Szanowny Użytkowniku,
Zanim klikniesz „Przejdź do serwisu”, prosimy o przeczytanie tej informacji.
Zgodnie z art. 13 ust. 1 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (RODO), informujemy, iż Państwa dane osobowe zawarte w plikach cookies są przetwarzane w celu i zakresie niezbędnym do udostępniania niektórych funkcjonalności serwisu. W przypadku braku zgody na takie przetwarzanie prosimy o zmianę ustawień w stosowanej przez Państwa przeglądarce internetowej.
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Free Sky sp. z o.o. z siedzibą w z siedzibą w Rzeszowie, ul. kpt. Stanisława Betleja 12, 35-303 Rzeszów.
Podanie danych jest dobrowolne ale niezbędne w celu świadczenia spersonalizowanej reklamy oraz dostępu do niektórych funkcjonalności serwisu.
Posiada Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych i ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, wszelkie wnioski dotyczące wskazanych powyżej praw prosimy kierować na adres email: klikmapa@gmail.com.
dane mogą być udostępniane przez Administratora podmiotom: Google LLC w celu prowadzenia spersonalizowanej reklamy.
podane dane będą przetwarzane na podstawie zgody tj. art. 6 ust. 1 pkt i zgodnie z treścią ogólnego rozporządzenia o ochronie danych.
dane osobowe będą przechowywane do czasu cofnięcia zgody.
ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

Przepisy

Zupa pieczarkowa jest jedną z najbardziej klasycznych propozycji obiadowych. Pieczarki są dostępne w sklepach przez cały rok, więc można gotować tę zupę zarówno wiosną, jak i latem, zima czy jesienią. Jest łatwa w przygotowaniu i smakuje wszystkim, bez względu na wiek. Oczywiście nie należy jej podawać bardzo małym dzieciom, którym grzyby mogą zaszkodzić. Dodatkową zaletą zupy pieczarkowej jest to, że można ją podać zarówno na zwykły obiad, jak i wytworne przyjęcie. W tym drugim wypadku należy jedynie dodać kilka delikatesowych składników, by danie zyskało odświętny, wyborny charakter.

Zupa pieczarkowa - przepis

Do przygotowania zupy pieczarkowej potrzebne nam będą:
- trzydzieści do czterdziestu dag pieczarek,
- jeden ziemniak,
- jedna marchew,
- kawałek selera i pietruszki,
- śmietana do zup i sosów,
- sól, pieprz,
- przyprawa warzywna do smaku,
- dwa do trzech litrów wody.

Zamiast ziemniaków można użyć drobnego makaronu typu krajanka, wszystko zależy od tego, co wolimy jako dodatek. Gdy wszystkie składniki już mamy, możemy zacząć przygotowywać naszą zupę. Obieramy ziemniaka, myjemy i kroimy w drobną kosteczkę. Podobnie postępujemy z pietruszka oraz selerem. Marchew oskrobujemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wrzucamy warzywa do wody i gotujemy. W tzw. międzyczasie obieramy pieczarki, usuwamy nóżki i pozostawiamy jedynie kapelusze, które kroimy w cienkie plasterki. Aby zupa miała bardziej intensywny smak i aromat, możemy dodać również suszone prawdziwki lub podgrzybki. Trzeba tylko pamiętać, by je wcześniej namoczyć. Gdy warzywa są już na wpół miękkie, dorzucamy do garnka grzyby. Gotujemy, aż wszystkie składniki zmiękną. Jeśli wybraliśmy wersję z makaronem, koniecznie gotujmy go osobno, ponieważ zupa jest wtedy bardziej klarowna i smaczniejsza. Wyłączamy ogień w kuchence i rozprowadzamy w zupie śmietanę.

Aby się nie zwarzyła, warto wymieszać ją najpierw w osobnym naczyniu z chochelką gorącej zupy. Rozlewamy naszą pieczarkową do kokilek lub głębokich talerzy i dekorujemy świeżą natka lub koprem. Jeśli chcemy, możemy użyć malutkich pieczarek, których nie pokroimy w plastry, lecz podsmażymy w całości na maśle na złoty kolor, zanim wrzucimy je do zupy. Aromat będzie wtedy bardziej intensywny a zupa zyska na walorach estetycznych.

Aby uczynić zupę bardziej wykwintną, możemy dodać do niej wiórki parmezanu, jednak czynimy to na chwilę przed podaniem, by się nie rozpłynął. Ten przepyszny ser o ostrym, słodkawo-słonym smaku i wyjątkowym aromacie podbije zapach grzybów. Doskonałym pomysłem jest również dolanie odrobiny białego, wytrawnego wina podczas gotowania. Jako dodatek, możemy przygotować grzanki z masłem szałwiowym. Wystarczy świeżą bagietkę pokroić w poprzek, w średniej grubości kromki, posmarować z obu stron z masłem połączonym z podsmażoną i pokruszoną szałwią oraz odrobiną soli i zapiec w piekarniku na złoty kolor. Godne polecenia są także: zupa pieczarkowa z makaronem, zupa pieczarkowa krem, zupa pieczarkowa z serkiem topionym, zupa pieczarkowa z pulpetami, zupa pieczarkowa wegetariańska, zupa pieczarkowa na rosole, zupa pieczarkowa na żeberkach. To wszystko naprawdę nie zajmuje zbyt wiele czasu, za to efekt jest powalający. Warto robić sobie takie małe, codzienne przyjemności.

Komentarze:
kamila1986 2011-10-11 19:26:09

czy można zabielić tę zupę pieczarkową jogurtem naturalnym zamiast śmietany?

domcia85 2012-03-23 13:09:00

Jasne że można. Jogurt zamiast śmietany możesz używać praktycznie wszędzie - jest troszkę inny smak, ale zdrowiej :)