Choroby i Leczenie

Uczulenie na gluten oznacza głównie alergię na produkty w których występuje białko roślinne, występujące najczęściej w zbożach, owsie, życie, jęczmieniu czy pszenicy. Nie da się ukryć, że ten rodzaj alergii jest dość kłopotliwym, a zarazem niebezpiecznym, tym bardziej iż dotyka zarówna niemowląt jak i osób dorosłych, uprzykrzając im życie. Nie jest łatwo bowiem normalnie żyć i być uczulonym na gluten. Alergia na gluten, jak się okazuje jest jednym z najstarszych typów alergii, dotykających gatunek ludzki.

Uczulenie na gluten u dzieci

Alergia na gluten dotyka niestety również małe dzieci. Pojawia się również u starszych niemowląt, które zbyt wcześnie do swej diety miały wprowadzoną kaszkę mannę lub białe pieczywo. Niestety na tym etapie układ odpornościowy, a także układ pokarmowy niemowlęcia nie są jeszcze wystarczająco rozwinięte, co poprzez zbyt wczesne przyjmowanie produktów z glutenem wywołuje u nich alergię. A więc powiedzmy jasno, im wcześniej podajemy swojemu dziecku gluten, tym większe prawdopodobieństwo, że będzie ono na nie uczulone. Według obecnych badań, uważa się iż gluten oraz wszelkie produkty zawierające go w swym składzie, powinny zostać wprowadzone do menu dziecka najwcześniej po kończeniu 10 miesiąca życia. W przypadkach dzieci, które w rodzinie moją alergików (na gluten), zaleca się podawanie go najwcześniej po ukończeniu roku. Cóż, myślę iż warto się do tego zastosować, by uniknąć i zarazem obronić swe dziecko przed poważną dolegliwością zdrowotną.

Uczulenie na gluten - objawy

Uczulenie na gluten wiąże z sobą wiele innych dolegliwości, które stają się dla nas wielkim utrapieniem. Wiele z nich występuje również w przypadkach innych alergii, a więc tym bardziej warto je sobie wymienić:
- wysypka,
- biegunka,
- bóle brzucha,
- wzdęcia,
- u małych dzieci - kolki,
- na skórze występują suche oraz łuszczące się plamy, zaczerwienienia występują głównie na kończynach dolnych i górnych oraz na policzkach,
- duszności,
- sapka.

Uczulenie na gluten - badania i leczenie

W momencie gdy podejrzewamy u siebie lub swojego dziecka alergię na gluten, gdyż poprzez nasze własne obserwacje wszystko na to wskazuje, nie ma na co czekać, czas zgłosić się do lekarza. Wyniki wskazujące na obecność lub brak alergii wykonuje się poprzez badanie krwi. W momencie jej stwierdzenia, przystępujemy do leczenia, które nie jest zbyt skomplikowane, jednak może okazać się dość problematyczne. Na czym polega? Zarówno w przypadku dzieci, opiera się głównie na usunięciu z diety glutenu oraz wszelkich produktów mających w swoim składzie choć jego cząstkę. Trzeba przyznać iż nie jest to proste, gdyż gluten znajduje się w wszelkich produktach zawierających mąkę, czy ziarna.

Uczulenie na gluten - dieta

Przy uczuleniu na gluten należy koniecznie wykluczyć z diety takie produkty jak:
- makarony,
- pieczywo,
- kasza,
- płatki śniadaniowe,
- musli,
- kruche ciasteczka,
- herbatniki,
- wafelki,
- zupki,
- kawa zbożowa,
- niektóre sosy,
- słodycze,
- mięso mielone,
- wędliny,
- ketchupy.

Najważniejsze by rodzice byli czujni i bacznie obserwowali skład produktów które podają swoim pociechom. Pozostało sporo produktów z których można wyczarować coś pysznego. Dziś na rynku dostępnych jest wiele produktów zastępczych, tak zwanych bezglutenowych jak kasze, makarony, pieczywo czy ciastka.

Z pewnością początki leczenia będą bardzo trudne, gdyż musimy zmienić wówczas wszelkie dotychczasowe przyzwyczajenia żywieniowe. W przypadku osób dorosłych sprawa jest o wiele prostsza, gdyż człowiek dorosły zdaje sobie sprawę z konsekwencji nie przestrzegania diety. Sprawa wygląda trudniej w przypadku dzieci, które mogą być kuszone przez rówieśników wszelkimi słodkościami czy przekąskami poza naszym polem widzenia np. w przedszkolu. Bardzo ważne jest więc by od najmłodszych lat tłumaczyć dziecku, na czym polega alergia na gluten, jakie są jej konsekwencje, dlaczego musi uważać, czego nie może jeść. Z czasem dziecko samo przywyknie i będzie się samodzielnie kontrolować. Droga leczenia nie jest łatwa, jednak w niektórych przypadkach, przy przestrzeganiu diety, uczulenie samoistnie ustępuje, w innych zaś utrzymuje się do końca życia.

Komentarze: