Szanowny Użytkowniku,
Zanim klikniesz „Przejdź do serwisu”, prosimy o przeczytanie tej informacji.
Zgodnie z art. 13 ust. 1 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (RODO), informujemy, iż Państwa dane osobowe zawarte w plikach cookies są przetwarzane w celu i zakresie niezbędnym do udostępniania niektórych funkcjonalności serwisu. W przypadku braku zgody na takie przetwarzanie prosimy o zmianę ustawień w stosowanej przez Państwa przeglądarce internetowej.
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Free Sky sp. z o.o. z siedzibą w z siedzibą w Rzeszowie, ul. kpt. Stanisława Betleja 12, 35-303 Rzeszów.
Podanie danych jest dobrowolne ale niezbędne w celu świadczenia spersonalizowanej reklamy oraz dostępu do niektórych funkcjonalności serwisu.
Posiada Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych i ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, wszelkie wnioski dotyczące wskazanych powyżej praw prosimy kierować na adres email: klikmapa@gmail.com.
dane mogą być udostępniane przez Administratora podmiotom: Google LLC w celu prowadzenia spersonalizowanej reklamy.
podane dane będą przetwarzane na podstawie zgody tj. art. 6 ust. 1 pkt i zgodnie z treścią ogólnego rozporządzenia o ochronie danych.
dane osobowe będą przechowywane do czasu cofnięcia zgody.
ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

Przepisy

Mniam - pyszne słodziutkie muffinki. Ja je uwielbiam w każdej postaci, jakie wy preferujecie? Oczywiście możecie kupić gotowe w cukierni lub w markecie. Możecie również zakupić w markecie szybkie w wykonaniu muffinki ekspresowe. Jednak czy te domowej roboty nie są najsmaczniejsze i najzdrowsze? Wybierajcie, oto kilka pomysłów na te smaczne słodkości.

Przepisy na muffinki

Muffinki czekoladowe

Składniki:
- 200 g margaryny Kasi,
- 150 g cukru,
- 20 g kakao,
- 3 jaja,
- 150 ml mleka,
- 380 g mąki,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 polewa czekoladowa.

Sposób przygotowania:
Do naczynia wrzuć margarynę Kasię, cukier i kakao po czym rozpuść w rondelku i przestudź. Jajka roztrzep z mlekiem, dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ostudzoną zawartość rondelka.  Wszystko wymieszaj mikserem. Papierowe foremki do muffinek wypełnij do połowy ciastem. Piecz w 180 °C około 20 minut. Wystudzone muffinki polej rozpuszczoną polewą czekoladową.

Muffinki jogurtowe

Składniki:
- 2 jajka,
- 0,5 szklanki cukru,
- szklanka mąki,
- cukier waniliowy,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 50 g masła,
- 100 g jogurtu naturalnego,
- 1 budyń waniliowy lub czekoladowy bez cukru.

Sposób przygotowania:
Wstępnie masło rozpuścić i odstawić do ostygnięcia. Do szklanki wsypać budyń (waniliowy lub czekoladowy), uzupełnić do pełna mąką. Przesypać do miski, dodać proszek do pieczenia. Jajka ubić z cukrem, cukrem waniliowym oraz jogurtem, można mikserem lub blenderem. Do miski z mąką dodać ubite jajka, wymieszać, a na końcu wlać roztopione i przestudzone masło. Wszystko wymieszać. Przekładać łyżką do foremek na muffinki. Piec w temperaturze 180°C przez 20-25 minut.

Muffinki milky way

Składniki:
- jajko,
- 1 łyżka kakao,
- 3 szt. batoniki milky way,
- 0,67 szklanki mąki pszennej,
- 0,33 szklanki cukru,
- 40g masła,
- 2 łyżki masła,
- 0,33 szklanki maślanki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 0,25 łyżeczki sody oczyszczonej,
- Szczypta soli.

Sposób przygotowania:
Zaczynamy od utarcia 40g masła na puszystą masę z cukrem. Następnie dodajemy jajko i znów miksujemy. W garnuszku lub rondelku rozpuszczamy na bardzo małym ogniu masło ( te 2 dodatkowe łyżki ) i pokrojone w kawałki batoniki. Jeszcze gorącą masę powoli wlać do maślanej masy i miksować. Dodajemy do masy mąkę z solą, sodą, proszkiem i kakao na zmianę z kefirem lub maślanką. Gotową masę wlać do foremek na muffinki, wstawić do nagrzanego do 180 °C piekarnika na 20 minut.

Muffinki z jagodami

Składniki:
- 3/4 szklanki mąki pszennej,
- 0,5 szklanki mąki orkiszowej,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
- ¼ szklanki cukru,
- 1 jajko,
- ¼  szklanki oleju,
- ½ szklanki mleka,
- 1 szklanka jagód,
- garść migdałów w płatkach.

Przygotowanie
Zacznij od ustawienia piekarnika na 180 °C. Formę wykładamy papilotkami. Mieszamy razem starannie składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier. W większym naczyniu dokładnie łączę jajko z olejem i mlekiem. Dorzucamy jagody. Następnie wsypujemy składniki suche do mokrych i łączę je ze sobą ostrożnie, nie mieszając zbyt długo, tak aby pozostawić jak najwięcej grudek. Przekładam ciasto do papilotek. Posypujemy płatkami migdałów i wstawiam do rozgrzanego piekarnika na 20 minut.

Muffinki z malinami

Składniki:
- 2 szklanki mąki,
- 0,5 szklanki cukru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 2 roztrzepane jajka,
- 0,5 szklanki oleju,
- 300 g jogurtu naturalnego,
- Maliny.

Sposób przygotowania: W jednym naczyniu mieszamy składniki suche. W drugim mokre, a następnie połączyć je razem. Nałożyć ciasto do foremek i dodać na wierzch po 3 maliny. Piec 20 minut w 180'c. Powyciągać z formy, gdy trochę przestygną i studzić na kratce. Można posypać je po wierzchu cukrem pudrem.

Komentarze: