Szanowny Użytkowniku,
Zanim klikniesz „Przejdź do serwisu”, prosimy o przeczytanie tej informacji.
Zgodnie z art. 13 ust. 1 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (RODO), informujemy, iż Państwa dane osobowe zawarte w plikach cookies są przetwarzane w celu i zakresie niezbędnym do udostępniania niektórych funkcjonalności serwisu. W przypadku braku zgody na takie przetwarzanie prosimy o zmianę ustawień w stosowanej przez Państwa przeglądarce internetowej.
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Free Sky sp. z o.o. z siedzibą w z siedzibą w Rzeszowie, ul. kpt. Stanisława Betleja 12, 35-303 Rzeszów.
Podanie danych jest dobrowolne ale niezbędne w celu świadczenia spersonalizowanej reklamy oraz dostępu do niektórych funkcjonalności serwisu.
Posiada Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych i ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, wszelkie wnioski dotyczące wskazanych powyżej praw prosimy kierować na adres email: klikmapa@gmail.com.
dane mogą być udostępniane przez Administratora podmiotom: Google LLC w celu prowadzenia spersonalizowanej reklamy.
podane dane będą przetwarzane na podstawie zgody tj. art. 6 ust. 1 pkt i zgodnie z treścią ogólnego rozporządzenia o ochronie danych.
dane osobowe będą przechowywane do czasu cofnięcia zgody.
ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

Przepisy

Sos z kurek do mięsa

Składniki:
- około 300-400g kurek,
- średnia cebula,
- 2 łyżki masła,
- Szklanka bulionu (może być z kostki),
- 0,5 szklanki śmietany 30%,
- Łyżka mąki,
- Sól.

Sposób przygotowania:
Rozpoczynamy od dokładnego oczyszczenia kurek i osuszenia na papierowym ręczniku. Większe kurki kroimy, zaś te małe zostawiamy w całości. Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Podsmażamy cebulkę na małym ogniu, na masełku by się lekko zeszkliła. Dodajemy do cebulki wszystkie pokrojone kurki i wlewamy szklankę bulionu. Całość gotujemy około 15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy śmietanę i delikatnie mieszamy trzepaczką, zagęszczamy mąką i dodajemy do kurek. Chwilę gotujemy i doprawiamy do smaku. Smacznego!

Sos z kurek z koperkiem

Składniki:
- 150-200g kurek,
- Cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- Posiekany koperek (według uznania),
- Łyżka mąki pszennej,
- Szklanka wody,
- Sól,
- Pieprz,
- Masło. Sposób przygotowania:
Cebulę obieramy i kroimy w słupki. Na patelni rozgrzewamy masełko i smażymy cebulkę do momentu zeszklenia. Kurki dokładnie myjemy i suszymy. Następnie te większe kurki kroimy, zaś mniejsze pozostawiamy w całości. Dodajemy kurki do cebuli na patelnię, smażymy na malutkim ogniu i podlewamy wodą by się dusiły około 10 minut pod przykryciem. Czosnek siekamy drobniutko i wrzucamy do kurek. W osobnym garnuszku mieszamy śmietanę z mąką i kilkoma łyżkami wywaru z patelni. Mieszamy by powstała gęsta śmietana. Wlewamy powstałą śmietanę na patelnię i łączymy z resztą. Przyprawiamy sola i pieprzem. Gotujemy do zagotowania. Do gotowego sosu dodajemy posiekany koperek i mieszamy całość. Gotowy sos podajemy z młodymi ziemniaczkami lub innymi dodatkami według upodobań. To jest także najlepszy sos z kurek do ryby. Smacznego!

Smakowity domowy sosik z kurek Sylwii

Składniki:
- 200g kurek,
- 2 liście laurowe,
- 4-5 kulek pieprzu,
- Śmietana 30%,
- Mąka,
- Cebula fioletowa,
- Warzywne ziarenka smaku,
- Kucharek,
- Bulion z kostki,
- Koperek,
- Sól,
- 2 marchewki,

Sposób przygotowania:
Kurki dokładnie myjemy i pozostawiamy w wodzie na dłuższy czas. Do garnka wlewamy wody około 300-450ml (w zależności od garnuszka). Wrzucamy kostkę bulionową (np. rosołowa), liście laurowe, kulki pieprzu i gotujemy do powstania wrzącego wywaru. W między czasie obieramy marchewki, myjemy i kroimy w drobniutką kosteczkę. Wrzucamy do garnka. Kurki osuszamy i te większe kroimy, małe zaś zostawiamy w całości. Cebulkę obieramy i kroimy w drobna kosteczkę. Patelnię rozgrzewamy i smażymy cebulkę na masełku do momentu zeszklenia. Do cebulki dodajemy kurki i smażymy całość. Kiedy kurki robią się miększe, a cebulka złocista dodajemy całość do wywaru. Gotujemy całość na małym ogniu. W osobnym kubeczku mieszamy pół szklanki wywaru, około 15ml śmietany 30% i łyżką mąki by sos zagęścić. Dodajemy do wywaru. Do smaku doprawiamy warzywnymi ziarenkami smaku, łyżeczką kucharka i ulubionymi przyprawami do smaku. Kroimy drobno koperek i dodajemy do sosu.
Sos podajemy z ziemniaczkami i np. gotowaną piersią z kurczaka. Smacznego!

Komentarze: