Szanowny Użytkowniku,
Zanim klikniesz „Przejdź do serwisu”, prosimy o przeczytanie tej informacji.
Zgodnie z art. 13 ust. 1 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (RODO), informujemy, iż Państwa dane osobowe zawarte w plikach cookies są przetwarzane w celu i zakresie niezbędnym do udostępniania niektórych funkcjonalności serwisu. W przypadku braku zgody na takie przetwarzanie prosimy o zmianę ustawień w stosowanej przez Państwa przeglądarce internetowej.
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Free Sky sp. z o.o. z siedzibą w z siedzibą w Rzeszowie, ul. kpt. Stanisława Betleja 12, 35-303 Rzeszów.
Podanie danych jest dobrowolne ale niezbędne w celu świadczenia spersonalizowanej reklamy oraz dostępu do niektórych funkcjonalności serwisu.
Posiada Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych i ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, wszelkie wnioski dotyczące wskazanych powyżej praw prosimy kierować na adres email: klikmapa@gmail.com.
dane mogą być udostępniane przez Administratora podmiotom: Google LLC w celu prowadzenia spersonalizowanej reklamy.
podane dane będą przetwarzane na podstawie zgody tj. art. 6 ust. 1 pkt i zgodnie z treścią ogólnego rozporządzenia o ochronie danych.
dane osobowe będą przechowywane do czasu cofnięcia zgody.
ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

Przepisy

Zupa miso jest to pasta japońska. Istnieje kilka rodzajów pasty miso, które choć do siebie zbliżone - posiadają nieco odmienny smak oraz właściwości. Tradycyjnie pastę miso robi się mieszając ze sobą gotowaną, rozgniecioną soję z gotowanym rozgniecionym ryżem (lub też z jęczmieniem- to druga wersja pasty miso). Mieszaninę tę soli się i dodaje do niej specjalny szczep bakterii koji. Ten sam szczep bakterii wykorzystuje się między innymi do tradycyjnej produkcji sake.  Bakterie koji są cenione w Japonii podobnie, jak u nas bakterie jogurtowe. Wykazują one bardzo korzystne właściwości dla ludzkiego organizmu - m.in. zwiększają odporność i zwalczają bakterie szkodliwe dla organizmu człowieka.

Mieszanka zupy miso leżakuje do 6 miesięcy. W produkcji przemysłowej podwyższa się nieco ciśnienie, by czas dojrzewania miso skrócić do 3 miesięcy. Pasta miso w zależności od składu ( ryżu, lub jęczmienia), proporcji składników i szczegółów technologii, może mieć kolor od ciemnobrązowego, poprzez jasnobrązowy, aż po biały.

Zupa miso - kalorie

Zupa miso zawiera 200 kcal w tym:
- 9 g węglowodanów,
- 3 g białka,
- 3 g tłuszczu (w 100 g).

Zupa miso - przepisy

Zupa miso z tofu

Składniki:
- 1 litr bulionu jarzynowego,
- 2 łyżki pasty miso,
- 15 dag tofu,
- 15 dag grzybów,
- 15 dag białej rzodkwi,
- Sól.

Sposób przygotowania: Rzodkiew obrać i pokroić w cienkie paski. Grzyby umyć, oczyścić, pokroić na kawałki. Tofu pokroić w kostkę. Bulion podgrzać w rondlu, dodać miso, mieszając aż do momentu rozpuszczenia. Dodać rzodkiew, grzyby i tofu. Całość gotować około 15 minut, przyprawić do smaku.

Zupa miso z glonami

Składniki:
- 2 średnie marchewki,
- 1 duża cebula,
- 1,5 l wody, 
- makaron (najlepiej ryżowe lub sojowe tasiemki) lub ryż,
- 2 łyżki pasty miso (czym ciemniejsze, tym intensywniejszy smak),
- kilka łyżek sosu sojowego,
- arkusz nori (ładniej wygląda) lub nori w postaci pokruszonych płatków (tańsze),
- kilka grzybków shiitake (suszonych lub świeżych),
- kilka kropli oleju imbirowego lub sezamowego (lub soku z utartego imbiru),
- kawałek tofu naturalnego,
- kiełki sojowe lub fasoli mung,
- kolendra świeża (nada aromat!).

Sposób przygotowania:
Marchewkę obrać i pokroić w zapałki. Cebulę obrać i posiekać w półplasterki. Wrzucić na wrzątek, pogotować aż marchewka nieco zmięknie. Zdjąć z ognia i odstawić. 
Jeśli używamy grzybów shitake, to należy namoczyć je we wrzątku, do momentu aż będą miękkie, a następnie odciąć ogonki (są twarde więc się ich nie je). Resztę grzybków pokroić na kawałki wielkości kęsa i dodać do zupy, najlepiej jeszcze w czasie gotowania. 
Makaron lub ryż ugotować. Jeśli będziemy jeść zupę łyżkami, a nie pałeczkami, to makaron nie powinien być za długi. 
Miso rozmieszać w niedużej ilości wody i dodać do zupy. Doprawić sosem sojowym tak, aby zupa była odpowiednio słona - ilość zależy od własnych potrzeb i smaku pozostałych składników. Dodajemy też dla aromatu kilka kropli oleju sezamowego lub imbirowego. 
Arkusz nori tniemy na paseczki (np. 1x5 cm). 
Nakładamy do miseczek ryż lub makaron, wlewamy zupę, wsypujemy nori i inne dowolnie dobrane dodatki - tofu pokrojone w dość małą kostkę, kiełki i posiekana kolendrę.

Zupa miso instant

Jest to zupa z torebki dostępna np. w większych hipermarketach. Wyróżnia się zupę instant białą, czerwoną, lub z tofu.

Sposób przyrządzania: 
Zawartość torebki zalać w 200 ml gorącej i przegotowanej wodą i dodać Tofu.  Doskonałe jako baza sosów. 

Komentarze: