Przepisy

Śledzie po kaszubsku

Wrzuć artykuł na Fejsa! poleć na NK

Tradycyjne śledzie po kaszubsku

Składniki:
- 4 ładne, jędrne filety śledzi solonych (matiasy),
- 2 cebule,
- olej (ilość według uznania, najlepiej sporo, ok. 8 łyżek do smażenia i 4 łyżki do wymieszania),
- koncentrat pomidorowy 200 g,
- rodzynki lub pokrojone na mniejsze cząstki suszone śliwki (mniej więcej 2 łyżki),
- 2 mniejsze kiszone ogórki,
- przyprawy do smaku: sól, pieprz, majeranek, 2-3 łyżek pikantnego ketchupu, kolejne 4 łyżki oleju.

Sposób przygotowania:
Śledzie płuczemy i moczymy w zimnej wodzie na kilka godzin –czas moczenia zależy od stopnia zasolenia, więc najlepiej spróbować kawałek. Można też moczyć w mleku. Cebulę kroimy w piórka lub w pół talarki i podsmażamy na sporej ilości oleju. Przyprószamy solą, czarnym, świeżo zmielonym pieprzem oraz majerankiem. Kiedy cebula z przyprawami zaczyna przyjemnie pachnieć, dodajemy rodzynki lub pokrojone w mniejsze kawałki suszone śliwki. Całość mieszamy i smażymy na średnim ogniu, a w tym czasie kroimy ogórki kiszone w drobną kostkę. Dodajemy ogórki również na patelnię. Całość podpiekamy na dość dużym ogniu, cebulka ma ściemnieć, ale nie  powinna się spalić. Dodajemy koncentrat pomidorowy, jeszcze chwilę podsmażam i odstawiamy. Przyszedł czas na rozcieńczanie, wasza decyzja czy oliwą czy też ketchupem. Obie wersje są smaczne i warto zrobić obie, po czym samemu wyrobić sobie opinię. Można też dodać trochę tego i trochę tego. Dodajemy więc ketchup i olej, dokładnie mieszamy i zostawiamy do wystygnięcia. Śledzie wyjmujemy z wody, sprawdzamy ich słoność, po czym kroimy w paski, kostkę bądź dowolne inne małe kawałki. Układamy w słoiku warstwami naprzemiennie: cebula w zalewie, śledzie, cebula… aż do wykończenia składników. Ostatnią warstwą powinna być warstwa cebulowa. Zakręcamy słoik, wstawiamy do lodówki i podajemy następnego dnia. Najlepsze schłodzone.

Śledzie po kaszubsku z rodzynkami

Składniki:
- 1/2 kg filetów śledziowych,
- 4 łyżki rodzynek,
- 100 ml białego, wytrawnego wina.

Składniki do marynaty:
- 2 szklanki octu winnego,
- 2 łyżeczki ziaren gorczycy,
- 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego,
- 2 liście laurowe,
- cukier,
- pieprz.

Składniki do sosu:
- 2/3 szklanki ketchupu,
- 2/3 szklanki oleju,
- 2 łyżki bardzo drobno pokrojonej marynowanej czerwonej papryki,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki.

Sposób przygotowania:
Filety śledziowe dokładnie umyć. W małym garnczku przygotować marynatę z podanych składników wraz z 3 szklankami wody. Całość zagotować, następnie trzymać na małym ogniu przez 10 minut. Po przestudzeniu marynatą zalać śledzie i odstawić przynajmniej na noc, a najlepiej na 24 godziny.  Rodzynki zalać winem i zostawić na 20 minut. Śledzie wyjąć z marynaty, pokroić w wąskie paski i przygotować z nich koreczki. Z podanych składników przyrządzić sos, polać nim koreczki. Tak przygotowane odstawić na 2 godziny do lodówki.

Śledzie po kaszubsku na pomidorowo

Składniki:
- 1/2 kg filetów śledziowych,
- 2 łyżki cukru,
- 1/4 szklanki oleju,
- 4 łyżki octu,
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 30 dkg cebuli,
- 3 ziarenka ziela ang.,
- 3 liście laurowe,
- ziarenka gorczycy.

Sposób przygotowania:
Wymoczone filety pokroić w kawałki. Rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Dodać cukier i chwilę smażyć. Wlać ocet, dodać liście laurowe, ziele angielskie, koncentrat pomidorowy. Wymieszać i dusić kilka minut. Zdjąć z ognia po czym dodać ziarenka gorczycy. Wystudzić. Kłaść kawałki filetów i przekładać sosem. Śledzie po kaszubsku najlepiej smakują na drugi dzień, kiedy dobrze przejdą smakiem przypraw.

Komentarze: