Szanowny Użytkowniku,
Zanim klikniesz „Przejdź do serwisu”, prosimy o przeczytanie tej informacji.
Zgodnie z art. 13 ust. 1 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (RODO), informujemy, iż Państwa dane osobowe zawarte w plikach cookies są przetwarzane w celu i zakresie niezbędnym do udostępniania niektórych funkcjonalności serwisu. W przypadku braku zgody na takie przetwarzanie prosimy o zmianę ustawień w stosowanej przez Państwa przeglądarce internetowej.
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Free Sky sp. z o.o. z siedzibą w z siedzibą w Rzeszowie, ul. kpt. Stanisława Betleja 12, 35-303 Rzeszów.
Podanie danych jest dobrowolne ale niezbędne w celu świadczenia spersonalizowanej reklamy oraz dostępu do niektórych funkcjonalności serwisu.
Posiada Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych i ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, wszelkie wnioski dotyczące wskazanych powyżej praw prosimy kierować na adres email: klikmapa@gmail.com.
dane mogą być udostępniane przez Administratora podmiotom: Google LLC w celu prowadzenia spersonalizowanej reklamy.
podane dane będą przetwarzane na podstawie zgody tj. art. 6 ust. 1 pkt i zgodnie z treścią ogólnego rozporządzenia o ochronie danych.
dane osobowe będą przechowywane do czasu cofnięcia zgody.
ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

Przepisy

Sernik? Odwiedzają nas goście, co upiec? Mamy dość gotowych ciasteczek? Może skusimy się na upieczenie sernika? Oto przepis na sernik wiedeński:

Co potrzebujemy?

- 50 dag sera
- 3 jajka
- 1/3 kostki masła
- cukier waniliowy
- szklanka cukru
- dwie łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 50 dag rodzynek (choć nie są one konieczne)

Do roboty!

1. Mielemy ser z masłem.
2. Ucieramy żółtka z cukrem i cukrem waniliowym, do białości.
3. Do utartej masy dodajemy wcześniej zmielony ser.
4. Następnie do całej masy dodajemy mąkę ziemniaczaną, którą należy wymieszać z proszkiem do pieczenia.
5. Na koniec należy dodać opłukane i osuszone rodzynki wraz z ubitą na sztywno pianką z białek.
6. Ciasto należy piec około 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni.

Przepis na sernik na zimno

Możemy też przyrządzić sernik na zimno. Jest to znakomity sernik na upalne dni, możemy go też przyrządzić dla dzieci zamiast lodów.

Na taki sernik potrzebne będą nam składniki, takie jak:

- 4 serki homogenizowane
- szklanka cukru pudru
- cukier waniliowy
- żelatyna (50 g)
- dwie galaretki pomarańczowe
- dwie galaretki truskawkowe
- puszka brzoskwiń

To bardzo prosty przepis, wystarczy tylko przygotować galaretkę, a później wszystko razem wymieszać, pokroić brzoskwinie i galaretkę w kostkę, wymieszać z serkami, odstawić do lodówki i gotowe! Taki sernik należy koniecznie trzymać w lodówce. Smacznego!

Przepis na sernik smażony:

1. Posiekać mąkę z margaryną.
2. Dodać proszek, żółtka, cukier i śmietanę.
3. Zarobić ciasto ze składników w/w.
4. Podzielić masę na 3 części, dodając do jednej kakao.
5. Pieczemy 3 placki.
6. Mielemy ser, dodając do niego margarynę, cukier, jajka.
7. Mieszamy i podgrzewamy, ciągle mieszając, aż masa się zagotuje.
8. Na końcu należy dodać cukier waniliowy i bakalie.
9. Jeszcze ciepłym serem, przekładamy placki.
10. Polewamy polewą czekoladową, i gotowe!

Do sernika wiedeńskiego i smażonego, możemy dodać brzoskwinie, ale musimy liczyć się z tym, że ciasto z brzoskwiniami nie wyrośnie nam tak pięknie jak bez nich, ponieważ są bardzo ciężkie. Wart wypróbowania jest także przepis na sernik z makiem i przepis na sernik z rosą.

Komentarze:
mr. nice 2016-01-05 12:12:15

zdjęcie idealnie dobrane, nie wiadomo które jest do którego. No chyba, że są one wstawione tak po prostu żeby opis ładniej wyglądał...

Gość 2016-02-11 12:31:56

Chyba tak po prostu... bo ten na zdjęciu na samej górze na pewno jest z kakao, a nie widzę go w składzie.