Szanowny Użytkowniku,
Zanim klikniesz „Przejdź do serwisu”, prosimy o przeczytanie tej informacji.
Zgodnie z art. 13 ust. 1 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (RODO), informujemy, iż Państwa dane osobowe zawarte w plikach cookies są przetwarzane w celu i zakresie niezbędnym do udostępniania niektórych funkcjonalności serwisu. W przypadku braku zgody na takie przetwarzanie prosimy o zmianę ustawień w stosowanej przez Państwa przeglądarce internetowej.
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Free Sky sp. z o.o. z siedzibą w z siedzibą w Rzeszowie, ul. kpt. Stanisława Betleja 12, 35-303 Rzeszów.
Podanie danych jest dobrowolne ale niezbędne w celu świadczenia spersonalizowanej reklamy oraz dostępu do niektórych funkcjonalności serwisu.
Posiada Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych i ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, wszelkie wnioski dotyczące wskazanych powyżej praw prosimy kierować na adres email: klikmapa@gmail.com.
dane mogą być udostępniane przez Administratora podmiotom: Google LLC w celu prowadzenia spersonalizowanej reklamy.
podane dane będą przetwarzane na podstawie zgody tj. art. 6 ust. 1 pkt i zgodnie z treścią ogólnego rozporządzenia o ochronie danych.
dane osobowe będą przechowywane do czasu cofnięcia zgody.
ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

Gotowanie i wypieki

Seitan - co to jest?

Seitan to chińskie mięso, przygotowywane samodzielnie, choć jest łatwe w przygotowaniu zabiera bardzo dużo czasu. Seitan zawiera wysoką ilość białka, można powiedzieć, że ten kotlet to wyłącznie przyprawiony gluten. W ten sposób przyrządzony można piec, grillować, smażyć, wędzić i co tylko nam przyjdzie do głowy. Seitan podajemy z ryżem, ziemniakami, chlebem, makaronem lub sałatkami czy samymi warzywami.

Seitan - jak przyrządzić?

Składniki:
- Mąka pszenna,
- Woda,
- Przyprawy,
- Sos sojowy,
- Olej.

Sposób przygotowania:
Na początek dowolną ilość mąki zagnieść w misce lub dużym garnku tak, aby ciasto kleiło się do rąk, ale nie rozlewało się. Odstawić na pół godziny. Ciasto zalać wodą i jednostajnie ugniatać tak, żeby masa pozostała w jednym kawałku. Gdy na dłoniach pojawi się biały osad, wodę wylać i wlać czystą wodę i tak w kółko, aż z masy zostanie żółtawa, gumowa kula. Będzie znaczyło to, że otrzymaliśmy już gluten. Pod koniec można robić to w durszlaku. Następnie gumową kulę gotować w mocno osolonej wodzie (gdy wypłynie na wierzch, gotować jeszcze około 15 min.). Po wyjęciu zauważymy, że seitan fakturą i innymi parametrami fizycznymi przypomina mięso. Teraz seitan porozrywać lub pociąć na dowolnej wielkości kawałki, natrzeć przyprawami i oliwą (przyprawy dobrać dowolnie, wskazany jest sos sojowy). Gdy chcemy, żeby seitan jeszcze bardziej przesiąknął przyprawami, przyrządzamy marynatę z oliwy i przypraw i zostawiamy w niej seitanowe kawałki na kilka godzin.

Seitan - wartości odżywcze

W 100g mieści się:
- 114 kcal,
- 20 g białka,
- 3,60g węglowodanów,
- 2,10 g tłuszczu.

Seitan - smak

Seitan sam w sobie nie ma konkretnego smaku, jednak przyprawiony według uznania będzie smakował tak jak przyprawimy ulubionymi przyprawami czy wzbogacimy ulubionymi dodatkami.

Komentarze: