Szanowny Użytkowniku,
Zanim klikniesz „Przejdź do serwisu”, prosimy o przeczytanie tej informacji.
Zgodnie z art. 13 ust. 1 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (RODO), informujemy, iż Państwa dane osobowe zawarte w plikach cookies są przetwarzane w celu i zakresie niezbędnym do udostępniania niektórych funkcjonalności serwisu. W przypadku braku zgody na takie przetwarzanie prosimy o zmianę ustawień w stosowanej przez Państwa przeglądarce internetowej.
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Free Sky sp. z o.o. z siedzibą w z siedzibą w Rzeszowie, ul. kpt. Stanisława Betleja 12, 35-303 Rzeszów.
Podanie danych jest dobrowolne ale niezbędne w celu świadczenia spersonalizowanej reklamy oraz dostępu do niektórych funkcjonalności serwisu.
Posiada Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych i ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, wszelkie wnioski dotyczące wskazanych powyżej praw prosimy kierować na adres email: klikmapa@gmail.com.
dane mogą być udostępniane przez Administratora podmiotom: Google LLC w celu prowadzenia spersonalizowanej reklamy.
podane dane będą przetwarzane na podstawie zgody tj. art. 6 ust. 1 pkt i zgodnie z treścią ogólnego rozporządzenia o ochronie danych.
dane osobowe będą przechowywane do czasu cofnięcia zgody.
ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

Przepisy

Ser feta to odmiana bałkańskiego sera, jego odpowiedniki produkowane są w Grecji, Albanii i Bułgarii. I choć ser jest produkowany w kilku miejscach, to Grecja w 2007 roku zastrzegła sobie jego ogólną nazwę „feta”.

Ser feta - wartości odżywcze

Ser feta powstaje z pasteryzowanego mleka owczego. W niektórych odmianach mleko owcze jest mieszane z 30% mleka koziego. Ser nie jest ani barwiony ani też nie dopuszcza się do niego żadnych środków konserwujących. Ser feta w celu osiągnięcia stanu dojrzałości musi odleżeć około trzech miesięcy. Ser feta to rodzaj sera miękkiego, który zawiera około 40% tłuszczu. Należy do serów kruchych, który w celu roztopienia musi zasięgnąć wysokiej temperatury.

Ser feta - przepisy

Sałatka grecka

Składniki:
- 2 pomidory (lub kilka pomidorków koktajlowych),
- Zielony ogórek,
- Cebula,
- Ser feta (opakowanie ),
- Czarne oliwki,
- Oliwa z oliwek,
- Przyprawy,
- Sok z cytryny.

Warzywa kroimy w kostkę. Cebule kroimy w plastry (piórka) i mieszamy z warzywami. Dodajemy oliwki i pokrojony wcześniej w kostkę ser feta. Całość skrapiamy oliwą z oliwek oraz odrobiną soku z cytryny. Doprawiamy ulubionymi przyprawami.

Sałatka z fetą i jajkiem

Składniki:
- Sałata lodowa,
- Ser feta (opakowanie),
- Pomidorki koktajlowe,
- Zielony ogórek,
- 4-5 jaj,
- Kukurydza,
- Śmietana,
- Majonez,
- 10 ząbków czosnku,
- Przyprawa koperkowo- ziołowa,
- Oliwa z oliwek.

Do wysokiego naczynia skubiemy sałatę lodową na kawałki. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół, ogórka zaś kroimy w plastry. Jajka gotujemy na twardo. Ser feta kroimy w kostkę i dodajemy do pokrojonych warzyw. Do naczynia z pozostałymi składnikami wrzucamy puszkę kukurydzy. Ugotowane jajka kroimy na ósemki i układamy na samym wierzchu naczynia, przykrywając poprzednie składniki.

Sos
Do osobnego naczynia dajemy 5 łyżek majonezu i odrobinę śmietany, by uzyskać średnio gęstą konsystencję. Wyciskamy czosnek i dodajemy do otrzymanej konsystencji kremowej. Mieszamy dokładnie. Dodajemy 4 łyżki oliwy z oliwek. Przyprawiamy przyprawą koperkowo- ziołową i dokładnie mieszamy. Gotowym sosem polewamy sałatkę przed samym podaniem.

Komentarze:
wiesia 2013-02-17 14:26:16

nie powinno laczyc sie pomidorow z ogorkami bo zabijaja witamine c wiec dlaczego tyle przepisow salatek j.w.

Łukasz 2014-05-12 21:15:33

bez przesady.. wielu warzyw nie powinno się łączyć w wielu innych przypadkach ... po drugie chodzi tutaj o wit c a umówmy się ,że tej nie ma za wiele w pomidorach i ogórkach ... duużo więcej znajdziemy chociażby w papryce i ważniejsza od tego jest świeżość i ewentualna obróbka warzyw ...

elka 2015-01-12 18:16:40

super

Karmen 2017-02-21 17:47:51

Lubie fete.

ania 2017-10-07 03:01:02

od kilku miesiecy mam problem z narzadami wewnetrznymi ,bolal mnie b.brzuch,praktycznie nie moglam juz niczego jesc,wtedy kupilam po raz pierwszy ser feta o ktorym wiedzialam ,ze jest slony i z mleka owczego,o dziwo moj zoladek to przyjal, do dzis go jem i co najciekawsze to siegam po niego przewaznie kiedy moj brzuch jest opuszony i po jakims czasie czuje sie lepiej,dlatego szukam wiecej informacji na temat sera feta,co zawiera,ze czuje sie lepiej po jego spozyciu,a prawdopodobnie mam drazliwe jelita.