Szanowny Użytkowniku,
Zanim klikniesz „Przejdź do serwisu”, prosimy o przeczytanie tej informacji.
Zgodnie z art. 13 ust. 1 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (RODO), informujemy, iż Państwa dane osobowe zawarte w plikach cookies są przetwarzane w celu i zakresie niezbędnym do udostępniania niektórych funkcjonalności serwisu. W przypadku braku zgody na takie przetwarzanie prosimy o zmianę ustawień w stosowanej przez Państwa przeglądarce internetowej.
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Free Sky sp. z o.o. z siedzibą w z siedzibą w Rzeszowie, ul. kpt. Stanisława Betleja 12, 35-303 Rzeszów.
Podanie danych jest dobrowolne ale niezbędne w celu świadczenia spersonalizowanej reklamy oraz dostępu do niektórych funkcjonalności serwisu.
Posiada Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych i ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, wszelkie wnioski dotyczące wskazanych powyżej praw prosimy kierować na adres email: klikmapa@gmail.com.
dane mogą być udostępniane przez Administratora podmiotom: Google LLC w celu prowadzenia spersonalizowanej reklamy.
podane dane będą przetwarzane na podstawie zgody tj. art. 6 ust. 1 pkt i zgodnie z treścią ogólnego rozporządzenia o ochronie danych.
dane osobowe będą przechowywane do czasu cofnięcia zgody.
ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

Przepisy

Cukinia to inaczej kabaczek, odmiana dyni zwyczajnej. Nazwa „cukinia” pochodzi z Włoch, a właściwie od włoskiego zucchini. Cukinie są warzywami niskokalorycznymi, dlatego też cieszą się tak dużą popularnością. Jednak co mogło by się wydać ważniejsze od ilości kalorii, mają bardzo niską wartość odżywczą. Nadrabiają zaś wybornym smakiem. Ich spora zaletą jest wspomaganie w odkwaszaniu organizmu i przyśpieszaniu przemiany materii. Cukinia jest przyrządzana na wiele sposobów, można bowiem ją podawać surową w postaci surówek, sałatek lub deserów, bądź marynat. Częściej jednak są serwowane smażone, pieczone, duszone bądź gotowane np. na zupę.

ZAPIEKANKA Z CUKINII - PRZEPISY

ZAPIEKANKA Z CUKINII
Składniki:
- 15 dag sera żółtego np. gouda,
- 1 szklanka mleka,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 cebula,
- 4 pomidory,
- 4 młode cukinie,
- Szczypta soli,
- 1 łyżka kaparów,
- Szczypta bazylii.

Sposób przyrządzenia:
Myjemy dokładnie cukinię, pomidory i cebulkę. Cukinię kroimy w grubą kostkę (jeśli jest bardzo duża, obieramy ze skóry). Pomidory kroimy w plasterki, cebulę zaś w cieniutkie krążki. Żaroodporne naczynie smarujemy tłuszczem (masłem, oliwą). Wykładamy na spód warstwę cukinii, następnie pomidorów i cebuli. Solimy delikatnie i powtarzamy poprzednie warstwy. Mleko wlewamy do wysokiego naczynia i mieszamy z startym serem i wyciśniętym czosnkiem. Zalewamy gotowym wywarem warzywa. Pieczemy w 200°C przez 30 minut. Na wierzch sypiemy bazylią i kaparami dla smaku. Smacznego!

ZAPIEKANKA Z CUKINII I ZIEMNIAKÓW

Składniki:
- 80 dag ziemniaków,
- 25 dag cukinii,
- 1 pomidor (większy),
- natka pietruszki (około 3 gęstych gałązek),
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- przyprawy do smaku,
- 4 jajka,
- 100 ml mleka,
- bazylia,
- oregano,
- majeranek,
- 5 dag sera żółtego np. gouda.

Sposób przygotowania:
Ziemniaki wstępnie należy dokładnie wyczyścić. Gotujemy czyste ziemniaki w mundurkach w osolonej wodzie. Wyciągamy prawie miękkie i odcedzamy. Gdy lekko przestygną obieramy i kroimy w plasterki. Myjemy pomidory i cukinię, a następnie kroimy w plastry. Przyprawiamy warzywa pieprzem, solą oraz ulubionymi ziołami. Rozgrzewamy oliwę na patelni i podsmażamy wyciśnięty czosnek oraz cukinię. W osobnym naczyniu ubijamy białka, następnie białka z żółtkami, które na sam koniec łączymy z mlekiem, żółtym serem oraz przyprawami. Formę do pieczenia smarujemy tłuszczem. Układamy ziemniaki, cukinię, pomidora, posypujemy natką pietruszki i polewamy przygotowanym wywarem mleczno- jajecznym. Nagrzewamy piekarnik na 180°C i pieczemy około 25minut.

ZAPIEKANKA Z CUKINIĄ I MIĘSEM MIELONYM

Składniki:
- 2 średniej wielkości cukinie,
- 50 dkg mięsa mielonego
- przecier pomidorowy (może być też 1kg świeżych pomidorów),
- mozzarella,
- beszamel,
- oliwa.

Sposób przygotowania:
Dokładnie myjemy cukinię i kroimy w plastry o grubości około 2cm. Pamiętajmy by cukinii nie obierać. Do większego naczynia żaroodpornego smarujemy spód tłuszczem i układamy warstwę cukinii. Na cukinię kładziemy mięso mielone wymieszane uprzednio z koncentratem pomidorowym (można też rozgnieść pomidory i wymieszać z mięsem mielonym). Na mięso z sosem układamy plastry mozzarelli. Całość polewamy beszamelem. Pieczemy w nagrzanym uprzednio piekarniku w 180°C przez 40 minut. Smacznego!

ZAPIEKANKA Z CUKINIĄ I MAKARONEM

Składniki:
- 4 marchewki,
- 2 natki pietruszki,
- 1 mała cukinia,
- seler,
- cebula,
- makaron łazanki (pół opakowania),
- 3 ząbki czosnku,
- starty ser żółty,
- kucharek,
- oliwa.

Sposób przygotowania:
Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Marchewkę, pietruszkę, seler i cebulkę smażymy na oliwie i przyprawiamy według smaku. Do miękkich warzyw dodajemy cukinię i rozgnieciony czosnek. Gotujemy makaron i dodajemy gotowy do miękkiej cukinii. Posypujemy natką pietruszki. Dokładnie mieszamy całość. Przekładamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego i z wierzchu posypujemy serem. Zapiekamy bez przykrycia w temperaturze 200°C do zarumienienia.

Cukinia - kalorie

Cukinia ma bardzo wysoką wartość dietetyczną. Zawiera witaminy z grupy C, PP, B, karoten. W 100g cukinii zawarte jest zaledwie 16 kcal.

Komentarze: