Szanowny Użytkowniku,
Zanim klikniesz „Przejdź do serwisu”, prosimy o przeczytanie tej informacji.
Zgodnie z art. 13 ust. 1 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (RODO), informujemy, iż Państwa dane osobowe zawarte w plikach cookies są przetwarzane w celu i zakresie niezbędnym do udostępniania niektórych funkcjonalności serwisu. W przypadku braku zgody na takie przetwarzanie prosimy o zmianę ustawień w stosowanej przez Państwa przeglądarce internetowej.
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Free Sky sp. z o.o. z siedzibą w z siedzibą w Rzeszowie, ul. kpt. Stanisława Betleja 12, 35-303 Rzeszów.
Podanie danych jest dobrowolne ale niezbędne w celu świadczenia spersonalizowanej reklamy oraz dostępu do niektórych funkcjonalności serwisu.
Posiada Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych i ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, wszelkie wnioski dotyczące wskazanych powyżej praw prosimy kierować na adres email: klikmapa@gmail.com.
dane mogą być udostępniane przez Administratora podmiotom: Google LLC w celu prowadzenia spersonalizowanej reklamy.
podane dane będą przetwarzane na podstawie zgody tj. art. 6 ust. 1 pkt i zgodnie z treścią ogólnego rozporządzenia o ochronie danych.
dane osobowe będą przechowywane do czasu cofnięcia zgody.
ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

Przepisy

Każda kuchnia proponuje nam inne dania i mogą nam one smakować albo też nie. Wiadomo, że w każdym kraju stosuje się inne przyprawy, wykorzystuje się inny rodzaj mięsa, łączy się zupełnie różne kompozycje składników. Jedna kuchnia jest bardzo ostra, inna łagodna, jedna wykorzystuje tradycyjne, każdemu znane składniki, inna zaś lubi eksperymentować i tworzyć przeróżne udziwnienia. Na pewno na uznanie zasługuje kuchnia meksykańska, która od lat cieszy się ogromną popularnością także w Polsce. Wśród nich jest jedno takie danie, które na pewno smakować będzie każdemu.

Cóż to takiego? Jest to taco, typowa, popularna potrawa meksykańska. W jej skład wchodzi wiele różnorodnych produktów, które razem tworzą idealną mieszankę. Podstawę stanowi tortilla, która wykonana jest z mąki kukurydzianej. W środku znajduje się mięso wołowe, cebula, czosnek, pomidory i wiele różnorodnych przypraw. Wśród nich te najczęściej spotykane to bazylia, oregano, pieprz, sól, jak również i chilli. Oczywiście, tak popularne w kuchni meksykańskiej czerwona fasolka i kukurydza, również muszą znaleźć tam swoje miejsce. Najpopularniejszy jest przepis na taco z mięsem mielonym i taco z kurczakiem.

Przepis na taco

Składniki:
- 0,5kg mielonej chudej wołowiny,
- dwa ząbki czosnku,
- cebula
- łyżeczka sosu Worcester,
- łyżeczka soli,
- ¼ łyżeczki pieprzu,
- sos Enchiladas,
- 2 pomidory bez skórki,
- tarty ser.

Sposób przygotowania:
Mięso, zgnieciony w prasce czosnek i poszatkowaną cebulę usmażyć na patelni, na niewielkiej ilości oleju. Zazwyczaj kupujemy w sklepie gotowe tortille, w które kładziemy nadzienie z mięsa, pokrojone w kostkę pomidory, posiekany liść sałaty, łyżeczkę sosu, oraz utarty ser. W Polsce najbardziej popularnym rodzajem mięsa jest kurczak. Chcąc więc zastąpić mięso mielone właśnie nim, można jak najbardziej to uczynić. Kupujemy fileta z piersi, którego kroimy w kostkę i smażymy tak samo, jak mielone na patelni. Z całą pewnością takie zastosowanie również okaże się być strzałem w dziesiątkę.

Żyjemy w kraju, gdzie kocha się różnorodność, nowoczesność i zupełnie inny charakter kuchni. Łączymy ze sobą nowe dania, staramy się wymyślać nowe potrawy, lubimy eksperymentować i tworzyć. Kuchnia stanowi oazę spokoju i wyciszenia, w której można zrobić dania z każdego zakątka świata. Jeśli domownicy są ludźmi otwartymi, którzy tak jak my lubią próbować nowych smaków, na pewno takie rozwiązania są jak najbardziej na miejscu. Kuchnia meksykańska szczególnie - od lat cieszy się ogromną popularnością. W większości dużych miast można znaleźć knajpki i restauracje, w których kuchnia meksykańska jest serwowana.

Oczywiście taco to jedna z takich potraw, która jest niezwykle uniwersalna i każdemu dobrze znana. Ma ona takie połączenia składników, które nam Polakom bardzo przypadają do gustu. Jeśli nie chcemy wybierać się do restauracji, możemy spróbować takie taco zrobić samemu w domu. To naprawdę nie jest trudna rzecz i każdy jest w stanie szybko to zrobić! Meksykanie podają taką potrawę zazwyczaj na przystawkę, jako jedno z dań, które otwiera całą kolację. Patrząc chociażby na zdjęcia, czy też na propozycje podania takiego jedzenia, każdy na sam widok robi się głodny. A co dopiero, gdy można poczuć ten zapach, smak i ogólną rozkosz dla kubków smakowych. Najważniejsze jest w kuchni to, aby eksperymentować. Nudne i monotonne potrawy prędzej czy później przestaną nam tak smakować, jak na początku. Wiadomo przecież, że nikt nie lubi wciąż jeść tego samego. Jeśli jeszcze nie jedliśmy taco to najwyższy czas, żeby spróbować samemu je zrobić. Naprawdę nie jest to żadna trudna sprawa! Kto chce, jest w stanie to zrobić własnymi rękoma.

Komentarze:
ShiveR. 2013-04-08 23:12:34

super