Szanowny Użytkowniku,
Zanim klikniesz „Przejdź do serwisu”, prosimy o przeczytanie tej informacji.
Zgodnie z art. 13 ust. 1 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (RODO), informujemy, iż Państwa dane osobowe zawarte w plikach cookies są przetwarzane w celu i zakresie niezbędnym do udostępniania niektórych funkcjonalności serwisu. W przypadku braku zgody na takie przetwarzanie prosimy o zmianę ustawień w stosowanej przez Państwa przeglądarce internetowej.
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Free Sky sp. z o.o. z siedzibą w z siedzibą w Rzeszowie, ul. kpt. Stanisława Betleja 12, 35-303 Rzeszów.
Podanie danych jest dobrowolne ale niezbędne w celu świadczenia spersonalizowanej reklamy oraz dostępu do niektórych funkcjonalności serwisu.
Posiada Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych i ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, wszelkie wnioski dotyczące wskazanych powyżej praw prosimy kierować na adres email: klikmapa@gmail.com.
dane mogą być udostępniane przez Administratora podmiotom: Google LLC w celu prowadzenia spersonalizowanej reklamy.
podane dane będą przetwarzane na podstawie zgody tj. art. 6 ust. 1 pkt i zgodnie z treścią ogólnego rozporządzenia o ochronie danych.
dane osobowe będą przechowywane do czasu cofnięcia zgody.
ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

Choroby i Leczenie

Zatrucie jadem kiełbasianym

Wrzuć artykuł na Fejsa! poleć na NK

Zatrucie jadem kiełbasianym nazywane jest także botulizmem. Zatrucie jadem następuje najczęściej poprzez zjedzenie nieprawidłowo przechowywanego bądź źle wyprodukowanego mięsa (najczęściej dotyczy to konserw). Zatrucie jadem kiełbasianym to zespół objawów wywołanych działaniem Gram-dodatniej, beztlenowej bakterii jadu kiełbasianego na organizm ludzki.

Zatrucie jadem kiełbasianym - przyczyny

Do zatruć dochodzi drogą pokarmową, poprzez spożycie toksyn pokarmu zwierzęcego. Przyczyną zatrucia najczęściej są konserwy mięsne, jarzynowe, oraz rybne. Staje się nią także spożywanie przetworów produkowanych w warunkach domowych, lub przeterminowanych i niewłaściwie przechowywanych produktów.

Zatrucie jadem kiełbasianym - objawy

Objawy zatrucia przewodu pokarmowego:
- Nudności,
- Wymioty,
- Zaparcia,
- Bóle brzucha.

Objawy toksycznego działania toksyny botulinowej:
- Osłabienie i porażenie grup mięśni,
- Opadanie powiek, senny wyraz twarzy,
- Podwójne widzenie.

Objawy zatrucia jadem kiełbasianym ze skutkiem śmiertelnym:
- Niewydolność oddechowa,
- Zachłystowe zapalenie płuc,
- Zatrzymanie akcji serca.
Przypadki ze skutkiem śmiertelnym stanowią od 10 - 25 %.

Zatrucie jadem kiełbasianym - pierwsza pomoc

Należy natychmiast wezwać pomoc lekarską, zabezpieczyć treści wymiotów, oraz resztek pokarmowych.

Zatrucie jadem kiełbasianym - diagnostyka

Przeprowadzenie badań opartych na próbie biologicznej, najlepiej na myszach, charakteryzujących się ogromną czułością. Testy immunodiagnostyczne (np. hemaglutynacja pośrednia, ELISA), których zaletą jest krótki czas wykonania, wadą natomiast niska czułość i swoistość.
Przeprowadzenie badań opartych na oznaczaniu toksyn botulinowych przez pomiar ich aktywności endopeptydazowej. Umożliwiają one wykrycie biologicznie aktywnych cząsteczek toksyn, a ich czułość jest wyższa niż próby biologicznej na myszach.
Hodowla bakterii Clostridium botulinum prowadzona przy użyciu klasycznych metod mikrobiologicznych. Przeprowadzenie badań opartych na reakcji łańcuchowej polimerazy (PCR) wykorzystywanych m.in. do wykrywania fragmentów genów kodujących różne typy neurotoksyn botulinowych. Metodę tą cechuje wysoka czułość, swoistość i krótki czas wykonania.

Laboratoryjna diagnostyka rozpoznania botulizmu:

Wykrycie (dowolną z metod) toksyny botulinowej w próbce kału, w surowicy krwi, treści żołądkowej lub potrawie zjedzonej przez chorego. Wyhodowanie laseczek jadu kiełbasianego z kału (botulizm pokarmowy i niemowlęcy) lub z materiału pobranego z rany (botulizm przyranny).

Zatrucie jadem kiełbasianym - leczenie

Leczenie powinno rozpocząć się natychmiast po spożyciu zakażonego pokarmu. Żeby usunąć toksyny, należy spowodować wymioty, wypłukać żołądek, wykonać lewatywę, oraz podać surowicę antytoksyczną, by zneutralizować truciznę we krwi.

Zatrucie jadem kiełbasianym - profilaktyka

Nie należy spożywać nieświeżych i przeterminowanych konserw. Wydęcie denka (tzw. bombaż) świadczy o zepsuciu pokarmu, a dość charakterystyczne syknięcie przy otwieraniu jedzenia, może świadczyć o zepsuciu pokarmu.

Komentarze: