Szanowny Użytkowniku,
Zanim klikniesz „Przejdź do serwisu”, prosimy o przeczytanie tej informacji.
Zgodnie z art. 13 ust. 1 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (RODO), informujemy, iż Państwa dane osobowe zawarte w plikach cookies są przetwarzane w celu i zakresie niezbędnym do udostępniania niektórych funkcjonalności serwisu. W przypadku braku zgody na takie przetwarzanie prosimy o zmianę ustawień w stosowanej przez Państwa przeglądarce internetowej.
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Free Sky sp. z o.o. z siedzibą w z siedzibą w Rzeszowie, ul. kpt. Stanisława Betleja 12, 35-303 Rzeszów.
Podanie danych jest dobrowolne ale niezbędne w celu świadczenia spersonalizowanej reklamy oraz dostępu do niektórych funkcjonalności serwisu.
Posiada Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych i ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, wszelkie wnioski dotyczące wskazanych powyżej praw prosimy kierować na adres email: klikmapa@gmail.com.
dane mogą być udostępniane przez Administratora podmiotom: Google LLC w celu prowadzenia spersonalizowanej reklamy.
podane dane będą przetwarzane na podstawie zgody tj. art. 6 ust. 1 pkt i zgodnie z treścią ogólnego rozporządzenia o ochronie danych.
dane osobowe będą przechowywane do czasu cofnięcia zgody.
ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

Przepisy

Rosół z kury to niezagęszczana zupa przygotowana na wywarze mięsno-warzywnym. Zazwyczaj gotowana na drobiu, jednak możliwa również do wykonania z innego rodzaju mięsa np. wołowiny. Jako dodatek do rosołu podaje się zwykle makaron nitki, makaron wstążki, makaron domowej roboty lub kluseczki. Niektórzy preferują natomiast rosół z ziemniakami. Przygotowanie rosołu wymaga dłuższego czasu, gdyż głównie polega na gotowaniu mięsa z dodawanymi zestawami warzyw, zwanymi popularnie włoszczyzną.

Pochodzenie rosołu

Pochodzenie nazwy rosół wywodzi się z pierwotnych czasów, kiedy to mięsa gotowano w celu konserwowania poprzez zasolenie oraz wysuszenie. W tamtejszych czasach taki rodzaj wywaru nazywano "rozsol", skąd pochodzi dzisiejsza nazwa w uproszczonej formie rosół. Rosół zalicza się również do narodowych potraw polskich, która gości na bardzo wielu stołach podczas niedzielnych obiadów.

Rosół z kury - przepis

Potrzebne składniki do przygotowania rosołu:

• Mięso z kury (kura, porcja rosołowa lub inne części z kury)
• Pęczek włoszczyzny (pietruszka, marchewka, gałązki zielonego selera)
• 0,5 cebulki
• Posiekana natka pietruszki
• Sól i pieprz dla smaku

Przygotowanie

Do dużego garnka wlewamy około 2 litrów wody i zagotować. Dodać do wrzątku umyte i wyczyszczone mięso i gotować. Następnie zszumować wywar (czyli usunąć powstałą "brudną" pianę z wywaru, dzięki temu rosół nie będzie mętny) i ponownie włączyć do gotowania na małym ogniu, by rosół przybrał klarowny kolorek. Mięso gotujemy tak długo aż będzie prawie miękkie. Do mięska dodajemy umytą włoszczyznę i doprawiamy solą, pieprzem. Gotujemy aż mięso i warzywa staną się miękkie. Pod koniec gotowania do rosołu dodajemy uprażona cebulkę, która podkreśli smak zupy. Gotowe mięsko i warzywa wyciągamy z rosołu, nie powinny pozostać w wywarze gdyż zepsują jego smak. Do gorącego jeszcze wywaru dodajemy seler i makaron lub kluseczki. Rosół podajemy z posiekana na wierch natką pietruszki.

Dziś rodzajów rosołu jest bardzo wiele, każdy gotuje i przyprawia według własnego uznania. Dla ułatwienia dodawane są kostki rosołowe, przyprawy do rosołu np. wegetę i inne tego typu dodatki. Może być także rosół z kury i wołowiny, rosół z kury i wieprzowiny, rosół wegetariański i Mimo iż rosół nadal jest jedna z podstawowych potraw w każdym domu, dziś każdy podaje ją w inny sposób i przyprawia na dowolny sposób tworząc własny tradycyjny smak. Ponadto rosół z kury ma bardzo dobre właściwości odżywcze, zwłaszcza wtedy, gry przeholujemy z alkoholem.

Smacznego!

Komentarze: