Szanowny Użytkowniku,
Zanim klikniesz „Przejdź do serwisu”, prosimy o przeczytanie tej informacji.
Zgodnie z art. 13 ust. 1 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (RODO), informujemy, iż Państwa dane osobowe zawarte w plikach cookies są przetwarzane w celu i zakresie niezbędnym do udostępniania niektórych funkcjonalności serwisu. W przypadku braku zgody na takie przetwarzanie prosimy o zmianę ustawień w stosowanej przez Państwa przeglądarce internetowej.
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Free Sky sp. z o.o. z siedzibą w z siedzibą w Rzeszowie, ul. kpt. Stanisława Betleja 12, 35-303 Rzeszów.
Podanie danych jest dobrowolne ale niezbędne w celu świadczenia spersonalizowanej reklamy oraz dostępu do niektórych funkcjonalności serwisu.
Posiada Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych i ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, wszelkie wnioski dotyczące wskazanych powyżej praw prosimy kierować na adres email: klikmapa@gmail.com.
dane mogą być udostępniane przez Administratora podmiotom: Google LLC w celu prowadzenia spersonalizowanej reklamy.
podane dane będą przetwarzane na podstawie zgody tj. art. 6 ust. 1 pkt i zgodnie z treścią ogólnego rozporządzenia o ochronie danych.
dane osobowe będą przechowywane do czasu cofnięcia zgody.
ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

Przepisy

Czy dziś robienie lodów w domu ma jakiś sens? Przecież wystarczy wyjść z domu i kupić w sklepie swój ulubiony smak , czy to truskawka czy czekolada, karmel, wanilia, toffi, jest tego mnóstwo. Po co więc tracić w domu czas na przygotowanie lodów, skoro można je zjeść od razu? No cóż z pewnością lody domowe mają wiele plusów, pewne składniki, brak chemii, wybrany smak, większą ilość czy też ulubione dodatki. W jaki sposób przygotować domowe lody? Oto kilka sprawdzonych pomysłów na smaczne i zdrowe lody domowe.

Lody z granatem

Składniki:
- 8 żółtek,
- 200g cukru,
- 250 ml śmietany kremówki,
- 500ml mleka.

Sposób przygotowania:
Zaczynamy od ucierania żółtek z cukrem. Wstawiamy do garnka z wrzątkiem. Mleko zagotowujemy i wlewamy małym strumieniem do naczynia z żółtkami. Cały czas ubijamy. Gdy masa zgęstnieje, garnek z wrzątkiem i naszą miską z kremem zdejmujemy z ognia i dalej ucieramy, aż do ostygnięcia. Śmietanę ubijamy i mieszamy z wystudzonymi żółtkami. Przekładamy do naczynia, w którym będziemy lody zamrażać. Wkładamy je następnie do zamrażarki.

Przepis na lody waniliowe

Przygotowujemy jak powyższe lody, a podczas przygotowywania lodów śmietankowych dodajemy do mleka laskę wanilii, z którą zagotowujemy mleko.

Przepis na lody kawowe

Przygotowujemy jak powyższe lody, tyle że do masy śmietankowej dodajemy 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej.

Przepis na lody kakaowe

Przygotowujemy jak powyższe lody z dodatkiem łyżki kakao rozprowadzonej w zimnym mleku i zagotowanej. W ten sposób przygotowaną dodajemy do mleka.

Przepis na lody truskawkowe

Wystarczy do lodów waniliowych dodać i zmiksowane truskawki i łyżeczkę soku z cytryny.

Przepis na lody brzoskwiniowe

Do śmietankowych lodów przygotowanych jak powyżej dodajemy zmiksowane brzoskwinie w syropie i kilka kropli samego syropu.

Przepis na lody z owoców leśnych

Jak powyżej do lodów waniliowych dodajemy zmiksowane jagody i jeżyny.

Przepis na lody agrestowe

Jak powyżej do lodów śmietankowych dodajemy garść zmiksowanych owoców agrestu i 2 łyżki wody.

Przepis na lody włoskie

Składniki:
- jajka,
- cukier,
- mleko,
- śmietana kremówka,
- ulubione dodatki np. czekolada, bakalie.

Przygotowanie:
Wystarczy ubić 6 jaj i 80 g cukru. Następnie zagotuj pół litra mleka z 200 ml śmietany. Dodaj jajka i doprowadź do wrzenia. Odstaw do ostudzenia na dwie godziny. Potem wstaw do zamrażarki. Aby otrzymać lody czekoladowe dodaj do tej ilości gotowej masy pół tabliczki pokruszonej czekolady. Jeśli wolisz owocowe dodaj zmiksowane najlepiej blenderem lub drobno pokrojone owoce czy bakalie.

Komentarze: