Szanowny Użytkowniku,
Zanim klikniesz „Przejdź do serwisu”, prosimy o przeczytanie tej informacji.
Zgodnie z art. 13 ust. 1 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (RODO), informujemy, iż Państwa dane osobowe zawarte w plikach cookies są przetwarzane w celu i zakresie niezbędnym do udostępniania niektórych funkcjonalności serwisu. W przypadku braku zgody na takie przetwarzanie prosimy o zmianę ustawień w stosowanej przez Państwa przeglądarce internetowej.
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Free Sky sp. z o.o. z siedzibą w z siedzibą w Rzeszowie, ul. kpt. Stanisława Betleja 12, 35-303 Rzeszów.
Podanie danych jest dobrowolne ale niezbędne w celu świadczenia spersonalizowanej reklamy oraz dostępu do niektórych funkcjonalności serwisu.
Posiada Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych i ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, wszelkie wnioski dotyczące wskazanych powyżej praw prosimy kierować na adres email: klikmapa@gmail.com.
dane mogą być udostępniane przez Administratora podmiotom: Google LLC w celu prowadzenia spersonalizowanej reklamy.
podane dane będą przetwarzane na podstawie zgody tj. art. 6 ust. 1 pkt i zgodnie z treścią ogólnego rozporządzenia o ochronie danych.
dane osobowe będą przechowywane do czasu cofnięcia zgody.
ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

Przepisy

Ser zapiekany w panierce

Składniki:
- ser żółty np. gouda - ważne, żeby był jak najtwardszy (ilość dowolna),
- 1 jajko,
- sól,
- pieprz,
- bułka tarta,
- ulubione przyprawy,
- olej.

Sposób przygotowania:
Wstępnie ser żółty kroimy w grube plastry jak kotlety i maczamy w jajku oraz bułce. Jeśli lubimy przyprawy, można panierkę przyprawić np. sezamem, chili, wg. gustu. Smażymy na głębokim oleju. Gotowy ser podajemy z dipami i chrupiącymi warzywami.

Ser zapiekany w cieście francuskim

Składniki:
- 3 szklanki sera feta rozdrobnionego,
- 1 szklanka sera tarty łagodnego,
- ¼ śmietany 18%,
- 2 łyżki masła roztopionego,
- 2 jajka,
- pieprz do smaku,
- żółtko z wodą,
- sezam,
- ciasto francuskie.

Sposób przygotowania:
Ciasto francuskie można przygotować samodzielnie lub kupić gotowe w markecie. Wszystkie składniki ze sobą dobrze wymieszać. W każdy krążek włożyć po łyżce nadzienia, zmoczyć brzegi wodą (lepiej się zlepiają) i zlepić, a następnie przycisnąć widelcem brzegi, nakłuć ich wierzch dwa razy. W ten sposób można je trzymać w zamrażalniku około 6-ciu miesięcy. Posmarować wierzch jajkiem i posypać sezamem. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 °C około 30-35 minut, aż dobrze będą zrumienione. Podawać na ciepło.

Zapiekany ser camembert

Składniki:
- ciasto francuskie,
- ser camembert,
- konfitura żurawinowa,
- suszona żurawina,
- jajko.

Sposób przygotowania:
Przepis jest prosty i szybki w wykonaniu, a zapiekany ser, bardzo smaczny. Serek camembert rozkroić na małe porcje. Każdy z nich ułożyć na płacie ciasta francuskiego rozkrojoną częścią do góry i posmarować łyżeczką konfitury żurawinowej. Na każdy krążek dodać suszoną żurawinę i zawinąć rogi w kopertę. Wierzch posmarować rozmąconym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 °C, piec ok. 12 min. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

Ser zapiekany po czesku

Składniki:
- 400 gram sera (ementaler lub edamski),
- Olej,
- Mąka,
- 2 jajka,
- bułka tarta,
- sól,
- pieprz,
- mielona słodka papryka
- mleko.

Sposób przygotowania:
Ser kroimy w plastry, przyprawiamy i obtaczamy w panierce (mąka, jajka roztrzepane z mlekiem solą i pieprzem, bułka tarta), smażymy na rozgrzanym oleju do uzyskania złocistej barwy. Podajemy na przykład z frytkami i sosem tatarskim.

Ser zapiekany - kalorie

Ser zapiekany ma około 60kcal.

Komentarze: