Przepisy

Recept na przygotowanie oponek jest dużo. Szczególnie w dzisiejszych czasach, gdy do dyspozycji mamy internet, gdzie możemy znaleźć przepis na oponki z serem, bez sera lub oponki drożdżowe.

Przepis na oponki z serem

Składniki
- 1/2 kg sera półtłustego,
- 1/2 kg mąki,
- 1/2 szklanki cukru,
- 4 żółtka,
- 1 pełna łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczka octu,
- 1/4 litra kwaśnej śmietany,
- cukier waniliowy,
- olej do smażenia (do zimnego dodać mały kieliszek spirytusu)
- cukier puder po posypania lub lukier cytrynowy.

Wykonanie
Rozpoczynamy od wysypania na stolnicę przesianej mąki. Dodajemy przepuszczony przez praskę ser, wbijamy żółtka, dodajemy cukier, śmietanę, sodę i ocet. Następnie zagniatamy ciasto. Oprószamy delikatnie mąką i przekładamy na talerz. Potem ucinamy ciasto po kawałku i wałkujemy na grubość ok. 1-1,5 cm,. Kółka wykrawamy szklanką, a w środku robimy małą dziurkę. Najwygodniej wyrobić wszystkie oponki, układając je na lekko oprószonej mąką desce, gdyż smażenie idzie wtedy bardzo sprawnie. Wrzucamy oponki na gorący tłuszcz i smażymy na złoty kolor. Po usmażeniu należy posypać je cukrem pudrem lub polukrować.

Przepis na oponki bez sera

Z kolei przy smażeniu oponek bez sera będziemy postępować następująco:
1/4 kostki drożdży rozetrzeć z 2-3 łyżeczkami cukru kryształu, tak aby zrobiły się płynne. Następnie dodać do tego 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę śmietany kwaśnej. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Potem na stolnicy przesiewamy 250g mąki, wbijamy 2 żółtka, 1 całe jajo,1 łyżkę margaryny i dodajemy około 3 łyżki śmietany, a także wyrośnięte drożdże. Teraz zagniatamy ciasto i pozostawiamy do ponownego jego wyrośnięcia. W odpowiednim momencie, gdy stwierdzimy, że podwoiło ono swoją objętość, powinniśmy je rozwałkować na grubość 0,5 cm i wycinać szklanką kółka. Przy czym w tym przepisie środek można wycinać za pomocą naparstka krawieckiego). Następnie ponownie pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia przykrywając je ściereczką. W ostatnim etapie do wkładamy je wierzchnią stroną do rozgrzanego oleju i pieczemy do lekkiego zrumienienia. Potem odwracamy i znów czekamy do zarumienienia. Wyciągać na ręcznik papierowy do odsączenia, przekładamy i posypujemy cukrem pudrem. Z ilości składników tu przedstawionych wyjść powinno około trzydzieści do trzydziestu pięciu oponek. Zależy to jednak od grubości rozwałkowanego ciasta.

Przepisów na oponki drożdżowe jest więcej. Co ciekawe, znane są one także pod nazwą drożdżowych obwarzanków. Smakołyki te pojawiają się na naszych stołach z różnych okazji, ale chyba najwięcej ich zjadamy, w coroczne święto pączków, czyli w tłusty czwartek. Z uwagi na fakt że oponki drożdżowe są integralnym elementem żywieniowej strony karnawału warto zaopatrzy się w przepis, który wykorzystamy, gdy karnawał nastanie ponownie.

Przepis na oponki drożdżowe

Jednym ciekawszych takich przepisów jest ten, do realizacji którego potrzebować będziemy następujących składników:
- 8 dag drożdży,
- 80 dag mąki,
- 1 szklanka mleka,
- 2 łyżki cukru,
- 2 łyżki oleju,
- 1,5 l oleju do smażenia,
- 1/4 margaryny roztopionej,
- 2 całe jaja,
- 1/2 cukru waniliowego
- szczypta soli.

Najpierw w dużej misce rozkruszyć należy drożdże, wbić jajka, dodać cukier, roztopioną margarynę i sól. Wszystko następnie trzeba wymieszać i dodać do tego szklankę mleka. Potem dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto, po czym odstawiamy w chłodne miejsce do wyrośnięcia. Miska przykryta powinna być ściereczką. Czekamy około jedną godzinę. W chwili, gdy ciasto już śnie, należy je rozwałkować i za pomocą szklanki wycinać krążki z dziurką w środku. Następnie oponki kładziemy na rozgrzany olej (w głębokim garnku) i smażymy do zarumienienia z obu stron. Gdy tłuszcz zostanie odsączony wystarczy już tylko obtoczyć obwarzanki w cukrze pudrze i przystąpić do uczty.

Komentarze: