Szanowny Użytkowniku,
Zanim klikniesz „Przejdź do serwisu”, prosimy o przeczytanie tej informacji.
Zgodnie z art. 13 ust. 1 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (RODO), informujemy, iż Państwa dane osobowe zawarte w plikach cookies są przetwarzane w celu i zakresie niezbędnym do udostępniania niektórych funkcjonalności serwisu. W przypadku braku zgody na takie przetwarzanie prosimy o zmianę ustawień w stosowanej przez Państwa przeglądarce internetowej.
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Free Sky sp. z o.o. z siedzibą w z siedzibą w Rzeszowie, ul. kpt. Stanisława Betleja 12, 35-303 Rzeszów.
Podanie danych jest dobrowolne ale niezbędne w celu świadczenia spersonalizowanej reklamy oraz dostępu do niektórych funkcjonalności serwisu.
Posiada Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych i ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, wszelkie wnioski dotyczące wskazanych powyżej praw prosimy kierować na adres email: klikmapa@gmail.com.
dane mogą być udostępniane przez Administratora podmiotom: Google LLC w celu prowadzenia spersonalizowanej reklamy.
podane dane będą przetwarzane na podstawie zgody tj. art. 6 ust. 1 pkt i zgodnie z treścią ogólnego rozporządzenia o ochronie danych.
dane osobowe będą przechowywane do czasu cofnięcia zgody.
ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

Przepisy

Sos chrzanowy to doskonały dodatek do wielu dań, który nie tylko wzbogaci ich smak ale i delikatnie podkreśli. Oto kilka przepisów na sos chrzanowy.

Sos chrzanowy - przepisy

Sos chrzanowy do jajek

Składniki:
- 4 łyżki masła,
- 0,5 litra mleka,
- 5 łyżek mąki,
- Chrzan ze słoiczka,
- Koperek,
- Sól,
- Pieprz.

Sposób przygotowania:
Na małym ogniu rozpuszczamy masło i dodajemy do niego stopniowo mąkę intensywnie mieszając by zlikwidować wszystkie grudki. Kiedy masa będzie gładka dodajemy niewielką ilość mleka i mieszamy szybkimi ruchamy. Sos gotujemy i dodajemy do niego chrzanu, posiekany świeży koperek oraz sól i pieprz do smaku.

Sos chrzanowy na zimno

Składniki:
- ½ szklanki majonezu,
- 2 łyżki utartego chrzanu,
- 2 łyżki kwaśnej śmietany,
- Cukier,
- Sok z cytryny.

Sposób przygotowania:
Wymieszać majonez z chrzanem i śmietaną. Doprawić do smaku cukrem, solą i sokiem z cytryny.

Sos chrzanowy na ciepło

Składniki:
- 3 łyżki startego chrzanu,
- 2 łyżki masła,
- 1 łyżka mąki,
- 2 łyżeczki soku cytrynowego,
- ½ szklanki śmietany,
- 1 szklanka rosołu warzywnego,
- ¼ łyżeczki Pieprzu białego mielonego Prymat,
- 1 łyżeczka cukru,
- szczypta soli.

Sposób przygotowania:
Na patelni, na maśle podsmażyć chrzan. Dodać mąkę i chwilę smażyć (nie rumienić). Wlać zimny rosół i stale mieszając gotować 3 min. Zdjąć z ognia doprawić sokiem z cytryny, cukrem, solą, pieprzem i śmietaną. Podawać do sztuki mięsa, a szczególnie do mięsa gotowanego.

Sos chrzanowy doskonale nadaje się do wszelkiego rodzaju ryb, mięs, jajek, pieczywa, do kanapek i innych przekąsek według naszego uznania.

Komentarze: