Szanowny Użytkowniku,
Zanim klikniesz „Przejdź do serwisu”, prosimy o przeczytanie tej informacji.
Zgodnie z art. 13 ust. 1 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (RODO), informujemy, iż Państwa dane osobowe zawarte w plikach cookies są przetwarzane w celu i zakresie niezbędnym do udostępniania niektórych funkcjonalności serwisu. W przypadku braku zgody na takie przetwarzanie prosimy o zmianę ustawień w stosowanej przez Państwa przeglądarce internetowej.
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Free Sky sp. z o.o. z siedzibą w z siedzibą w Rzeszowie, ul. kpt. Stanisława Betleja 12, 35-303 Rzeszów.
Podanie danych jest dobrowolne ale niezbędne w celu świadczenia spersonalizowanej reklamy oraz dostępu do niektórych funkcjonalności serwisu.
Posiada Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych i ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, wszelkie wnioski dotyczące wskazanych powyżej praw prosimy kierować na adres email: klikmapa@gmail.com.
dane mogą być udostępniane przez Administratora podmiotom: Google LLC w celu prowadzenia spersonalizowanej reklamy.
podane dane będą przetwarzane na podstawie zgody tj. art. 6 ust. 1 pkt i zgodnie z treścią ogólnego rozporządzenia o ochronie danych.
dane osobowe będą przechowywane do czasu cofnięcia zgody.
ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

Przepisy

Zupa z dyni może występować w różnej postaci. Trudno też wskazać jej pochodzenie, gdyż każdy kraj podaje ją w inny sposób. Zupa zazwyczaj występuje w postaci kremu. Ogólnie uznaje się, że zupa z dyni w jednej porcji liczy około 170 kalorii.

Zupa z dyni - przepisy

Zupa z dyni - krem
Idealna na zimne wieczory. Czas jej przygotowania to około 40 minut.

Składniki:
- 1kg dyni,
- 3 łyżki masła,
- cebula,
- ząbek czosnku,
- 3/5 szklanki wywaru z warzyw,
- 0,5 łyżeczki zmielonego imbiru,
- 1,25 szklanki mleka
- 6 łyżek śmietany
- szczypiorek,
- sól,
- pieprz.

Sposób przygotowania zupy - krem z dyni
Wstępnie przygotowujemy wywar z warzyw z użyciem kostki warzywnej. Do wysokiego garnka wrzucamy 3 łyżki masła i doprowadzamy do ich rozpuszczenia. Dodajemy drobno skrojoną cebulę, rozgnieciony ząbek czosnku i smażymy na małym ogniu do czasu aż wszystkie składniki zmiękną. Obieramy dynię ze skorki i pozbywamy się z jej wnętrza pestek. Kroimy dynię na małe kosteczki. Kostki dyni wrzucamy do pozostałych składników w garnuszku i mieszamy, gotując na małym ogniu około 3 minut.
Do powstałej mieszanki dodajemy wywar warzywny i gotujemy całość na średnim ogniu doprowadzając do wrzenia. Dodajemy łyżeczkę, świeżo zmielonego imbiru. Doprawiamy według smaku solą i pieprzem. Pod przykryciem gotujemy około 20 minut (do zmięknięcia dyni).
Zupę lekko przestudzamy i miksujemy mikserem na jednolitą masę. Całość stawiamy na ogniu z dodatkiem mleka i lekko podgrzewamy. Doprawiamy śmietaną.
Zupę przed podaniem doprawiamy szczypiorkiem.

Zupa z dyni na słodko
Jeśli nie masz czasu na prawdziwą zupę z dyni, możesz przyrządzić tę, równie smaczną i o wiele szybsza w wykonaniu.

Potrzebne składniki:
- 2 kostki bulionu cielęcego np. Winiary,
- 1 kg miąższu z dyni,
- 100ml śmietany 30%,
- Cukier,
- Sól
- Gałka muszkatołowa,
- Pieprz,
- 50g pestek z dyni.

Sposób przygotowania:
Do garnka wlewamy 750 ml wody i wrzucamy bulion. Dynię kroimy w kostkę i dodajemy do bulionu. Całość gotujemy około 20 minut, do momentu zmięknięcia dyni. Delikatnie przestudzamy i miksujemy całość. Do powstałej konsystencji dodajemy śmietanę i doprawiamy całość do smaku. Pestki dyni prażymy na suchej patelni i posypujemy nimi zupę podawaną do stołu. Smacznego!

Komentarze: