Szanowny Użytkowniku,
Zanim klikniesz „Przejdź do serwisu”, prosimy o przeczytanie tej informacji.
Zgodnie z art. 13 ust. 1 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (RODO), informujemy, iż Państwa dane osobowe zawarte w plikach cookies są przetwarzane w celu i zakresie niezbędnym do udostępniania niektórych funkcjonalności serwisu. W przypadku braku zgody na takie przetwarzanie prosimy o zmianę ustawień w stosowanej przez Państwa przeglądarce internetowej.
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Free Sky sp. z o.o. z siedzibą w z siedzibą w Rzeszowie, ul. kpt. Stanisława Betleja 12, 35-303 Rzeszów.
Podanie danych jest dobrowolne ale niezbędne w celu świadczenia spersonalizowanej reklamy oraz dostępu do niektórych funkcjonalności serwisu.
Posiada Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych i ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, wszelkie wnioski dotyczące wskazanych powyżej praw prosimy kierować na adres email: klikmapa@gmail.com.
dane mogą być udostępniane przez Administratora podmiotom: Google LLC w celu prowadzenia spersonalizowanej reklamy.
podane dane będą przetwarzane na podstawie zgody tj. art. 6 ust. 1 pkt i zgodnie z treścią ogólnego rozporządzenia o ochronie danych.
dane osobowe będą przechowywane do czasu cofnięcia zgody.
ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

Przepisy

Sałatka z tuńczyka to mało skomplikowana potrawa o bardzo ciekawym smaku. Podaje się ją zazwyczaj w charakterze pasty do kanapek, choć wybornie smakuje także bez żadnych dodatków. Choć jest to danie śniadaniowo – kolacyjne, to można je podać również na przyjęciach. W wersji bardziej nowoczesnej, serwuje się ją z chipsami kukurydzianymi lub ziemniaczanymi, wtedy występuje ona w charakterze dipu. Cenimy sałatkę z tuńczyka przede wszystkim za doskonały smak, jednak naszej uwadze nie może umknąć także bogactwo witamin i składników odżywczych, których ona dostarcza. Zabierzmy się zatem do jej przygotowania.

Sałatka z tuńczyka i jajek

Potrzebne nam będą:
- dwie puszki tuńczyka w sosie własnym w kawałkach,
- pół puszki drobnej kukurydzy,
- dwa ugotowane na twardo jajka,
- dwa średniej wielkości kiszone ogórki,
- łyżka masła,
- świeża natka pietruszki,
- czerwona cebula,
- koper,
- majonez,
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku.

Jeśli nie przepadamy za tuńczykiem, to możemy użyć wędzonej makreli – również będzie pyszne.

Przystępujemy do przygotowania naszej sałatki. Odsączamy tuńczyka i za pomocą widelca dzielimy na mniejsze cząstki. Jajka obieramy z łupinek i drobno siekamy. Ważne, żebyśmy zrobili to, kiedy jeszcze będą ciepłe, ponieważ musimy wymieszać je z masłem, a to łatwiej i szybciej się roztopi, jeśli jaja nie wystygną. Po posiekaniu mieszamy zatem jaja z masłem na kremową masę i doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Czerwoną cebulkę drobniutko siekamy. Ogórki kroimy w kostkę. Siekamy natkę i koper. W dużej misce mieszamy tuńczyka z kukurydzą, ogórkiem, jajkami, cebulą i zielenina. Dodajemy mniej więcej pięć łyżek majonezu i dokładnie mieszamy. Sprawdzamy smak. Jeśli zajdzie taka potrzeba, dodajemy jeszcze soli i pieprzu. Sałatka jest już gotowa. Wstawiamy ją teraz do lodówki na minimum godzinę, żeby smaki zdążyły się połączyć i podajemy z chlebem, grzankami lub innymi dodatkami.

Doskonałe w sałatce z tuńczyka jest to, że naprawdę szybko się ją robi. Nie jest również droga, więc można ją z powodzeniem przyrządzać nawet kilka razy w tygodniu. W innej wersji możemy wzbogacić ją o starty żółty ser (najlepiej taki o ostrym, wyrazistym smaku, takim jak np. cheddar) lub kremowy serek topiony. Doskonały efekt osiągniemy, jeśli zrobimy grzanki pokryte tą sałatką - pastą i zapieczemy je w piekarniku. Jeśli lubimy nutę orzechową w potrawach, możemy do sałatki dodać prażone ziarna słonecznika lub prażone, posiekane orzechy włoskie. Ryba doskonale komponuje się z aromatem orzechowym. Wielbiciele grzybów z pewnością krzykną z zachwytu, jeśli zaserwujemy im sałatkę z tuńczyka z podsmażonymi pieczarkami z dodatkiem czosnku. Pysznie smakuje także sałatka z tuńczyka z ryżem, sałatka z tuńczyka z makaronem, sałatka z tuńczyka z ananasem, sałatka z tuńczyka i kukurydzy, sałatka z tuńczyka i sera, sałatka z tuńczyka bez majonezu. Możliwości jest naprawdę bardzo wiele. Wystarczy odrobina fantazji i przede wszystkim chęci, żeby z kilku prostych składników zrobić potrawę, która podbijemy serca i żołądki naszych najbliższych i przyjaciół. W kuchni nie ma ograniczeń. Można dowolnie łączyć smaki i aromaty, nawet jeśli pozornie w ogóle do siebie nie pasują. Najważniejszym wyznacznikiem trafności podjętych przez nas decyzji jest efekt końcowy.

Komentarze:
Ewelina 2012-08-27 23:31:31

rewelacja :)