30 dag karkówki,
- 30 dag wołowiny,
- cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- papryka słodka i ostra w proszku,
- smalec,
- 2 kieliszki czerwonego wytrawnego wina,
- 1 szklanki bulionu,
- sól,
- pieprz,
- majeranek,
- mąka pszenna,
- woda,
- pietruszka,
- kwaśna śmietana 18%.

Sposób przygotowania:
Zaczynamy od pokrojenia mięsa w niewielką kostkę. Następnie na rozgrzanym smalcu smażymy kawałki mięsa (nie wszystko na raz, partiami). Na pozostałym ze smażenia tłuszczu rumienimy pokrojoną w kostkę cebulę. Na oddzielnej patelni na 2 łyżkach smalcu przesmażamy przez moment 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku. Do garnka z cebulą wędruje usmażone mięso, posiekany czosnek, przesmażona papryka, wino, bulion, pieprz oraz ostra papryka i majeranek. Całość pod lekko uchyloną pokrywką dusi się przez 1 h. Następnie wrzucamy do gulaszu połowę pokrojonej z kostkę papryki, aby oddała swój smak. Po kolejnych 30 minutach dodajemy pozostałą część papryki – dla wyglądu. Dusimy do miękkości, od czasu do czasu dolewając wody. Gdy mięso jest miękkie zagęszczamy sos: w 0,5 szklanki wody rozpuszczamy 2 łyżeczki mąki pszennej i wlewamy do sosu (oczywiście nie wszystko na raz tylko partiami, aż uzyskamy pożądaną konsystencję). Na koniec doprawiamy solą i cukrem. Placki ziemniaczane: duże obrane ziemniaki ścieramy na grubych oczkach oraz na drobnych (proporcja pól na pół). Cebulę trzemy na drobnych oczkach – dodaje ona świetnego smaku, no i ziemniaki nie ciemnieją. Następnie dorzucamy sól, pieprz, jajko oraz mąkę (w zależności od wilgotności ziemniaków dodajemy jej więcej lub mniej). Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Smażymy niewielkie placki na rozgrzanym oleju. Całość podajemy z kleksem kwaśnej śmietany oraz posypane posiekaną natką pietruszki.

Komentarze: