Szanowny Użytkowniku,
Zanim klikniesz „Przejdź do serwisu”, prosimy o przeczytanie tej informacji.
Zgodnie z art. 13 ust. 1 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (RODO), informujemy, iż Państwa dane osobowe zawarte w plikach cookies są przetwarzane w celu i zakresie niezbędnym do udostępniania niektórych funkcjonalności serwisu. W przypadku braku zgody na takie przetwarzanie prosimy o zmianę ustawień w stosowanej przez Państwa przeglądarce internetowej.
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Free Sky sp. z o.o. z siedzibą w z siedzibą w Rzeszowie, ul. kpt. Stanisława Betleja 12, 35-303 Rzeszów.
Podanie danych jest dobrowolne ale niezbędne w celu świadczenia spersonalizowanej reklamy oraz dostępu do niektórych funkcjonalności serwisu.
Posiada Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych i ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, wszelkie wnioski dotyczące wskazanych powyżej praw prosimy kierować na adres email: klikmapa@gmail.com.
dane mogą być udostępniane przez Administratora podmiotom: Google LLC w celu prowadzenia spersonalizowanej reklamy.
podane dane będą przetwarzane na podstawie zgody tj. art. 6 ust. 1 pkt i zgodnie z treścią ogólnego rozporządzenia o ochronie danych.
dane osobowe będą przechowywane do czasu cofnięcia zgody.
ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

Gotowanie i wypieki

Co to są samosy? Do niedawna ja również nie miałam pojęcia, dziś jednak wiem i mogę się z wami swoją wiedza na ten temat podzielić. Samosy to pyszne pierożki wykonywane w inny niż tradycyjny sposób, wypełnione różnorodnym nadzieniem. Oto kilka ciekawych pomysłów na wypróbowanie tych pyszności.

Przepis na samosy

Samosy z warzywami

Składniki:


Ciasto
- 2 szklanki mąki pszennej,
- ½ łyżeczki soli,
- 2 łyżki oleju roślinnego,
- ¾ szklanki ciepłej wody.

Nadzienie
- 2½ szklanki obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków,,
- 1 łyżka nasion kopru włoskiego,
- 1 łyżka kminu rzymskiego,
- 2 łyżeczki nasion kolendry,
- 3 łyżki oleju roślinnego,
- ½ szklanki drobno posiekanej cebuli,
- 2 ząbki czosnku zmiażdżone drobno,,
- 500 g mrożonego siekanego szpinaku rozmrożonego i odciśniętego,,
- ½ szklanki zielonego groszku, świeżego albo mrożonego,
- sól i pieprz,
- olej roślinny do smażenia.

Sposób przygotowania:
Na początek wymieszaj w misce mąkę z solą. Wlej olej, przemieszaj ciasto i dodaj wodę. Przełóż ciasto na oprószony mąką blat, a następnie zagnieć, aż będzie elastyczne, dodając mąkę w miarę potrzeby. Owiń ciasto folią plastikową i odłóż na czas przygotowywania nadzienia. Ugotuj ziemniaki bez przykrycia w lekko osolonej wodzie do miękkości, a następnie odlej i odstaw, żeby trochę przestygły. Na dużej patelni upraż nasiona kopru włoskiego, kminu rzymskiego i kolendry, aż ich zapach stanie się wyczuwalny. Dodaj 3 łyżki oliwy i posiekaną cebulę i podsmażaj, aż cebula zrobi się szklista, ale nie zrumieniona. Dodaj czosnek oraz imbir i podsmażaj przez kolejną minutę. Dodaj szpinak, groszek i ziemniaki i mieszaj, lekko je ugniatając, aż powstanie farsz. Dopraw do smaku i odstaw do wystygnięcia. Podziel ciasto na 12 równych części i z każdej uformuj kulkę. Na oprószonym mąką blacie rozwałkuj kółka z ciasta o średnicy 15 cm i przetnij każde na pół. Zwijaj połówki w rożki, sklejając brzegi. Trzymając rożek w dłoni nakładaj porcję farszu (ok. 2 łyżeczki). Sklejaj krawędzie samosów i odkładaj je na oprószony mąką talerz. Rozgrzej w garnku olej do smażenia (nie więcej niż ½ garnka) do temp. 175 stopni C. Ostrożnie wkładaj samosy do wrzącego oleju za pomocą łyżki cedzakowej (nie więcej niż 3-4 naraz) i smaż, aż będą złociste i chrupiące (ok. 3-4 min). Odłóż na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Samosy z kurczakiem

Składniki:

Farsz
- 2 piersi z kurczaka,
- 2 średnie cebule,
- proszek curry,
- 3-4 łyżki gęstej śmietany,
- tłuszcz do smażenia,
- sól,
- pieprz. 

Ciasto
- jajko,
- 1-2 szklanki mąki,
- 3-4 łyżki masła,
- Sól,
- tłuszcz.

