Szanowny Użytkowniku,
Zanim klikniesz „Przejdź do serwisu”, prosimy o przeczytanie tej informacji.
Zgodnie z art. 13 ust. 1 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (RODO), informujemy, iż Państwa dane osobowe zawarte w plikach cookies są przetwarzane w celu i zakresie niezbędnym do udostępniania niektórych funkcjonalności serwisu. W przypadku braku zgody na takie przetwarzanie prosimy o zmianę ustawień w stosowanej przez Państwa przeglądarce internetowej.
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Free Sky sp. z o.o. z siedzibą w z siedzibą w Rzeszowie, ul. kpt. Stanisława Betleja 12, 35-303 Rzeszów.
Podanie danych jest dobrowolne ale niezbędne w celu świadczenia spersonalizowanej reklamy oraz dostępu do niektórych funkcjonalności serwisu.
Posiada Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych i ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, wszelkie wnioski dotyczące wskazanych powyżej praw prosimy kierować na adres email: klikmapa@gmail.com.
dane mogą być udostępniane przez Administratora podmiotom: Google LLC w celu prowadzenia spersonalizowanej reklamy.
podane dane będą przetwarzane na podstawie zgody tj. art. 6 ust. 1 pkt i zgodnie z treścią ogólnego rozporządzenia o ochronie danych.
dane osobowe będą przechowywane do czasu cofnięcia zgody.
ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

Przepisy

Frytki - kto ich nie lubi? Myślę, że nieliczni. Z pewnością uwielbiają je dzieci. Co to są te pyszne frytki i dlaczego nam tak smakują? Z czym smakują najlepiej? Jak przyrządzić frytki by smakowały wyjątkowo dobrze, za zarazem były zdrowe? Dziś nie ma już restauracji, baru czy bistro w którym w menu brakuje frytek. Smakosze chętnie zamieniają ziemniaki na pieczone frytki w wielu postaciach, bo przecież dziś można zjeść je tak rozmaicie i według własnych upodobań. Frytki z posypką, frytki z serem, frytki po wiedeńsku, frytki amerykańskie, domowe. Jak więc ich nie uwielbiać?

Frytki to nic innego jak ziemniaki. Jednak nie gotowane, a tym razem pieczone na gorącym oleju. Obrane ze skórki, krojone są zazwyczaj w cienkie słupki, karbowane, płaskie talarki, większe kawałki lub kręcone świderki. Możliwości jest wiele jednak najczęściej wybierany kształt frytek to proste frytki, dobrze wypieczone i długie. Frytki smażone są w wysokiej temperaturze na głębokim oleju np. słonecznikowym. W momencie osiągnięcia złotego koloru i chrupiącej skorupki, odsączane z tłuszczu i odpowiednio przyprawiane. Do przygotowania frytek często używa się frytkownicy, można je jednak smażyć również na patelni lub piec w piekarniku bez użycia oleju.

Niestety, frytki są potrawą ciężkostrawną, tak więc nie powinno się ich spożywać zbyt często. Zawierają bowiem zbyt dużą ilość tłuszczu, który podczas smażenia poddawany jest wysokiej temperaturze. Zaleca się olej rzepakowy do stosowania w frytkownicy.

Minusy spożywania frytek

Największym minusem frytek jest duża ilość tłuszczu potrzebna do ich przygotowania. Z tego powodu występuje u największych smakoszy frytek, zwiększone ryzyko występowania chorób miażdżycowych. Dość sporym minusem spożywanych frytek jest również zawarty w nich akrylamid. Osoby często spożywające frytki w późniejszym okresie życia (około 60-78 rok) częściej chorują na raka wątroby. Niestety różnica w porównaniu do osób nie posiadających w swej diecie frytek, wynosi o około 60% większą liczbę zachorowań.

Przepis na frytki

Składniki na dwie porcje frytek:
- 4 ziemniaki,
- Olej roślinny lub rzepakowy,
- Sól i inne ulubione dodatki.

Wykonanie:
Ziemniaki obieramy i dokładnie myjemy. Następnie kroimy je w wąskie i długie słupki. W garnku (frytkownicy lub na patelni) rozgrzewamy olej do 190°C wlewając go na wysokość około 15cm. Ziemniaki wrzucamy osuszone w małych porcjach, po około 10 frytek. Po upływie 1-3 minut obsmażoną frytkę wyciągamy łyżką cedzakową i kładziemy na ręczniku papierowym do odsączenia z oleju. Powtarzamy czynności wrzucając kolejne partie frytek. Kiedy wszystkie są już obsmażone zmniejszamy temperaturę do wysokości 160°C i wrzucamy do niego ponownie wszystkie frytki na raz. Pieczemy około 4-5 minut. Gotowe sypiemy solą i podajemy z ulubionymi dodatkami.

Sposobów przygotowania frytek jest wiele i każdy sprawdzony przez gospodynie domowe, restauratorów, ty z pewnością wybierzesz własną. A może zdecydujesz się na pieczenie frytek w piekarniku bez tłuszczu?

Popularne dodatki do frytek:
• Ketchup,
• Majonez,
• Sosy,
• Sałatki warzywne,
• Wszelkiego rodzaju mięsa,
• Smażone jajko,

Komentarze:
... 2012-01-28 15:02:13

z kremowa smietana, jako dodatek.. pycha

aaaayyyyyeeeee xD 2012-09-24 19:49:24

Mniam ;x

basia 2013-01-11 16:09:45

mmmmmmmmmmmmmmnnnnnnnnnnnnnnnniiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiaaaaaaaaaaaaaaaaaaaammmmmmmmmmmmmmmmmmmmm no naprawde muwie wam

wikuśka...... 2013-03-10 11:01:44

pychotka fryteczki...... a dla was kto kocha frytki niech powie tak a kto nie to niech powie nie! jak coś to ja milion razy TAK