Przepisy

Karmel - na samą myśl każdemu przychodzi na niego ochota. Podawany w wielu postaciach i do różnych potraw słodkich. Czy jest trudny w wykonaniu? Jeśli poznasz jego największe tajniki, okaże się prosty jak bułka z masłem.

Czym właściwie jest karmel?

Karmel to nic innego jak cukier. Początkowo dochodzi do jego rozpuszczenia, a następnie ogrzania i zmiany w złotawy kolor. Im dłużej cukier gotowany tym ciemniejszy kolor karmelu. Do zatrzymania ciemnienia może dojść jedynie w momencie wymieszania z zimnym płynem lub umieszczenia garnuszka z karmelem w zimnej wodzie.

Przepis na karmel z cukru

Przygotuj garnek z grubym dnem w którym przygotujesz masę. Do garnka wsyp 25 dag cukru oraz wlej 225ml wody. Podgrzej oba składniki często mieszając, na małym ogniu. Kiedy cukier całkowicie się rozpuści, zwiększ ogień i grzej dalej. Po doprowadzeniu składników do wrzenia należy ponownie zmniejszyć ogień i zaprzestać mieszania. Od czasu do czasu poruszaj naczyniem by równomiernie zmieniał kolor. Jeśli pragniemy uzyskać delikatny smak, karmel należy wyłączyć w momencie przybrania jasnej barwy. Jeśli smak karmelu ma być wyrazisty i mocny, karmel o ciemnej barwie będzie odpowiedni. W momencie uzyskania oczekiwanego koloru karmelu, naczynie z karmelem wstawiamy do pojemnika z zimną wodą (np. do zlewu). W ten sposób produkcja karmelu zostaje zatrzymana. Zostawiamy do przestudzenia. Pamiętajmy iż gorący karmel mocno parzy, nie wkładajmy więc do garnka palca by go skosztować.

Do czego dodać karmel?

Karmel może występować jako pyszna polewa, sos lub dodatkowy składnik do dania deserowego. Przepisów w których można użyć karmelu jest bardzo wiele, tak dużo jak daleko może tylko sięgać ludzka wyobraźnia. Karmel domowy jest bardzo lubianym i popularnym dodatkiem dań deserowych.

Jednak karmel nie tylko dodawany jest do deserów. Dziś w ekskluzywnych spa, używany jest podczas zabiegów, jako aromaterapia. Możliwy również do zastosowania w wielu domach w postaci kadzidełek, olejków eterycznych itp.

Komentarze:
p2011 2011-10-16 17:49:49

a można zrobic karmel beż wody??

Ola 2011-11-10 18:11:50

Dziękuję bardzo ! Bardzo mi się ten przepis przydał . :D Miałam 5 nieudanych prób , ale w 6 juz się udało . w ten sposób mam 5 słodkich karmelowatych cukierków . :)

sandix 2012-05-19 14:54:34

da sie bo robilam dajesz smietanke , cukier , maslo wszystko smazysz na patelni

joko 2012-06-05 16:10:52

sandix w ten sposób robisz sos karmelowy a nie sam karmel. p2011- można zrobic karmel bez wody ale to dośc trudne, jednak nie trzeba dodawac aż tyle wody, na 1/2 szkl cukru wystarczy 2-3 łyżki wody

Michał 2012-09-25 14:49:17

można też tak: Porcja syropu cukrowego, mniejsza porcja cukru i taka sama porcja sody oczyszczonej. Najpierw mieszamy cukier z syropem cukrowym, aby były grudki, i gdy wszystko ciemnieje sypiemy sody. Całość puchnie- rozbijamy bąbelki i studzimy. Po godzinie mamy twardy, lecz kruchy karmel z bąbelkami, który możemy dodać do lodów. Smacznego!

dawid 2012-10-03 15:02:14

to sie spali garnek!!

milka 2012-10-04 15:54:54

dzisiaj sobie zrobie:)

:) 2012-10-24 19:12:59

Robi sie

Dawid 2012-10-24 19:15:59

Ile mniej wiecej to sie gotuje???

ania 2012-10-25 07:51:42

fajny przepis

aga 2012-11-26 18:58:45

a czy ktoś próbował zrobić płaską figurkę z karmelu?

Morfx 2013-07-25 20:54:19

super przyda mi sie do deserów i lodów super przepis!

małgosia1 2013-08-20 15:30:01

woda wyparowała, został sam cukier! dlaczego tak jest!?

ola 2013-12-15 14:59:33

Za rzadkie ...

wolna europa 2014-01-06 16:53:49

chciałbym uzyskać recepturę na karmel i póżniej dodać go do wina

Amelka 2014-01-09 13:47:46

3 godziny robię i nic mi nie wychodzi