Sposób przygotowania:
Na początek zaczniemy od nadzienia z kurczaka, którego wstępnie kroimy na małe kawałki. Następnie smażymy na dużym ogniu przez krótki czas aby był soczysty. Osobno smażymy posiekaną cebulę i mieszamy z kurczakiem. Dodajemy śmietanę, curry, sól i pieprz do smaku. Odstawiamy do ostygnięcia.
Czas na ciasto. Zagniatamy ciasto jak na makaron i dzielimy na 4 części, każdą rozwałkowujemy najcieniej jak się uda. Płaty tak rozwałkowanego ciasta smarujemy cienko roztopionym masłem. Układamy na siebie i jeszcze raz wałkujemy tak by powstał "tort" na grubość odpowiednią do lepienia pierogów. 
Wycinamy małe trójkątne pierożki po czym nadziewamy farszem i sklejamy dokładnie. Tak przygotowane pierożki smażymy we fryturze na złoty kolor.

Samosy indyjskie

Składniki:

Ciasto
- 500 g mąki,
- łyżeczka soli,
- łyżeczka kminku,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- 30 g miękkiego masła,
- 4 łyżki jogurtu naturalnego.

Farsz
- 500 g mięsa mielonego,
- puszka zielonego groszku,
- 1 mała cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżeczki kolendry,
- pół łyżeczki sproszkowanego imbiru,
- pół łyżeczki chili,
- łyżeczka curry,
- 4 łyżki wody,
- sól,
- pieprz,
- olej słonecznikowy do smażenia.

Chutney
- 2 pomidory,
- 1 czerwona papryka,
- 2  jabłka,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 małe cebule,
- łyżka sosu Sambal Oelek lub papryczka chilli,
- 1/4 szklanki octu winnego,
- łyżka octu balsamicznego,
- łyżka sproszkowanego imbiru,
- 4 łyżeczki cukru,
- sól,
- pieprz.

Sposób przygotowania:
Na stolnicę przesiać mąkę. Wymieszać ją z solą, kminkiem i proszkiem do pieczenia. Dodać masło i jogurt. Zagnieść ciasto (ok. 5 minut). Rozwałkować na grubość ok. 2 mm lub cieniej. Wyciąć kółka o średnicy 9 cm. Przeciąć je na pół i lekko każdą połówkę rozwałkowujemy. Przygotować farsz. Na patelni rozgrzać olej (lub ghee). Zrumienić drobno pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać mięso, groszek, przyprawy. Na mięso naciskać widelcem tak, aby utworzyły się małe kawałeczki. Smażyć przez 7 min. Następnie podlać mięso wodą i dusić przez ok. 10 minut. Uformować pierożki. Rozgrzać na patelni olej. Smażyć pierożki na złoty kolor (ok. 3 minut) z każdej strony. Pierożki samosa doskonale smakują z chutneyem.
Pomidory obrać ze skórki (najlepiej sparzyć je wrzątkiem). Pokroić w ósemki. Posiekać paprykę i cebulę. Obrać jabłka i pokroić je w "szesnastki". Włożyć wszystko do garnka. Dodać drobno pokrojony czosnek, ocet balsamiczny i winny, Sambal Oelek, przyprawy. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez około 45 minut. Gorący sos przełożyć do słoików i mocno zamknąć (można na 10 min. odwrócić wieczkiem do dołu). Pozostawić do ostygnięcia i włożyć do lodówki na co najmniej 3 godziny.

Samosy z ziemniakami i groszkiem

Składniki:
- 300 g mąki,
- 4 łyżki oleju,
- 200 ml wody,
- łyżeczka soli,
- 4 średnie ziemniaki,
- 1/2 szklanki groszku,
- 1/2 średniej cebuli
- 2 cm kawałek imbiru,
- kumin,
- kolendra,
- słodka i ostra papryka,
- kurkuma.

Sposób przygotowania:
Przygotować nadzienie: ziemniaki obrać, ugotować na półtwardo (ok. 15 min). Pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej lub ghee, na jeszcze zimny tłuszcz wrzucić przyprawy i imbir, chwilę podsmażyć. Dodać cebulę, kiedy trochę się zeszkli, ziemniaki i groszek. Smażyć, aż groszek zmięknie. Dosolić. Nie podaję ilości przypraw, bo zawsze sypię „na oko”, ale moim zdaniem wszystkiego ok. 1/2 łyżeczki, tylko ostrej papryki mniej, chyba że lubicie. Składniki ciasta zagnieść. Ciasto ma być dość miękkie, ale nieklejące. Podzielić je na 8-10 kulek. Każdą kulkę rozwałkować na koło o średnicy ok. 12 cm, podzielić na pół. Nałożyć farsz i złożyć zgodnie z instrukcją obrazkową. Gotowe samosy smażyć w głębokim oleju na złoty kolor. Można też upiec w piekarniku ok. 20 min. w 180 stopniach C. Żeby pierożki za bardzo się nie zeschły, z obu stron posmarowałam je olejem. Jeżeli macie tak samo kiepski piekarnik jak ja i po większej części pieczenia okaże się, że tylko dolna część pierożka jest przyrumieniona, to po prostu je obróćcie.

Komentarze: