Szanowny Użytkowniku,
Zanim klikniesz „Przejdź do serwisu”, prosimy o przeczytanie tej informacji.
Zgodnie z art. 13 ust. 1 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (RODO), informujemy, iż Państwa dane osobowe zawarte w plikach cookies są przetwarzane w celu i zakresie niezbędnym do udostępniania niektórych funkcjonalności serwisu. W przypadku braku zgody na takie przetwarzanie prosimy o zmianę ustawień w stosowanej przez Państwa przeglądarce internetowej.
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Free Sky sp. z o.o. z siedzibą w z siedzibą w Rzeszowie, ul. kpt. Stanisława Betleja 12, 35-303 Rzeszów.
Podanie danych jest dobrowolne ale niezbędne w celu świadczenia spersonalizowanej reklamy oraz dostępu do niektórych funkcjonalności serwisu.
Posiada Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych i ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, wszelkie wnioski dotyczące wskazanych powyżej praw prosimy kierować na adres email: klikmapa@gmail.com.
dane mogą być udostępniane przez Administratora podmiotom: Google LLC w celu prowadzenia spersonalizowanej reklamy.
podane dane będą przetwarzane na podstawie zgody tj. art. 6 ust. 1 pkt i zgodnie z treścią ogólnego rozporządzenia o ochronie danych.
dane osobowe będą przechowywane do czasu cofnięcia zgody.
ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

Przepisy

Przepis na szarlotkę

Wrzuć artykuł na Fejsa! poleć na NK

Przepis na szarlotkę domową

Składniki:
- 2 szklanki mąki poznańskiej,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- szklanka cukru,
- 2 torebeczki cukru waniliowego,
- 250g masła,
- 4 jajka,
- 2kg jabłek,
- 12 łyżeczek cukru do jabłek,
- 10 dag rodzynek,
- 1 łyżeczka cynamonu.

Sposób przygotowania:
Obieramy jabłka i ścieramy na tarce o grubych oczkach, podsmażamy delikatnie z cukrem oraz cukrem pudrem . Po chwili dodajemy rodzynki i cynamon.
Mąkę przesiewamy przez sito z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodajemy ¾ szklanki cukru, torebkę cukru waniliowego oraz masło. Całość siekamy np. nożem i dodajemy 3 żółtka i jedno całe jajko. Wszystko zagniatamy i dzielimy na dwie równe części. Zawijamy osobno w folię i wkładamy do lodówki na 60 minut.
Po upływie czasu wyciągamy i rozwałkowujemy jedną część ciasta bezpośrednio na papierze do pieczenia. Przekładamy na blachę. Ponownie wstawiamy do lodówki. Białka z 3 jaj ubijamy na pianę, po czym łączymy stopniowo z pozostałym cukrem nie przestając ubijać, piana powinna być sztywna i błyszcząca.
Piekarnik rozgrzewamy na 175°C. Foremkę z ciastem wyciągamy z lodówki i wykładamy na nią jabłka po czym przykrywamy dokładnie ubita pianą. Na wierzch kładziemy drugą część rozwałkowanego ciasta lub pokruszonego. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 60 minut. Po upieczeniu sypiemy z cukrem pudrem.
Jabłecznik zaleca się podawać na ciepło np. z lodami waniliowymi. Smacznego!!!

Przepis na szarlotkę kruchą

Składniki:
- 0,5kg mąki,
- szklanka cukru,
- 2 jajka,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- cukier waniliowy,
- 2 łyżki śmietany,
- kostka margaryny,
- 1kg jabłek,
- garść rodzynek,
- łyżeczka cynamonu,
- szklanka cukru pudru do posypania.

Sposób przygotowania: Do wysokiego naczynia wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, żółtek, margaryny oraz śmietany wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części i wkładamy do lodówki na 30 minut. Na papierze do pieczenia rozwałkuj ciasto (jedną część ciasta). Rozwałkowaną część ciasta nakłuwamy widelcem i podpiekamy na złoty kolor. Rodzynki zalewamy w misce wrzątkiem i odstawiamy na jakiś czas na bok. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. Posypujemy cukrem pudrem i cynamonem, po czym odstawiamy na bok by puściły lekko sok. Odsączone już jabłka na podpieczonym spodzie ciasta układamy jabłka i posypujemy je rodzynkami, nakrywamy drugą częścią ciasta i smarujemy po wierzchu białkiem z jajek. Pieczemy całość na złoty kolor w 180°C około 60 minut.
Piekąc szarlotkę pamiętajmy o wyborze dobrego gatunku jabłek, gdyż bez wątpienia odgrywają najważniejszą rolę. Smacznego!

Pamiętajmy, że w kuchni warto eksperymentować! Spróbujmy zatem na własną rękę wymyślić przepis na szarlotkę na ciepło, przepis na szarlotkę z budyniem, przepis na szarlotkę z pianą, przepis na szarlotkę królewską, przepis na szarlotkę tutti frutti, przepis na szarlotkę kruchą, przepis na szarlotkę japońską, przepis na szarlotkę domową, przepis na szarlotkę dietetyczną!

Komentarze: