Szanowny Użytkowniku,
Zanim klikniesz „Przejdź do serwisu”, prosimy o przeczytanie tej informacji.
Zgodnie z art. 13 ust. 1 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (RODO), informujemy, iż Państwa dane osobowe zawarte w plikach cookies są przetwarzane w celu i zakresie niezbędnym do udostępniania niektórych funkcjonalności serwisu. W przypadku braku zgody na takie przetwarzanie prosimy o zmianę ustawień w stosowanej przez Państwa przeglądarce internetowej.
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Free Sky sp. z o.o. z siedzibą w z siedzibą w Rzeszowie, ul. kpt. Stanisława Betleja 12, 35-303 Rzeszów.
Podanie danych jest dobrowolne ale niezbędne w celu świadczenia spersonalizowanej reklamy oraz dostępu do niektórych funkcjonalności serwisu.
Posiada Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych i ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, wszelkie wnioski dotyczące wskazanych powyżej praw prosimy kierować na adres email: klikmapa@gmail.com.
dane mogą być udostępniane przez Administratora podmiotom: Google LLC w celu prowadzenia spersonalizowanej reklamy.
podane dane będą przetwarzane na podstawie zgody tj. art. 6 ust. 1 pkt i zgodnie z treścią ogólnego rozporządzenia o ochronie danych.
dane osobowe będą przechowywane do czasu cofnięcia zgody.
ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

Przepisy

Sos curry pochodzi od tamilskiego słowa kari co oznacza „sos”. Nazwa „curry” w części zachodniej kraju kojarzy się bardziej z przyprawą w postaci mieszanki różnych odpowiednich przypraw proszkowanych. Curry ma wiele odmian, o jej różnorodnym smaku decyduje ilość i rodzaj dobranych przypraw, które wspólnie tworzą daną kompozycję tzw. masali.

Curry łączone najczęściej jest z:
- imbirem,
- kurkumą,
- pieprzem czarnym
- kminem rzymskim
- gorczyca czarną,
- chilli,
- kolendrą,
- cynamonem,
- czosnkiem,
- gałką muszkatołową,
- goździkami,
- kardamonem,
- solą,
- szalotką.

Kupując curry w sklepach nie znamy dokładnie kompozycji z jakiej powstało curry, dzielimy je raczej na te o łagodniejszym lub ostrzejszym smaku, o barwie żółtawej, czerwonej lub ciemnobrązowej o zabarwieniu ciemno-brązowym.

Sos curry - przepisy

Sos curry do kurczaka

Składniki:
- 1/2 szklanki mleka,
- 1/2 szklanki bulionu wołowego,
- cebula,
- łyżka masła,
- 2 łyżki curry,
- łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- małe, słodkie jabłko (np. champion),
- sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Wstępnie obieramy cebulkę i siekamy drobno. Masło wkładamy do żaroodpornej formy, dodajemy posiekaną cebulę i dusimy około 2 minut w piekarniku (w mocy ok. 600 W). Jabłko obieramy ze skórki i ścieramy. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z łyżeczką wody. Mleko, bulion, curry dokładnie razem mieszamy. Dodać rozrobioną mąkę ziemniaczaną i jabłko, a następnie wszystko razem dokładnie mieszamy. Sos dodajemy do masła i podgrzewamy około 7 minut (w mocy 600 W), 1–2 razy w trakcie gotowania mieszamy. Sos przecieramy przez sito i gotujemy jeszcze około 3 minut (w mocy 600 W). Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, wg. własnego uznania.

Sos curry najlepiej smakuje podawany do drobiu, cielęciny oraz ryb, np. dorsza. Znakomicie i egzotycznie smakuje z dodatkiem smażonych bananów lub zrumienionymi płatkami migdałowymi.

Sos curry z jogurtem

Składniki:
- mały kubeczek niezbyt gęstego jogurtu naturalnego, 
- 2 małe łyżeczki cukru, 
- 1 łyżka stołowa curry, 
- świeżo zgnieciony ząbek czosnku, 
- sól i przyprawa warzywna do smaku.

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i podajemy z ryżem, drobiem lub rybami.

Komentarze: