Szanowny Użytkowniku,
Zanim klikniesz „Przejdź do serwisu”, prosimy o przeczytanie tej informacji.
Zgodnie z art. 13 ust. 1 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (RODO), informujemy, iż Państwa dane osobowe zawarte w plikach cookies są przetwarzane w celu i zakresie niezbędnym do udostępniania niektórych funkcjonalności serwisu. W przypadku braku zgody na takie przetwarzanie prosimy o zmianę ustawień w stosowanej przez Państwa przeglądarce internetowej.
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Free Sky sp. z o.o. z siedzibą w z siedzibą w Rzeszowie, ul. kpt. Stanisława Betleja 12, 35-303 Rzeszów.
Podanie danych jest dobrowolne ale niezbędne w celu świadczenia spersonalizowanej reklamy oraz dostępu do niektórych funkcjonalności serwisu.
Posiada Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych i ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, wszelkie wnioski dotyczące wskazanych powyżej praw prosimy kierować na adres email: klikmapa@gmail.com.
dane mogą być udostępniane przez Administratora podmiotom: Google LLC w celu prowadzenia spersonalizowanej reklamy.
podane dane będą przetwarzane na podstawie zgody tj. art. 6 ust. 1 pkt i zgodnie z treścią ogólnego rozporządzenia o ochronie danych.
dane osobowe będą przechowywane do czasu cofnięcia zgody.
ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

Przepisy

Zupa fasolowa ma wielu wielbicieli. Szczególnie dobrze smakuje na jesieni i w zimie, kiedy po powrocie do domu z pracy czy szkoły chcemy szybko się rozgrzać i przy okazji zjeść coś pożywnego. Zupa fasolowa, z odpowiednimi dodatkami, może z powodzeniem zastąpić cały obiad. Fasola jest dostępna cały rok, a jeśli nie przepadamy za namaczaniem o obgotowywaniem fasoli, możemy użyć tej z puszki – jest równie smaczna i nie wymaga tak pracochłonnej obróbki. Gotową zupę można podawać w tradycyjnej postaci lub zmiksować na krem. Warto także spróbować zupy fasolowej z dodatkiem piwa i grzankami czosnkowymi.

Zupa fasolowa - przepis

Do przygotowania podstawowej wersji zupy fasolowej będziemy potrzebować takich składników, jak:
- 20 - 30dag fasoli (najlepiej „Jaś”)
- niewielki pęczek włoszczyzny,
- wędzona kość lub kawałek wędzonego boczku (może być sama skóra – chodzi o nadanie specyficznego aromatu),
- 2 litry wody,
- 1 średniej wielkości cebula,
- 2 łyżki masła,
- 2 dag mąki pszennej,
- majeranek, sól i świeżo zmielony pierz do smaku.

Przygotowania należy zacząć już poprzedniego dnia. Fasolę należy bowiem namoczyć w przegotowanej wodzie przez kilkanaście godzin. Jeśli używamy fasoli z puszki, oczywiście nie będzie to konieczne. Namoczoną fasolę gotujemy w tej samej wodzie do miękkości i osolić. W osobnym garnku przygotować wywar z włoszczyzny i boczku. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Fasolę trzeba W rondelku rozgrzewamy masło, na którym zrumieniamy drobno posiekaną cebulkę. Dodajemy mąkę i robimy ciemną zasmażkę. Rozprowadzamy zimną wodą, aby uzyskać rzadką masę. Następnie łączymy z zupą i jeszcze raz mieszamy. Zagotowujemy, dodając majeranek (rozcieramy go w dłoniach przed dodaniem, dzięki temu jest bardziej aromatyczny), sól i pieprz. Można również użyć czosnku, jeśli lubimy jego ostry, intensywny smak i aromat. Boczek, którego używaliśmy do ugotowania wywaru, możemy teraz pokroić w drobną kostkę i wrzucić do naszej „fasolówki”. Odpowiednimi dodatkami do zupy będą grzanki z pieczywa tostowego, kluseczki kładzione lub pęczak ugotowany na sypko. Fasoli nie trzeba koniecznie przecierać przez sito. Uzyskamy wtedy zupę w tradycyjnej formie, z kawałkami warzyw. W takim wypadku należy jednak dodać do wywaru marchew, pietruszkę i pokrojone w kostkę ziemniaki.

To danie jest idealne na jesienne i zimowe wieczory. Powinniśmy się powstrzymać przed podawaniem go gościom z uwagi na wzdymające właściwości fasoli, jednak w bardziej wykwintnej wersji, z dodatkiem białego wina, koziego sera oraz podpieczonej bagietki, z pewnością będzie odpowiednim daniem na rodzinne uroczystości i spotkania w gronie przyjaciół i znajomych. Można znaleźć mnóstwo przepisów na różne wersje zupy fasolowej z wielu krajów świata (np. meksykańska zupa fasolowa smakuje zupełnie inaczej), więc można śmiało eksperymentować. Pyszna jest również zupa fasolowa z makaronem, zupa fasolowa z ziemniakami, zupa fasolowa wegetariańska, zupa fasolowa na żeberkach, wojskowa zupa fasolowa. W poszukiwaniu idealnego smaku nie można spocząć na laurach. Pamiętajmy, że przyrządzając posiłki w domu nie tylko przysłużymy się naszemu zdrowiu, ale też nabywamy odpowiednie nawyki żywieniowe.

Komentarze:
Marta 2011-10-27 14:50:18

Perfect! Dzisiaj robie, dziekuje :)

Klaudia:) 2012-07-09 21:43:04

jutro robię i to jest doskonały przepis, dziękuję za pomoc;D

BOMBA 2013-11-05 15:56:10

kozak bez kitu

ewa 2013-11-28 19:24:55

pychota polecam