Szanowny Użytkowniku,
Zanim klikniesz „Przejdź do serwisu”, prosimy o przeczytanie tej informacji.
Zgodnie z art. 13 ust. 1 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (RODO), informujemy, iż Państwa dane osobowe zawarte w plikach cookies są przetwarzane w celu i zakresie niezbędnym do udostępniania niektórych funkcjonalności serwisu. W przypadku braku zgody na takie przetwarzanie prosimy o zmianę ustawień w stosowanej przez Państwa przeglądarce internetowej.
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Free Sky sp. z o.o. z siedzibą w z siedzibą w Rzeszowie, ul. kpt. Stanisława Betleja 12, 35-303 Rzeszów.
Podanie danych jest dobrowolne ale niezbędne w celu świadczenia spersonalizowanej reklamy oraz dostępu do niektórych funkcjonalności serwisu.
Posiada Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych i ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, wszelkie wnioski dotyczące wskazanych powyżej praw prosimy kierować na adres email: klikmapa@gmail.com.
dane mogą być udostępniane przez Administratora podmiotom: Google LLC w celu prowadzenia spersonalizowanej reklamy.
podane dane będą przetwarzane na podstawie zgody tj. art. 6 ust. 1 pkt i zgodnie z treścią ogólnego rozporządzenia o ochronie danych.
dane osobowe będą przechowywane do czasu cofnięcia zgody.
ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

Przepisy

Zupa pomidorowa to jedno z bardziej popularnych dań obiadowych. Często jest ona też serwowana w menu wystawnych restauracji. Wtedy też mamy niepowtarzalną okazję do zasmakowania w zupie pomidorowej, jakiej dotąd nie znaliśmy.

Zupa pomidorowa to danie na bazie rosołu lub bulionu z warzyw. Podstawowy składnik, który nadaje smak to świeże pomidory lub koncentrat pomidorowy. Zupę zazwyczaj podaje się z makaronem lub ryżem, może być to również tzw. zacierka i lane kluski. Często do poprawy smaku zupy stosuje się zioła, np. bazylię lub natkę pietruszki oraz zabiela śmietaną. Zupa pomidorowa może być również przyprawiona np. imbirem, który nadaje charakterystycznego posmaku. Na sam koniec można również dodać nieco cukru oraz szczyptę cynamonu.

Zupa pomidorowa - przepis

Typowy przepis na zupę pomidorową jest bardzo krótki i łatwy do wykonania przez każdego, nawet osobę z niewielkimi umiejętnościami kulinarnymi. W tym celu należy przygotować dwa garnki. W pierwszym garnku należy ugotować makaron. W tym samym czasie do drugiego garnka wlać wodę, wrzucić do niej kostkę bulionową warzywną i ok. 1 łyżki przyprawy jarzynki... Czekać aż woda się zagotuje wrzucić koncentrat pomidorowy, cukier, następnie sprawdzić czy potrzeba jeszcze cukru. W szklance wymieszać łyżkę mąki z zimną wodą (1/4 szklanki) i wlać do zupy. Czekać aż zacznie gęstnieć i odstawić z gazu. W małym garnuszku rozgrzać masło aż nabierze lekko brązowego koloru i wlać do zupy. Wymieszać, dodać posiekaną pietruszkę i to wszystko! Mogę zapewnić, że zapach zupy z odrobiną masła cię zadziwi.
PROSTE - PRAWDA? Sam się przekonaj o tym już dziś! POLECAM... moja najlepsza zupa, jadam ją bardzo często.

Zupa pomidorowa z ryżem

Zupę pomidorową z ryżem przygotowujemy w bardzo podobny sposób. Kilka uwag do wcześniej podanego przepisu. Po pierwsze ryż wsypujemy do zupy zależnie od gatunku, na tyle przed końcem gotowania, ile podaje jego instrukcja. Przyprawiamy do smaku.

Dobrym dodatkiem do takiej zupy jest pieczywo z masłem czosnkowym. Jak je przygotować? Parę minut przed podaniem rozgrzać piekarnik. Przeciśnięty ząbek czosnku ucieramy z niewielką ilością masła i smarujemy pieczywo. Wkładamy je na górną półkę aż się zrumienią, wtedy układamy na nim żółty ser i jeszcze chwilę opiekamy. Podajemy razem z zupą. Szybkie i pysze danie!

Zupa pomidorowa z makaronem

Zupa pomidorowa z makaronem to moje ulubione rozwiązanie. Po pierwsze wierzchy pomidorów kroimy na krzyż. Wkładamy je do wrzątku, potem do zimnej wody, obieramy ze skórki. wyjmujemy nasiona i pomidory grubo siekamy. Rozgrzewamy oliwę w dużym garnku, dodajemy cebulę, czosnek i czerwoną paprykę i smażymy mieszając 10 minut. Dodajemy pomidory i dalej smażymy 10 minut. Po drugie dodajemy wywar, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz do smaku. Przykrywamy i gotujemy 15 minut. Zdejmujemy z ognia i dodajemy bazylię. Całość miksujemy, następnie ponownie podgrzewamy. No i najważniejsze kiedy zupa będzie gotowa, wsypujemy makaron do dużego garnka z wrzącą wodą, należy zwrócić uwagę na ilość makaronu, ponieważ początkujące osoby mają z tym problem, dalej gotujemy aż będzie al dente, odcedzamy, dodajemy do zupy i podgrzewamy, dekorujemy listkami bazylii, można również przyprawić imbirem lub curry. Smacznego :)

Komentarze:
laik 2013-01-30 23:05:16

To kolejny przykład zupy z dopalaczami tj kostka rosołowa wzmocniona przyprawą"Jażynka" wzmacniacze smaku i konserwanty. Proszę przecież tą zupe można zrobić bez tego i będzie jeszcze smaczniejsza

ana 2013-02-28 13:45:02

zgadzam się. proponuje zupę ze świeżych miksowanych pomidorów , a wywar ugotowac na mięsie

matka natura 2013-03-14 11:50:27

co za bzdura - jak można gotować zupę na bazie kostki?! Podstawą każdej zupy są warzywa i kawałęk mięsa, a odrobina kostki może co najwyżej trochę polepszyć smak

aga 2014-06-13 10:56:29

często dodaje kostki rosołowe drobiowe jak i do gotowania rosołu tak i do sosów i innych zup czy to dobry kulinarny sposób czy raczej nie ostatnio dużo czytam i zawsze pisze sól i pieprz do smaku a o kostce nic !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Darek 2014-09-01 12:53:38

proszę przeczytać dokładnie skład kostek rosołowych, też je kiedyś dodawałem ale podziękowałem za te tłuszcze utwardzane, które zapychają żyły i inne dodatki

masakrą 2014-11-09 00:43:17

Co to za pomidorowa masakra mój mąż by cię z domu wyrzucił

b 2015-03-09 22:46:13

ja zupe gotuje na zeberkah

olo 2016-04-19 11:41:57

o matko !!! zupa? woda + chemia ... smacznego