Szanowny Użytkowniku,
Zanim klikniesz „Przejdź do serwisu”, prosimy o przeczytanie tej informacji.
Zgodnie z art. 13 ust. 1 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (RODO), informujemy, iż Państwa dane osobowe zawarte w plikach cookies są przetwarzane w celu i zakresie niezbędnym do udostępniania niektórych funkcjonalności serwisu. W przypadku braku zgody na takie przetwarzanie prosimy o zmianę ustawień w stosowanej przez Państwa przeglądarce internetowej.
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Free Sky sp. z o.o. z siedzibą w z siedzibą w Rzeszowie, ul. kpt. Stanisława Betleja 12, 35-303 Rzeszów.
Podanie danych jest dobrowolne ale niezbędne w celu świadczenia spersonalizowanej reklamy oraz dostępu do niektórych funkcjonalności serwisu.
Posiada Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych i ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, wszelkie wnioski dotyczące wskazanych powyżej praw prosimy kierować na adres email: klikmapa@gmail.com.
dane mogą być udostępniane przez Administratora podmiotom: Google LLC w celu prowadzenia spersonalizowanej reklamy.
podane dane będą przetwarzane na podstawie zgody tj. art. 6 ust. 1 pkt i zgodnie z treścią ogólnego rozporządzenia o ochronie danych.
dane osobowe będą przechowywane do czasu cofnięcia zgody.
ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

Przepisy

Jak często macie okazję zjeść sznycel z indyka? A czy jedliście go kiedykolwiek? No cóż nie wiele z nas chwyta się tego typu mięs, a powinnyśmy, by urozmaicić swoją kuchnię i zaskakiwać najbliższych tego typu pysznościami. Oto kilka pomysłowych przepisów, które być może Was zachęcą do nowości z indyka.

Sznycle z indyka - przepisy

SZNYCLE Z INDYKA

Składniki:
- 750 g piersi indyka,
- 4 łyżki sosu sojowego,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1 łyżka majeranku,
- 1 łyżka tymianku,
- 2 jaja,
- mąka,
- bułka tarta,
- olej,
- sól,
- pieprz,
- 4 łyżki utartego ostrego sera np. oscypka,
- cytryna.

Sposób przygotowania:
Zaczynamy od pierś indyka, którą kroimy na plastry, lekko zbijamy wilgotnym tłuczkiem. Z sosu sojowego, oleju, soku z cytryny, posiekanego czosnku i przypraw robimy marynatę, którą smarujemy sznycle z obu stron i odstawiamy na godzinę do lodówki. Następnie panierujemy je w mące, rozbełtanych jajach i tartej bułce, którą możemy wymieszać pół na pół z tartym serem. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron aż do zarumienienia. Podajemy przybrane cząstkami cytryny.

SZNYCLE Z INDYKA W PANIERCE PAPRYKOWEJ

Składniki:
- 6 kawałków sznycla z indyka,
- 1 jajko,
- 2 łyżki bułki tartej,
- 3 łyżki mąki,
- 3 łyżki papryki słodkiej,
- 1 łyżka papryki ostrej,
- 2-3 ząbki czosnku bardzo drobno posiekane lub czosnek granulowany,
- pieprz i sól.

Sposób przygotowania:
Na początek sznycle myjemy i dokładnie osuszamy. Przyprawiamy pieprzem i solą. Następnie maczamy w rozbełtanym jajku i obtaczamy w panierce składającej się z wymieszanej bułki tartej, mąki, papryki słodkiej i ostrej, czosnku. Smażymy na patelni do momentu aż się zarumienią.

SZNYCLE Z INDYKA W SOSIE PIECZARKOWYM

Składniki:
- 1kg piersi z indyka,
- 1kg pieczarek,
- 3 cebule,
- śmietana jogurtowa 9%,
- pieprz,
- sól,
- natka pietruszki,
- masło roślinne.

Sposób przygotowania:
Pierś z indyka kroimy na sznycle ( można trochę rozbić sznycle). Gotowe sznycle posolić i popieprzyć z obu stron. Na rozgrzanej patelni z dodatkiem masła obsmażamy indyka. Pieczarki i cebulę kroimy w talarki i dusimy na maśle 15min. Dodajemy śmietanę i pokrojoną natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do garnka żaroodpornego wykładamy sznycle i polewamy sosem z pieczarkami. Zapiekamy 20min. Podajemy z ryżem i brzoskwiniami z puszki.

SZNYCLE Z INDYKA DUSZONE

Składniki:
- 50 dag sznycli z piersi indyczej,
- 2 duże cebule,
- łyżka masła,
- papryka słodka,
- papryczka ostra,
- sól,
- pieprz,
- suszona włoszczyzna,
- olej.

Sposób przygotowania:
Mięso kroimy na niewielkie plastry, rozbijamy lekko ręką i doprawiamy solą, pieprzem i suszonymi paprykami. Odstawiamy na czas, w którym kroimy cebule w pióra. Na łyżce rozgrzanego oleju podsmażamy mięso, następnie dodajemy cebulę i włoszczyznę. Podlewamy całość wodą, dodajemy masło i dusimy mięso do miękkości (co trwa bardzo krótko). Podajemy z ziemniakami tłuczonymi z mlekiem, masłem i białym pieprzem oraz surówką (np. z marchewki, jabłka i majonezu).

Komentarze: