Szanowny Użytkowniku,
Zanim klikniesz „Przejdź do serwisu”, prosimy o przeczytanie tej informacji.
Zgodnie z art. 13 ust. 1 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (RODO), informujemy, iż Państwa dane osobowe zawarte w plikach cookies są przetwarzane w celu i zakresie niezbędnym do udostępniania niektórych funkcjonalności serwisu. W przypadku braku zgody na takie przetwarzanie prosimy o zmianę ustawień w stosowanej przez Państwa przeglądarce internetowej.
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Free Sky sp. z o.o. z siedzibą w z siedzibą w Rzeszowie, ul. kpt. Stanisława Betleja 12, 35-303 Rzeszów.
Podanie danych jest dobrowolne ale niezbędne w celu świadczenia spersonalizowanej reklamy oraz dostępu do niektórych funkcjonalności serwisu.
Posiada Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych i ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, wszelkie wnioski dotyczące wskazanych powyżej praw prosimy kierować na adres email: klikmapa@gmail.com.
dane mogą być udostępniane przez Administratora podmiotom: Google LLC w celu prowadzenia spersonalizowanej reklamy.
podane dane będą przetwarzane na podstawie zgody tj. art. 6 ust. 1 pkt i zgodnie z treścią ogólnego rozporządzenia o ochronie danych.
dane osobowe będą przechowywane do czasu cofnięcia zgody.
ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

Przepisy

Zupa brokułowa jest bardzo prosta w wykonaniu i przeznaczona głównie dla smakoszy brokuł bądź kalafiora. Jeśli jesteś smakoszem zup, to i zupę z brokuł możesz wykonać na wiele ciekawych sposobów i przygotować z ulubionymi dodatkami.

Jak przygotować zupę z brokułów?
Nie potrzeba tu żadnej filozofii, wystarczy przygotować bulion warzywny lub wcześniej przygotowany rosół. Dodać do niego świeże warzywa np. marchew, ziemniaczki, pietruszkę i brokuły. Zagotować. Można zabielić śmietaną. Odpowiednio doprawić i gotowe. Prosto i smacznie.

Zupa brokułowa z makaronem

Składniki:
- Litr bulionu warzywnego lub drobiowego,
- Brokuł podzielony wcześniej na małe różyczki,
- 2 łyżki śmietany 18%,
- Około ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej,
- Sól,
- Pieprz,
- 4-5 łyżek startego żółtego sera pleśniowego np. rokpol,
- 150g makaronu np. kolanka.

Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy gotowy. Bulion warzywny gotujemy i gdy gotuje się już wrzucamy do niego brokuł. Gotujemy do momentu uzyskania zielonej konsystencji i miękkości kalafiora. Ważne by nie dopuścić do przegotowania bo i smak i kolor brokuł przepadnie. Połowę różyczek brokuł dzielimy na mniejsze kawałki i zostawiamy w zupie. Pozostałe zaś miksujemy i wrzucamy do zupy. Zupkę doprawiamy według uznania i zabielamy śmietaną. Do całości dodajemy makaron. Nalaną zupkę posypujemy serem, smacznego.

Zupa brokułowa - krem

Zupa krem to smaczne i bardzo proste danie do wykonania. Nie zawsze jest podawana jako bulion z brokułami i dodatkami. Coraz częściej podawana w formie kremu.

Składniki:
- 1-2 różyczki z brokułów,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego,
- kawałek sera żółtego,
- 2 udka z kurczaka lub jedna pierś,
- Litr wody,
- Marchewka,
- Korzeń pietruszki,
- Natka pietruszki,
- 2 ziemniaki większe,
- 0,5 selera,
- Kawałek pora,
- 2szt ziela angielskiego,
- Liść laurowy,
- Sól,
- Pieprz.

Sposób przygotowania:
Zaczynamy od przygotowania wywaru według własnego uznania (mięsny lub warzywny). Do wywaru dodajemy wszystkie składniki poza solą i pieprzem, które dodamy na koniec. Warzywa powinny być uprzednio dokładnie umyte, obrane i pokrojone na większe kawałki. Podczas gotowania zupki zmniejszamy ogień by powoli tylko bulgotała. Po upływie 40 minut, wyławiamy wszystkie warzywa, poza mięsem i ziemniakami. Mięso jedynie obieramy od kości i ponownie dodajemy do zupki. Do wywaru dodajemy różyczki brokuł i gotujemy na ogniu kolejne 10 minut. Zostawiamy zupę do przestygnięcia, miksujemy wszystko do połączenia się składników. Zimną zupę podgrzewamy delikatnie na małym ogniu, po czym dodajemy kawałeczki ulubionego sera oraz 3 łyżki jogurtu naturalnego.

Zupa brokułowa dietetyczna

Składniki:
- 1 brokuł,
- Duża cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 szklanki bulionu warzywnego,
- 0,5 szklanki mleka 9najlepiej 0,5%),
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- Sól,
- Pieprz czarny świeżo zmielony,
- 2 łyżki soku z cytryny świeżo wyciśniętego.

Sposób przygotowania:
W niedużym garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek. Podczas gdy będzie się powoli rozgrzewać oliwa, obieramy cebulę i siekamy drobno. Wyciskamy ząbki czosnku przez praskę. Do oliwy dodajemy cebulkę i czosnek i gotujemy około 6-7 minut na małym ogniu. Brokuł myjemy dokładnie i kroimy grubo łodygi oraz różyczki. Dodajemy do pozostałych składników w garnku i zalewamy bulionem warzywnym oraz mlekiem. Mieszamy dokładnie i doprowadzamy do wrzenia po czym pozostawiamy na małym ogniu na około 20-27 minut, do miękkości brokuł. Przy pomocy blendera miksujemy na gładka masę- krem. Podgrzewamy i dodajemy cytrynę. Zawsze podajemy na ciepło.

Zupa brokułowa Dukana

Składniki:
- ¾ brokuła lub cały jeśli nie jest wielki,
- 100g serka wiejskiego,
- 2 łyżki suszu warzywnego,
- Kostka rosołowa,
- 500ml wody,
- Pieprz czarny najlepiej świeżo mielony,
- Bazylia,
- Oregano.

Sposób przygotowania:
Gotujemy wodę i wrzucamy do niej kostkę rosołową oraz susz warzywny. Brokuł myjemy dokładnie i dzielimy na małe różyczki. Różyczki brokuł dodajemy do gotującej się wody i gotujemy do momentu aż zmiękną. Warto przypilnować by się nie przegotowały. Pod koniec dodajemy serek wiejski i mieszając doprawiamy pieprzem, szczypta oregano oraz bazylii.

Zupa brokułowa - kalorie

Zupa z brokuł (100g) zawiera w swoim składzie około 27kcal, 4g węglowodanów, 1,6g białka, 0,5g tłuszczów, a więc jest zdrowa i nie tucząca.

Komentarze: