Szanowny Użytkowniku,
Zanim klikniesz „Przejdź do serwisu”, prosimy o przeczytanie tej informacji.
Zgodnie z art. 13 ust. 1 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (RODO), informujemy, iż Państwa dane osobowe zawarte w plikach cookies są przetwarzane w celu i zakresie niezbędnym do udostępniania niektórych funkcjonalności serwisu. W przypadku braku zgody na takie przetwarzanie prosimy o zmianę ustawień w stosowanej przez Państwa przeglądarce internetowej.
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Free Sky sp. z o.o. z siedzibą w z siedzibą w Rzeszowie, ul. kpt. Stanisława Betleja 12, 35-303 Rzeszów.
Podanie danych jest dobrowolne ale niezbędne w celu świadczenia spersonalizowanej reklamy oraz dostępu do niektórych funkcjonalności serwisu.
Posiada Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych i ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, wszelkie wnioski dotyczące wskazanych powyżej praw prosimy kierować na adres email: klikmapa@gmail.com.
dane mogą być udostępniane przez Administratora podmiotom: Google LLC w celu prowadzenia spersonalizowanej reklamy.
podane dane będą przetwarzane na podstawie zgody tj. art. 6 ust. 1 pkt i zgodnie z treścią ogólnego rozporządzenia o ochronie danych.
dane osobowe będą przechowywane do czasu cofnięcia zgody.
ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

Gotowanie i wypieki

Nie ma smacznych dan bez dodatku przypraw. Jednak czy wszystkie przyprawy są lubiane przez Polaków, co sądzimy o przyprawach korzennych? Mnie z całą pewnością kojarzą się z Świętami Bożego Narodzenia, z piernikami i choinką, a wam? Co wiemy o przyprawach korzennych i do czego najczęściej je dodajemy?

Przyprawy korzenne:

- Czarnuszka,
- Bazylia,
- Szafran,
- Kolendra,
- Kurkuma,
- Cynamon,
- Chili,
- Ziele angielskie,
- Pieprz,
- Liść laurowy,
- Anyż,
- Gałka muszkatołowa,
- Czosnek pospolity,
- Goździki,
- Imbir lekarski.

Przyprawy korzenne nie tylko doskonale wzbogacają smak potrawy ale i nadają im aromatu, wzmagają apetyt, ulepszają trawienie, spełniają rolę dekoracyjną , a więc są jednym słowem niezbędne w naszej kuchni. Przyprawy korzenne zazwyczaj ściągane z dalekich miejsc świata jak Indie, Chiny czy Wietnam, pozwalają nam na ulepszenie naszej kuchni oraz poznanie bliżej smaków innego pochodzenia.

Przyprawy korzenne - do czego je dodawać?

Przyprawy korzenne doskonale urozmaicają smak i nadają im charakteru, do czego są najczęściej używane?
- do mięs,
- pizzy,
- pierników,
- szarlotki,
- gulaszu,
- spaghetti,
- zup,
- ciast,
- deserów,
- dekoracji.

Nie da się ukryć, że to czas świat Bożego Narodzenia najbardziej przypominają nam przyprawy korzenne, które unoszą się w każdym polskim domu. Dziś przyprawy korzenne dostępne są w każdym sklepie, pakowane w torebeczki, słoiczki i inne pomysłowe opakowania, które na długi czas zachowują ich wyjątkowy aromat.

Komentarze: