Krupnik

Wrzuć artykuł na Fejsa! poleć na NK

Krupnik to typowo polska zupa, która gości na naszych stołach bardzo często. Receptura jest niezwykle prosta i wymaga użycia składników, które zazwyczaj mamy w domu. Historia tego dania sięga wielu lat wstecz, a jeśli chcieć zagłębić się w jej pochodzenie, to odkryć można, że na Białorusi i w innych państwach słowiańskich gotowało się podobne potrawy. Na podstawie listy potrzebnych produktów można wnioskować, iż popularna ona była raczej wśród ubogiej ludności. Ziemniaki czy kasza raczej nieczęsto gościły na stołach możnowładców.

Krupnik polski

Do przygotowania tradycyjnego krupniku niezbędne są:

– ziemniaki, – marchew, – por, – seler, – pietruszka – kasza (najlepiej jęczmienna), – kość (najlepszy będzie mostek cielęcy)

– przyprawa jarzynowa do zup.

Jeśli jesteśmy wielkimi fanami warzyw, możemy wzbogacić zupę o fasolkę szparagową lub brukselkę albo kalafior. Będzie bogatsza i bardziej odżywcza. Możemy też zrezygnować z wywaru na mięsie i zrobić sobie pyszny krupnik wegetariański.

Krupnik – jak ugotować?

Przygotowanie jest dziecinnie proste i nie wymaga praktycznie żadnego wysiłku. Do garnka z wodą wkładamy kość i pokrojone w kostkę lub słupki warzywa. Gotujemy, aż mięso i jarzyny zmiękną. Usuwamy szumowiny, które mogą powstać podczas gotowania i dodajemy kaszę. Trzeba uważać, by nie wrzucić jej zbyt wiele, ponieważ bardzo pęcznieje i może spowodować, że nasz krupnik będzie zbyt gęsty i , jeśli można to tak określić, „kaszowaty”. Kiedy wszystkie składniki będą należycie ugotowane, rozlewamy zupę do głębokich talerzy.

Jako dodatek możemy zaproponować świeży chleb lub bułki. Krupnik na rosole dobrze smakuje także, jeśli wymieszamy go ze śmietaną i posypiemy sporą ilością siekanej natki pietruszki lub koperku. Podczas gotowania warto dodać do garnka kilka listków lubczyku. Jego intensywny, ostrawy smak będzie znakomitym kontrapunktem dla delikatnych warzyw i kaszy. Istnieją również przepisy, w których kaszę gotujemy osobno a następnie rozcieramy na gładką masę i dopiero potem rozprowadzamy wywarem mięsno-warzywnym, jednak jest to dość pracochłonne, a my podajemy przepis pozwalający na szybkie przygotowanie dania. Tej zupy nie sposób zepsuć, więc z jej przygotowaniem nie będą mieć problemu nawet kulinarni nowicjusze. Z czasem, kiedy nabierze się doświadczenia, można zacząć eksperymentować z dodatkami i przyprawami.

Cała przyjemność z gotowania płynie właśnie z wolności i możliwości improwizacji. Poszukiwanie, odkrywanie i komponowanie nowych smaków, nawet w połączeniu z tradycyjnymi recepturami, jest tym, o co chodzi w sztuce kulinarnej. Oczywiście nie każdy musi to lubić, jednak prostymi zabiegami można osiągnąć naprawdę zadziwiające efekty. Nawet banalny, mogłoby się zdawać, krupnik zyska drugie życie, jeśli dodamy doń coś od siebie; czasem wystarczy inna przyprawa, by smak stał się oryginalny. Warto jednak równocześnie wracać do tradycyjnych, starych receptur, obecnych w polskiej kuchni od stuleci. Taki powrót do korzeni w czasach, kiedy większość ludzi żywi się w fast-foodach lub przygotowuje jedzenie w proszku, może stanowić cenną i pouczającą lekcję. Trzeba powiedzieć, że czas poświęcony gotowaniu nigdy nie jest stracony a najlepsza nagrodą są odgłosy zadowolenia pałaszujących posiłek gości lub domowników.

Was this helpful?

0 / 0