Szanowny Użytkowniku,
Zanim klikniesz „Przejdź do serwisu”, prosimy o przeczytanie tej informacji.
Zgodnie z art. 13 ust. 1 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (RODO), informujemy, iż Państwa dane osobowe zawarte w plikach cookies są przetwarzane w celu i zakresie niezbędnym do udostępniania niektórych funkcjonalności serwisu. W przypadku braku zgody na takie przetwarzanie prosimy o zmianę ustawień w stosowanej przez Państwa przeglądarce internetowej.
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Free Sky sp. z o.o. z siedzibą w z siedzibą w Rzeszowie, ul. kpt. Stanisława Betleja 12, 35-303 Rzeszów.
Podanie danych jest dobrowolne ale niezbędne w celu świadczenia spersonalizowanej reklamy oraz dostępu do niektórych funkcjonalności serwisu.
Posiada Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych i ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, wszelkie wnioski dotyczące wskazanych powyżej praw prosimy kierować na adres email: klikmapa@gmail.com.
dane mogą być udostępniane przez Administratora podmiotom: Google LLC w celu prowadzenia spersonalizowanej reklamy.
podane dane będą przetwarzane na podstawie zgody tj. art. 6 ust. 1 pkt i zgodnie z treścią ogólnego rozporządzenia o ochronie danych.
dane osobowe będą przechowywane do czasu cofnięcia zgody.
ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

Przepisy

Tortilla z kurczakiem

Wrzuć artykuł na Fejsa! poleć na NK

Tortilla hiszpańska
Tortilla w kuchni hiszpańskiej to rodzaj omleta z różnymi dodatkami: pokrojonych ziemniaków, warzyw, mięsa lub ryby i przypraw.

Tortilla z kurczakiem po meksykańsku
W kuchni meksykańskiej to płaski, okrągły placek z mąki kukurydzianej lub pszennej, wody i soli. Piecze się je na specjalnych patelniach. Spożywa jeszcze ciepłe. Tortille kupowane obecnie w sklepie są wytwarzane maszynowo.

Tortillę z kurczakiem można przygotować na różne sposoby:

Tortilla z kurczakiem i warzywami

Składniki na 8 porcji:
- pierś z kurczaka,
- zielona papryka,
- żółta papryka,
- 2 pomidory,
- ogórek,
- główka zielonej sałaty,
- majonez,
- ketchup lub sos salsa,
- 8 placków tortillii,
- olej.

Wykonanie:

• Warzywa umyj, pokrój w drobną kostkę. Sałatę opłucz, osusz i porwij na kawałki. Pierś z kurczaka umyj, osusz papierowym ręcznikiem, pokrój w paski. Na patelni rozgrzej olej, usmaż mięso.
• Placki tortilli posmaruj cienką warstwą majonezu. Następnie ketchupem lub sosem salsa. Ułóż sałatę, warzywa i kurczaka. Zwiń tortille, ułóż na wyłożonej aluminiową folią blasze. Aby się nie rozwijały zepnij je wykałaczkami.
• Wstaw tortille do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200C. Zapiekaj 5-7 minut. Podawaj zaraz po przygotowaniu.

Tortilla z kurczakiem i papryką

Składniki na 4 porcje:
- 400g filetów z kurczaka,
- 2 pomidory,
- papryka czerwona,
- papryka żółta,
- kilka listków świeżej bazylii,
- 4 łyżki śmietany 18%,
- 4 placki tortilli,
- sól, pieprz,
- olej do smażenia.

Przygotowanie:

Filet z kurczaka opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę i obsmażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Dodać pokrojone w kostkę pomidory, pokrojoną w paski paprykę i kilka posiekanych listków bazylii. Posolić, popieprzyć do smaku. Placki posmarować 2 łyżkami śmietany. Przygotowany farsz nałożyć na placki. Zwinąć w rożki lub rulony. Przed podaniem udekorować kleksem śmietany i listkami świeżej bazylii.

Tortilla z kurczakiem na ostro

Składniki na 8 porcji:
- 8 placków tortilli,
- 2 piersi kurczaka,
- 3 kolorowe papryki,
- puszka kukurydzy,
- puszka czerwonej fasoli,
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- sól, pieprz, pieprz cayenne, przyprawa gyros,
- oliwa,
- papryka ostra,
- liście sałaty,
- opakowanie jogurtu (naturalnego),
- posiekana natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

• Mięso opłucz, pokrój w grube paski i zamarynuj w przygotowanej z 5 łyżek oliwy, 1 łyżki przyprawy gyros, 1 łyżki ostrej papryki, soli i pieprzu bejcy.
• Obierz cebulę i 2 ząbki czosnku. Paprykę i pomidory pokrój, podsmaż. Dodaj osączoną kukurydzę i fasolkę. Przypraw ostrą papryką, solą i pieprzem cayenne. Na osobnej patelni rozgrzej oliwę, usmaż zamarynowane mięso.
• Przygotuj sos: pozostały czosnek przeciśnięty przez praskę dodaj do jogurtu naturalnego. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj natkę pietruszki i wymieszaj. Na plackach tortilli układaj liście sałaty, przesmażone warzywa i mięso. Polej sosem, zawiń.
• Tortillę możesz przed zawinięciem podgrzać. Najlepiej zrobić to w kuchence mikrofalowej, opiekaczu lub na suchej patelni. Uważaj jednak, aby placki za bardzo się nie zapiekły, ponieważ będą twarde.

Komentarze: