Szanowny Użytkowniku,
Zanim klikniesz „Przejdź do serwisu”, prosimy o przeczytanie tej informacji.
Zgodnie z art. 13 ust. 1 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (RODO), informujemy, iż Państwa dane osobowe zawarte w plikach cookies są przetwarzane w celu i zakresie niezbędnym do udostępniania niektórych funkcjonalności serwisu. W przypadku braku zgody na takie przetwarzanie prosimy o zmianę ustawień w stosowanej przez Państwa przeglądarce internetowej.
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Free Sky sp. z o.o. z siedzibą w z siedzibą w Rzeszowie, ul. kpt. Stanisława Betleja 12, 35-303 Rzeszów.
Podanie danych jest dobrowolne ale niezbędne w celu świadczenia spersonalizowanej reklamy oraz dostępu do niektórych funkcjonalności serwisu.
Posiada Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych i ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, wszelkie wnioski dotyczące wskazanych powyżej praw prosimy kierować na adres email: klikmapa@gmail.com.
dane mogą być udostępniane przez Administratora podmiotom: Google LLC w celu prowadzenia spersonalizowanej reklamy.
podane dane będą przetwarzane na podstawie zgody tj. art. 6 ust. 1 pkt i zgodnie z treścią ogólnego rozporządzenia o ochronie danych.
dane osobowe będą przechowywane do czasu cofnięcia zgody.
ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

Choroby i Leczenie

Salmonella zwana też paradurem jest najczęstsza przyczyną zakażeń pokarmowych. Grupa bakterii salmonella składa się kilkaset gatunków pałeczkowatych bakterii, średniej wielkości zazwyczaj wyposażonych w rzęski gram-ujemnych.

Objawy zatrucia tą chorobą zwaną tez często choroba brudnych rak to zazwyczaj wysoka gorączka dochodząca do 39 stopni, bóle głowy, dreszcze ogólne rozbicie i oczywiście wodnista ostra biegunka wymioty i tępe bóle brzucha. Objawy ujawniają się najczęściej po 6 do 72 godzin od momentu zarażenia się skażonym pokarmem. Objawy słabną po około 2 do 3 dniach a ozdrowienie w najlżejszych przypadkach następuje po około 7 dniach. Chorobę potwierdza dodatni test przeprowadzony na podstawie pobranej próbki krwi lub kału.

Leczenie salmonelli i wbrew obiegowej opinii często nie wymaga leczenia przy użyciu antybiotyków. Hospitalizacja i terapia antybiotykowa uzasadniona jest tylko w przypadku małych dzieci i osób starszych oraz osób z obniżona odpornością . W pozostałych przypadkach cały proces leczenia wymaga jedynie prawidłowego nawadniania i odżywiania. Przyczyny i drogi zakażenia salmonellą. Częstą przyczyna zakażenia się pałeczkami salmonelli jest brak dbałości o warunki higieniczne. Matecznikiem bakterii są żywe dzikie zwierzęta zarówno dzikie jak i hodowlane. Niekiedy źródłem zakażenia są nosiciele, lub mogą nimi być różnego rodzaju gady np. żółwie. Podstawową drogą zakażenia jest zakażona żywność. W smaku nie różni się ona w ogóle od tej nie skażonej. Najczęściej  bakterie te znajduj się w mięsie i jego przetworach, drobiu jajach i ich przetworach w rybach i twarogach, serach miękkich i twardych serach topionych, sokach i przede wszystkim lodach.

Bycie nosicielem salmonelli wiąże się z poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi. Zakażanie może przebiegać bezobjawowo, jako delikatne zatrucie pokarmowe lecz równie z w formie bardzo ostrej durowej lub septycznej. Nosiciele salmonelli mogą wykonywać różnorodne zajęcia muszą jednak posiadać wymagane pozwolenia. Osoby będące nosicielami tej bakterii muszą przeprowadzać rutynowe lecz systematyczne badania, dbać o higienę jak również zgłaszać każdorazowo zmianę miejsca zamieszkania i miejsca pracy.

Komentarze: