Przepisy

Pyzy doskonale wszystkim znane to ciekawy i szybki pomysł na obiad. Tego typu danie można podać na wiele sposobów, z wieloma dodatkami oraz różnym nadzieniem. Przygotowanie jest szybkie, a jeśli zamrozimy sobie większą ilość pyz, zawsze możemy je wyciągnąć w awaryjnej sytuacji i po prostu ugotować. Dla bardziej leniwych w sklepach można zakupić gotowe, mrożone pyzy, co ułatwi sprawę i pozwoli zaoszczędzić czas. Obiad zaś będzie, zdrowy, smaczny i sycący.

TRADYCYJNE PYZY

Składniki:
- 2 jajka,
- Sól,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- Około 1,5 kg ziemniaków.

Sposób przygotowania:
Wstępnie należy część ziemniaków dokładnie oczyścić pod bieżącą wodą i ugotować w mundurkach. Następnie ziemniaki studzimy, obieramy oraz mielimy. Pozostałe ziemniaki obieramy, płuczemy w zimnej wodzie i ścieramy na tarce z małymi otworami. W ten sposób przygotowane ziemniaki odciskamy od soku. Sok odstawić, aby opadł osad, następnie odlać płyn, pozostawiając skrobię. Do miski włożyć ziemniaki gotowane, surowe, skrobię oraz jaja, dodać sól i wyrobić ciasto. Dłońmi oprószonymi mąką formować pyzy i gotować je w osolonym wrzątku 5-8 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Pyzy można oblać smalcem lub podać z gulaszem pikantnym. Czas przygotowania- 60 min

PYZY Z MIĘSEM

Składniki:
- 2 jajka,
- Sól,
- 1,5 kg ziemniaków,
- Około 100g mąki,
- Cebula,
- Słonina.

Sposób przygotowania:
Połowę ziemniaków myjemy szczoteczką i gotujemy do miękkości. Resztę obieramy, myjemy i ucieramy na drobnej tarce, odciskamy przez płótno, czekamy, aż na dnie miski z odciśniętym sokiem osadzi się skrobia. Ugotowane ziemniaki odcedzamy, obieramy i mielimy przez maszynkę. Łączymy surowe tarte ziemniaki, ugotowane i skrobię, solimy do smaku i mieszamy na jednolitą masę. Na koniec wbijamy jaja i zagniatamy ciasto. Formujemy z ciasta równe kulki, obtaczamy każdą pyzę w mące i pośrodku wgniatamy dołek (na sos). Gotujemy kilkanaście minut, wrzucając pyzy do wrzątku, tak żeby swobodnie pływały. Wyjmujemy łyżką cedzakową, a gdy kluski obciekną podajemy z cebulką usmażoną na słoninie wraz ze skwarkami

PYZY DROŻDŻOWE

Składniki:
- 20g drożdży,
- szklanka mleka,
- czubata łyżeczka cukru,
- 2 szklanki mąki,
- 2 żółtka jajek,
- Sól.

Sposób przygotowania:
Drożdże rozetrzyj z 2 łyżkami mleka, łyżeczką cukru i łyżką mąki, a następnie odstaw w ciepłe miejsce, żeby wyrosły. Potem dodaj resztę mleka, mąki oraz żółtka i sól dla smaku. Wyrób wszystko na gładkie ciasto. Na końcu dodaj olej i jeszcze chwilę wyrabiaj. Przełóż ciasto do naczynia, przykryj ściereczką i pozostaw, żeby jeszcze wyrosło. Gdy masa napęcznieje, posyp stół mąką i wyłóż ciasto. Odkrawaj po kawałku i uformuj dosyć duże kulki (o średnicy mniej więcej 5 centymetrów). Pyzy drożdżowe ugotuj na parze.
Pyzy drożdżowe można jeść na wiele sposobów, zarówno na ostro jak i na słodko bądź kwaśno. Dla dzieci idealne będą na słodko np. z owocami. Jeśli właśnie mija okres jesienno-zimowy doskonale nadadzą się mrożone owoce np. truskawki. Doskonale również smakują z różnego rodzaju sosami np. pieczarkowym, pieczeniowym z dodatkiem mięska, grzybowym z dodatkiem leśnych grzybków. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu. Dla dzieci idealne.

PYZY ŚLĄSKIE

Składniki:
- 4 części ziemniaków ugotowanych i zmielonych,
- 1 część mąki ziemniaczanej,
- 1 jajko,
- Sól.

Sposób przygotowania:
Ziemniaki należy obrać, ugotować i pozostawić do ostygnięcia. Następnie musimy je zmielić w maszynce do mielenia. Wyrównujemy zmielone ziemniaki w misce, dzielimy nożem na 4 części. Wyjmujemy jedną część ziemniaków zaś w ich miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Następnie dodajemy te wyjęte ziemniaki i jedno jajko, a całość dokładnie mieszamy. Formujemy kulki, i w każdej robimy palcem dziurkę. W dużym rondlu należy zagotować wodę, osolić. Na wrzątek wrzucamy partiami pyzy, gotujemy 3 minuty od ich wypłynięcia.

Komentarze: