Szanowny Użytkowniku,
Zanim klikniesz „Przejdź do serwisu”, prosimy o przeczytanie tej informacji.
Zgodnie z art. 13 ust. 1 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (RODO), informujemy, iż Państwa dane osobowe zawarte w plikach cookies są przetwarzane w celu i zakresie niezbędnym do udostępniania niektórych funkcjonalności serwisu. W przypadku braku zgody na takie przetwarzanie prosimy o zmianę ustawień w stosowanej przez Państwa przeglądarce internetowej.
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Free Sky sp. z o.o. z siedzibą w z siedzibą w Rzeszowie, ul. kpt. Stanisława Betleja 12, 35-303 Rzeszów.
Podanie danych jest dobrowolne ale niezbędne w celu świadczenia spersonalizowanej reklamy oraz dostępu do niektórych funkcjonalności serwisu.
Posiada Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych i ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, wszelkie wnioski dotyczące wskazanych powyżej praw prosimy kierować na adres email: klikmapa@gmail.com.
dane mogą być udostępniane przez Administratora podmiotom: Google LLC w celu prowadzenia spersonalizowanej reklamy.
podane dane będą przetwarzane na podstawie zgody tj. art. 6 ust. 1 pkt i zgodnie z treścią ogólnego rozporządzenia o ochronie danych.
dane osobowe będą przechowywane do czasu cofnięcia zgody.
ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

Przepisy

Choć wolimy mięsa, warto od czasu do czasu zamienić je na ryby, choćby ze względu na ich wartości odżywcze. Jeśli nie macie pomysłów jak można przyrządzić w fajny sposób ryby, oto przepisy na pieczoną rybę.

Ryba pieczona w folii

Składniki:
- filety z pangi (ilość dopasowana do potrzeb),
- pęczek natki pietruszki,
- pół cytryny ( cała jeśli ryby jest dużo),
- odrobinę curry,
- ewentualnie sól,
- folia aluminiowa ( przygotować tyle kawałków folii ile jest filetów).

Sposób przygotowania:
Wcześniej rozmrozić filety, na następnie odsączyć z wody ręcznikiem papierowym. W ten sposób przygotowane filety należy skropić obficie sokiem z cytryny, posypać solą (jeśli koniecznie chcemy użyć soli) oraz curry (więcej jeśli bez soli, mniej jeśli filety posolimy). Każdy kawałek foli zgiąć wzdłuż na pół, na jednej części układać rybę, posypać natką pietruszki. Rybkę przykryć drugą częścią folii i szczelnie pozawijać brzegi. Układać filet na blaszce obok siebie. Piec w temperaturze  200°C, około 20 minut.

Ryba pieczona z warzywami

Składniki:
- 4 mrożone filety rybne ( ok. ½ kg), np. z dorsza,
- ½ kg mrożonych warzyw,
- mała cebula,
- 1 posiekany ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki,
- 1 łyżeczka koperku.

Sposób przygotowania:
Wstępnie filety ułożyć na folii aluminiowej. Mrożone warzywa wymieszać z posiekanym czosnkiem i cebulą, a następnie umieścić na foli, tak, aby otaczały rybę. Całość skropić sokiem z cytryny, a na wierzchu posypać koperkiem i pietruszką. Tak przygotowaną potrawę szczelnie owinąć folią aluminiową. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec około 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie. 

Ryba pieczona w rękawie

Składniki:
- 3 płaty ryby (wg uznania),
- 2 ząbki czosnku,
- mała cebulka,
- bazylia,
- pieprz czarny,
- majeranek,
- sól.

Sposób przygotowania:
Umytą rybę kroimy w nieduże kawałki i smarujemy całą czosnkiem. Posyp dokładnie ziołami, doprawiając delikatnie pieprzem i solą. Następnie umieść na wierzchu plasterki cebuli. Wkładamy do rękawa, który najlepiej umieścić w jakiejś blasze i piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Po około 25 minutach rybka jest gotowa.

Ryba pieczona ze szpinakiem

Składniki:
- 30 dkg ryby np. łososia,
- 5 rozmrożonych kostek szpinaku,
- oliwa,
- sól,
- pieprz,
- naturalna Vegeta,
- 1 opakowanie fix ryba w sosie śmietanowo- koperkowym,
- 200ml jogurtu naturalnego,
- 50 ml wody.

Sposób przygotowania:
Rybę umyć, włożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, polać oliwa, posypać przyprawami, na wierzch położyć rozmrożony szpinak. Fix rozmieszać z jogurtem oraz wodą. Polać rybę i piec 30 min w 200 ° C.

Ryba pieczona z pieczarkami

Składniki:
- 1 kg ryby ( np. karp),
- 25 dag pieczarek,
- 6 dag masła,
- 1 cebula,
- sól,
- pieprz,
- sok z cytryny.

Sposób przygotowania:
Oczyszczoną całą rybę lub gotowe filety posolić, posypać pieprzem, skropić sokiem z cytryny, a następnie ułożyć na wysmarowanym masłem ogniotrwałym półmisku. Umyte pieczarki pokrajać w ćwiartki, cebulę pokrajać w drobną kostkę. Posypać nimi rybę, położyć na wierzchu kawałki masła i na 30 minut przed podaniem wstawić do gorącego piekarnika. Upieczoną rybę podawać na półmisku w którym się zapiekała ustawionym na tacy. Posypać posiekaną natką pietruszki i od razu podać. Rybę pokroić już na stole.

Komentarze:
trifling 2012-08-05 18:17:20

o bo... zaraz sie zjem.