Szanowny Użytkowniku,
Zanim klikniesz „Przejdź do serwisu”, prosimy o przeczytanie tej informacji.
Zgodnie z art. 13 ust. 1 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (RODO), informujemy, iż Państwa dane osobowe zawarte w plikach cookies są przetwarzane w celu i zakresie niezbędnym do udostępniania niektórych funkcjonalności serwisu. W przypadku braku zgody na takie przetwarzanie prosimy o zmianę ustawień w stosowanej przez Państwa przeglądarce internetowej.
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Free Sky sp. z o.o. z siedzibą w z siedzibą w Rzeszowie, ul. kpt. Stanisława Betleja 12, 35-303 Rzeszów.
Podanie danych jest dobrowolne ale niezbędne w celu świadczenia spersonalizowanej reklamy oraz dostępu do niektórych funkcjonalności serwisu.
Posiada Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych i ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, wszelkie wnioski dotyczące wskazanych powyżej praw prosimy kierować na adres email: klikmapa@gmail.com.
dane mogą być udostępniane przez Administratora podmiotom: Google LLC w celu prowadzenia spersonalizowanej reklamy.
podane dane będą przetwarzane na podstawie zgody tj. art. 6 ust. 1 pkt i zgodnie z treścią ogólnego rozporządzenia o ochronie danych.
dane osobowe będą przechowywane do czasu cofnięcia zgody.
ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

Przepisy

Czosnek, nie ma co ukrywać, budzi kontrowersje. Kojarzy się wielu ludziom z przaśna kuchnią, pozbawioną wyrafinowania, polotu i elegancji. Niestety ten stereotyp ma silnie umotywowane podstawy. Jeszcze kilkanaście lat temu na porządku dziennym było jedzenie czosnku w nieumiarkowanych ilościach, co skutkowało, nazwijmy to eufemistycznie, charakterystycznym zapachem z ust. Kiełbasa, czosnek i cebula stanowiły podstawę diety w czasach, kiedy można było jedynie pomarzyć o tak wykwintnych składnikach, jak owoce morza, dobre ryby, szlachetne mięsa i inne wynalazki, których na szczęście teraz mamy pod dostatkiem. Stąd u wielu ludzi niechęć do wykorzystywania czosnku w swojej kuchni. Niestety, dużo przez to tracą, ponieważ czosnek w szlachetnym wydaniu stanowi wręcz magiczny eliksir, ożywiający i uatrakcyjniający smak wielu potraw. Idealnie nadaje się taki sos czosnkowy do pizzy czy do mięsa, a we włoskiej kuchni praktycznie żadne danie nie jest serwowane bez jego dodatku. Może warto przełamać się i zrezygnować ze swoich uprzedzeń?

Sos czosnkowy - przepis

Podajemy przepis na pyszny, aromatyczny sos czosnkowy. Do jego przygotowania będziemy potrzebować:
- 8 - 10 ząbków czosnku (wybierajmy dorodne główki, najlepiej nie made in China tylko pochodzące z polskich hodowli),
- kubeczek gęstego jogurtu greckiego,
- świeży koper,
- sól,
- świeżo zmielony kolorowy pieprz.

Czosnek drobniuteńko siekamy. Uznani szefowie kuchni odradzają używanie praski. Czosnek dużo traci przez tak obcesowe traktowanie, staje się bardziej intensywny w smaku, podczas gdy nam zależy na wydobyciu zeń jedynie tych najbardziej szlachetnych nut. Gdy już go posiekamy, możemy odrobinę zmiażdżyć go nożem i wymieszać z solą. Do odpowiednio dużej miski wlewamy nasz jogurt, po czym dodajemy posiekany drobno koper oraz czosnek. Oprószamy obficie świeżo zmielonym kolorowym pieprzem, mieszamy i voila! Nas sos czosnkowy jest gotowy, by opuścić kuchnię, ku uciesze zgromadzonych przy stole członków rodziny i przyjaciół.

Istnieje bardzo wiele rodzajów sosu czosnkowego. Jednym z nich jest znany jak świat długi i szeroki grecki sos tzatziki. Przygotowuje się go dokładnie w taki sam sposób, jak opisaliśmy wyżej, z tą różnicą, że dodajemy do niego także starte drobno zielone ogórki. Tzatziki idealnie pasują do pieczonej baraniny oraz rumianych, pieczonych ziemniaków. Nie stronią od niego także właściciele fast-foodów i dodają go do knyszy, gyrosów i innych „wynalazków”. Często spotykany jest także sos czosnkowy do kebaba. Trzeba przyznać, że dobry sos jest w stanie wydobyć całe dobro nawet z najgorzej przyrządzonego mięsa. Sosy czosnkowe będą stanowiły doskonały dodatek także dla pieczonych ziemniaków, placków ziemniaczanych, gotowanych jaj, wędlin oraz do sałatki pomidorowej. Wystarczy plastry pomidora pokryć tym sosem i posypać obficie startym żółtym serem. Podczas przyjęć z grillem w roli głównej taka przystawka zaostrzy gościom apetyt na danie główne. Do sosu czosnkowego można dodać w dużych ilościach świeże zioła z własnego ogródka. Niebiańskie połączenie smaków pozostawia daleko w tyle przykre wspomnienia z zamierzchłych czasów.

Komentarze: