Szanowny Użytkowniku,
Zanim klikniesz „Przejdź do serwisu”, prosimy o przeczytanie tej informacji.
Zgodnie z art. 13 ust. 1 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (RODO), informujemy, iż Państwa dane osobowe zawarte w plikach cookies są przetwarzane w celu i zakresie niezbędnym do udostępniania niektórych funkcjonalności serwisu. W przypadku braku zgody na takie przetwarzanie prosimy o zmianę ustawień w stosowanej przez Państwa przeglądarce internetowej.
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Free Sky sp. z o.o. z siedzibą w z siedzibą w Rzeszowie, ul. kpt. Stanisława Betleja 12, 35-303 Rzeszów.
Podanie danych jest dobrowolne ale niezbędne w celu świadczenia spersonalizowanej reklamy oraz dostępu do niektórych funkcjonalności serwisu.
Posiada Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych i ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, wszelkie wnioski dotyczące wskazanych powyżej praw prosimy kierować na adres email: klikmapa@gmail.com.
dane mogą być udostępniane przez Administratora podmiotom: Google LLC w celu prowadzenia spersonalizowanej reklamy.
podane dane będą przetwarzane na podstawie zgody tj. art. 6 ust. 1 pkt i zgodnie z treścią ogólnego rozporządzenia o ochronie danych.
dane osobowe będą przechowywane do czasu cofnięcia zgody.
ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

Przepisy

Sos holenderski choć w Polsce mało znany, jest nie tylko smaczny ale i doskonale nadaje się jako dodatek do wielu potraw jak mięsa, szparagi, warzywa, jaja, ryby.

Sos holenderski - przepisy

Sos holenderski tradycyjny

Składniki:
- 4 żółtka,
- 200g masła,
- Łyżka soku z cytryny,
- Sól,
- Biały pieprz.

Sposób przygotowania:
Masło rozpuścić, następnie zagotować i zdjąć z pieca. Łyżką cedzakową ściągamy biały nalot powstały z masła. Żółtka, wodę, sok z cytryny, sól i pieprz ubić na parze. Teraz należy uważać, aby woda w garnku tylko delikatnie się gotowała. Dalej miksując, dodawać najpierw po łyżeczce, a później po łyżce roztopionego masła. (Im wolniej dodamy masło, tym lepsza konsystencja sosu). Sos wychodzi gęsty, o konsystencji majonezu. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem do smaku. Sos serwować od razu. (Nie powinno się go podgrzewać, bo może się zwarzyć).

Sos holenderski z winem

Składniki:
- 3 żółtka,
- 120g masła,
- 125ml wody,
- 125ml wytrawnego wina,
- Cytryna,
- Szczypta gałki muszkatołowej,
- Sól, Pieprz.

Sposób przygotowania:
Podgrzewamy razem wino i wywar lub wodę. Ważne jest żeby wywar został dobrany stosownie do potrawy, dla której sos przygotowujemy, tzn.: dla ryb używamy wywaru rybnego, dla mięs – mięsnego itd. Do gotującej się mieszanki dodajemy przyprawy: sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Studzimy. Przygotowujemy kąpiel wodną. Do garnka z wywarem i winem dodajemy roztrzepane żółtka i ubijamy. Wstawiamy garnek do rondla z gorącą wodą i cały czas ubijając dodajemy miękkie masło. Gdy sos zgęstnieje doprawiamy go łyżką soku z cytryny oraz solą i gałką muszkatołową do smaku.

Sos holenderski z serem

Składniki:
- 15 dag masła,
- 3 żółtek,
- 1 łyżki octu winnego,
- 1½ łyżki soku z cytryny,
- soli,
- białego pieprzu.

Sposób przygotowania:
Na początek żółtka przelewamy do miski i dodajemy do nich sól oraz pieprz. Następnie wszystko razem dokładnie łączymy i ubijamy na parze. W tym czasie w garnku klarujemy masło. Kiedy jest jeszcze ciepłe, dodajemy do żółtek, powoli ubijając. Teraz tylko wystarczy do sosu dodać ocet winny i sok z cytryny.

Komentarze: