Szanowny Użytkowniku,
Zanim klikniesz „Przejdź do serwisu”, prosimy o przeczytanie tej informacji.
Zgodnie z art. 13 ust. 1 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (RODO), informujemy, iż Państwa dane osobowe zawarte w plikach cookies są przetwarzane w celu i zakresie niezbędnym do udostępniania niektórych funkcjonalności serwisu. W przypadku braku zgody na takie przetwarzanie prosimy o zmianę ustawień w stosowanej przez Państwa przeglądarce internetowej.
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Free Sky sp. z o.o. z siedzibą w z siedzibą w Rzeszowie, ul. kpt. Stanisława Betleja 12, 35-303 Rzeszów.
Podanie danych jest dobrowolne ale niezbędne w celu świadczenia spersonalizowanej reklamy oraz dostępu do niektórych funkcjonalności serwisu.
Posiada Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych i ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, wszelkie wnioski dotyczące wskazanych powyżej praw prosimy kierować na adres email: klikmapa@gmail.com.
dane mogą być udostępniane przez Administratora podmiotom: Google LLC w celu prowadzenia spersonalizowanej reklamy.
podane dane będą przetwarzane na podstawie zgody tj. art. 6 ust. 1 pkt i zgodnie z treścią ogólnego rozporządzenia o ochronie danych.
dane osobowe będą przechowywane do czasu cofnięcia zgody.
ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

Przepisy

Sałatka gyros od pewnego czasu święci ogromne triumfy wśród Polaków. Swą popularność zawdzięcza potrawce mięsnej o tej samej nazwie, sprzedawanej w barach szybkiej obsługi, podawanej w chlebkach pita lub pszennych plackach z dodatkiem warzyw i sosu czosnkowego, albo też z frytkami i surówką. Dobrze przyrządzony gyros jest naprawdę wyśmienitą potrawą, jednak w restauracjach typu fast-food rzadko kiedy można znaleźć potrawy, które spełniałyby wysokie standardy kulinarne. Sałatka gyros z powodzeniem może służyć jako osobne danie. Najczęściej serwuje się ją podczas przyjęć w ogródkach, przy grillu, lub na obiad, z frytkami lub grzankami serowo-czosnkowymi.

Sałatka gyros z kurczakiem

Do przygotowania potrzebujemy :
- niewielkiej kapusty pekińskiej,
- podwójny filet z piersi kurczaka,
- pięć ogórków konserwowych,
- marynowaną cebulkę w słoiku,
- puszkę kukurydzy,
- po jednym strąku czerwonej i żółtej papryki,
- przyprawę do gyrosa,
- sól,
- świeżo zmielony pieprz,
- ketchup i majonez.

Zaczynamy od posiekania kapusty pekińskiej. Ważne, żeby była drobno pokrojona, więc można po prostu zetrzeć ją na tarce (przynajmniej te twardsze części). Odstawiamy ją do osobnej miski. Będzie nam potrzebna później. Możemy teraz przystąpić do przygotowania mięsa. Kroimy piersi w dość drobne kawałki i obtaczamy je bardzo dokładnie w przyprawie do gyrosa i ketchupie. Odkładamy do lodówki, aby mięso przeszło aromatem przypraw. Kroimy cebulki na pół, korniszony w drobną kostkę. Podobnie postępujemy z papryką. Kukurydzę odsączamy. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy kawałki kurczaka a gdy mięso jest już dobre, zdejmujemy i odstawiamy na chwilę do przestudzenia. W dużej misce układamy warstwami kapustę pekińską, mięso, majonez, cebulkę, paprykę i ogórki. Postępujemy według tego schematu do momentu, aż skończą się wszystkie składniki. Na samym wierzchu powinna znajdować się kapusta. Sałatka ładnie się prezentuje, jeśli podajemy ją w przezroczystej misie, przez która widać poszczególne warstwy. Połączenie kruchych warzyw i soczystego, aromatycznego mięsa mało której osobie nie przypadnie do gustu.

Sałatkę gyros możemy podawać podczas przyjęć w gronie przyjaciół i rodziny zarówno w domu, jak i podczas tzw. garden party. Ponieważ zawiera mięso, raczej nie podawajmy jej w towarzystwie kotleta z karkówki lub spieczonej na grillowym rożnie kiełbaski. Wystarczające będzie, jeśli zaproponujemy gościom grzanki z masłem szałwiowym lub czosnkowym. Gyrosa możemy także serwować z kruchą sałatą lodową, serem typu feta, ogórkiem wężowym, świeżym pomidorem i krążkami czerwonej cebuli. Mięso jest bardzo aromatyczne i doprawione, więc reszta składników nie wymaga już zbyt wielu dodatków smakowych. Wybornie smakuje sałatka gyros z makaronem, sałatka gyros z sosem czosnkowym. Przepis na tę sałatkę zyskuje coraz większą popularność i rzadko które przyjęcie czy spotkanie towarzyskie odbywa się bez niej. Jeśli jeszcze nie próbowaliście, koniecznie przyrządźcie sobie tę sałatkę. Nie pożałujecie z pewnością, więc najlepiej od razu zabierzcie się do jej przygotowania.

Komentarze:
kinga 2012-01-28 12:43:48

bedzie dobre

liberowka 2012-08-18 14:43:36

podalam ja na moich uroczystosciach kilkakrotnie i wrazenie gosci bylo zawsze pozytywne

maryla 2015-02-09 19:17:49

właśnie zastanawiam się ,mam imprezę w piątek i pewnie zrobię tę sałatkę a ocenią jej smak moi goście.Zaznaczam ,że kiepska ze mnie kucharka.dzięki za przepis. Maryla