Szanowny Użytkowniku,
Zanim klikniesz „Przejdź do serwisu”, prosimy o przeczytanie tej informacji.
Zgodnie z art. 13 ust. 1 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (RODO), informujemy, iż Państwa dane osobowe zawarte w plikach cookies są przetwarzane w celu i zakresie niezbędnym do udostępniania niektórych funkcjonalności serwisu. W przypadku braku zgody na takie przetwarzanie prosimy o zmianę ustawień w stosowanej przez Państwa przeglądarce internetowej.
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Free Sky sp. z o.o. z siedzibą w z siedzibą w Rzeszowie, ul. kpt. Stanisława Betleja 12, 35-303 Rzeszów.
Podanie danych jest dobrowolne ale niezbędne w celu świadczenia spersonalizowanej reklamy oraz dostępu do niektórych funkcjonalności serwisu.
Posiada Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych i ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, wszelkie wnioski dotyczące wskazanych powyżej praw prosimy kierować na adres email: klikmapa@gmail.com.
dane mogą być udostępniane przez Administratora podmiotom: Google LLC w celu prowadzenia spersonalizowanej reklamy.
podane dane będą przetwarzane na podstawie zgody tj. art. 6 ust. 1 pkt i zgodnie z treścią ogólnego rozporządzenia o ochronie danych.
dane osobowe będą przechowywane do czasu cofnięcia zgody.
ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

Przepisy

Zalewajka jest doskonale znana przez licealistów i studentów, którzy sami gotują i nie zawsze mają pełne lodówki smakołyków. Zalewajka jest zupą nie tylko prostą i tanią w wykonaniu ale i zaskakująco smaczną. Jej główną cechą jest prostota, szybkie wykonanie, tanie wykonanie oraz oryginalny smak, jak ją jednak przygotować? Zalewajka ma wiele przepisów gdyż jest zależna od pomysłów twórcy.

Zalewajka - przepisy

Zalewajka na zakwasie

Składniki:
- 500g ziemniaków,
- 900ml wody,
- 0,5 szklanki zakwasu na żurek,
- Cebula,
- 2 łyżki smalcu,
- Płaska łyżka mąki.

Wykonanie:
Wodę wstawiamy do zagotowania w czajniku. Ziemniaczki obieramy i kroimy w kosteczkę, wrzucamy do garnka i zalewamy wrzącą wodą. Gotujemy ziemniaki do miękkości. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i dusimy na nim cebulkę do momentu zarumienienia. Zakwas dokładnie mieszamy i powoli dolewamy do gotujących się ziemniaków. Dodajemy go według uznania i własnego smaku. Odpowiednią ilość mieszamy i gotujemy 2-3 minuty. By zupa nie była zbyt rzadka dodajemy do cebulki mąkę, mieszamy dokładnie i zasmażamy. Wymieszać ze szklanką zupy i dolać do reszty w garnku. Jeśli zupa ma wybraną przez nas gęstość dodajemy do niej samą cebulkę, mieszamy i doprawiamy do smaku.

Zalewajka na maślance

Składniki:
-litr wywaru warzywnego,
-2 szklanki maślanki,
-3 łyżki mąki pszennej,
-3 ząbki czosnku,
-2 łyżeczki kminku.

Wykonanie:
Wywar gotujemy. Wszystkie składniki miksujemy i wrzucamy do gotującego się wywaru. Dokładnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu około 5 minut. Najlepiej smakuje na drugi dzień. Jako dodatek można dodać podsmażane ziemniaczki i cebulkę.

Zalewajka kielecka

Składniki:
-suszone prawdziwki,
-ziemniaki,
-domowy żur,
-śmietana 12%,
-dobra słonina,
-sól,
-pieprz.

Wykonanie:
Kapelusze borowików moczyć przez noc, rano odsączyć (wody z moczenia nie wylewać!). Następnego dnia kroimy w grube paski. Gotujemy około 60 minut w wodzie, w której się moczyły, posolić. W tym czasie gotujemy osobno ziemniaki, ugotowane zalewamy wywarem z grzybów (grzyby także dodać), całość zalać żurem. Zagotować. Dodajemy śmietanę - ilość także zależy od gustu i smaku. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec okrasić dobrze wysmażoną słoninką. Zalewajka także smakuje dobrze odgrzewana, na drugi dzień.

Zalewajka - kalorie

Wszystko zależy od rodzaju zupy, z czym ją wykonujemy, jednak według tabel odżywczych zupa zalewajka ma ogółem w 100g około 62kcal. W swoim składzie zawiera również około 7 g węglowodanów, 3g tłuszczu i 2,5g białka.

Komentarze:
Iwona 2012-10-26 20:38:27

smaczna i szybka zupka ale ja lubię dodać jeszcze kawałki podsmażonej kiełbaski

Bożena 2015-07-23 08:50:53

to nie moze byc zakwas na żur tylko zakwas na barszcz biały a to jest róznica i na koniec zeby była jeszcze smaczniejsza koniecznie trzeba dodać śmietane ;)