Szanowny Użytkowniku,
Zanim klikniesz „Przejdź do serwisu”, prosimy o przeczytanie tej informacji.
Zgodnie z art. 13 ust. 1 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (RODO), informujemy, iż Państwa dane osobowe zawarte w plikach cookies są przetwarzane w celu i zakresie niezbędnym do udostępniania niektórych funkcjonalności serwisu. W przypadku braku zgody na takie przetwarzanie prosimy o zmianę ustawień w stosowanej przez Państwa przeglądarce internetowej.
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Free Sky sp. z o.o. z siedzibą w z siedzibą w Rzeszowie, ul. kpt. Stanisława Betleja 12, 35-303 Rzeszów.
Podanie danych jest dobrowolne ale niezbędne w celu świadczenia spersonalizowanej reklamy oraz dostępu do niektórych funkcjonalności serwisu.
Posiada Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych i ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, wszelkie wnioski dotyczące wskazanych powyżej praw prosimy kierować na adres email: klikmapa@gmail.com.
dane mogą być udostępniane przez Administratora podmiotom: Google LLC w celu prowadzenia spersonalizowanej reklamy.
podane dane będą przetwarzane na podstawie zgody tj. art. 6 ust. 1 pkt i zgodnie z treścią ogólnego rozporządzenia o ochronie danych.
dane osobowe będą przechowywane do czasu cofnięcia zgody.
ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

Przepisy

SZNYCLE CIELĘCE TRADYCYJNE

Składniki:
- 2 sznycle cielęce,
- 1 jajko,
- 1 łyżka mleka,
- bułka tarta
- sól,
- pieprz,
- olej.

Sposób przygotowania:
Wstępnie należy sznycle umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Naciąć delikatnie brzegi w kilku miejscach, aby cienko rozbite mięso nie zwijało się podczas smażenia. Sznycle dobrze rozbić, posolić i popieprzyć. Jajko rozbić, dodać łyżkę mleka i dobrze roztrzepać. Bułkę wysypać na drugi talerz. I zacząć panierowanie: najpierw obtoczyć w bułce, potem w jajku i ponownie bułce. Jeśli ma być gruba panierka to czynność powtórzyć (niektórzy zaczynają od jajka, ale wtedy zdarza się, że panierka odchodzi od mięsa, ja zawsze zaczynam od bułki). Na patelni rozgrzać tłuszcz do smażenia (musi być go sporo, bo wbrew pozorom im więcej go jest tym mniej go „wciągną” sznycle -ja wlewam ok 1 cm). Wkładać sznycle i smażyć na dość wolnym ogniu aż do uzyskania złotego koloru. Usmażone mięso wyłożyć na przygotowany papierowy ręcznik, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. I już mamy chrupiące i pyszne sznycle. Jeśli chcemy, aby sznycle były bardziej miękkie (a nie chrupiące) to wystarczy je skropić odrobiną wody i włożyć na kilka chwil do rondelka i przykryć.

SZNYCLE CIELĘCE PO WIEDEŃSKU

Składniki:
- 60 dag cielęciny bez kości,
- 6 łyżek masła,
- 5 jajek,
- tłuszcz do smażenia,
- mąka i tarta bułka do panierowania,
- 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku,
- Sól.

Sposób przygotowania:
Na początek należy mięso oczyść z błon i pokrój na cztery plastry w poprzek włókien. Rozbij tłuczkiem, uformuj kotlety. Posól je, obtocz w mące, jednym roztrzepanym jajku oraz tartej bułce, a potem usmaż na gorącym tłuszczu na złoty kolor. Zmniejsz ogień, dodaj 2 łyżki masła i dosmaż. Na drugiej patelni rozgrzej dwie łyżki masła, usmaż 4 jajka sadzone. Sznycle ułóż na ogrzanych talerzach, na każdym połóż jajko i kawałek pozostałego masła. Posyp szczypiorkiem, udekoruj cytryną. Możesz także utrzeć wcześniej masło ze szczypiorkiem, uformować w rulonik, schłodzić w zamrażalniku, a potem położyć na każdym sznyclu plasterek masła szczypiorkowego.

SZNYCLE CIELĘCE Z SZAŁWIĄ PO WŁOSKU

Składniki:
- 4 sznycle cielęce,
- 4 plasterki szynki,
- świeże listki szałwii,
- 3 łyżki masła,
- Sól,
- Pieprz.

Sposób przygotowania:
Sznycle opłukać, osuszyć, lekko rozbić. Każdy sznycel obłożyć listkami szałwii lub posypać szałwią suszoną. Na każdym kawałku mięsa ułożyć plasterek szynki i spiąć wykałaczkami. Na patelni rozpuścić masło i kiedy zacznie się pienić, włożyć sznycle. Smażyć na dużym ogniu z obu stron pan 3-4 minuty. Następnie ułożyć na patelni szynką do góry, podlać kilkoma łyżkami wrzątku, zmniejszyć ogień, przykryć i dusić jeszcze przez 2-3 minuty.

Komentarze: