Meksyk jest krajem wielu kultur, istnym tyglem języków, kultur i mieszaniną smaków. W Meksyku zamieszkują imigranci ze wszystkich stron świata, mamy tu rdzenną ludność indiańską, czyli potomków legendarnych Majów, Azteków czy Zapoteków, Metysów (jest to największa grupa, stanowi około 60% ludności Meksyku), są również potomkowie dawnych zdobywców z Europy. Nic więc dziwnego, że kuchnia meksykańska jest aż tak różnorodna. Wielka spuścizna kulinarna, którą zostawili po sobie ludzie zamieszkujący meksyk od czasów prekolumbijskich wymieszana z kuchnią Europy, oraz z wpływami azjatyckimi tworzy niespotykaną nigdzie indziej wariację.
Kuchnia meksykańska – charakterystyka
Kuchnia meksykańska jest zatem kuchnią bardzo specyficzną i urozmaiconą. Ludność prekolumbijska opierała swoje menu w głównej mierze na fasoli, chilli, kukurydzy oraz mięcie ryb i indyków. Warto też wiedzieć, że to właśnie Środkowej Ameryce narody Europy zawdzięczają ziemniaki, pomidory, paprykę czy kukurydzę, bez których to warzyw trudno wyobrazić sobie porządny europejski obiad. Z Meksyku przywędrowało również kakao, które błyskawicznie rozpieściło nasze podniebienia. Mimo, iż są to produkty dziś już rozpowszechnione do granic możliwości, należy pamiętać, komu je zawdzięczamy.
Kuchnia meksykańska – potrawy
Potrawy i dania, które oferuje nam oryginalna kuchnia meksykańska, są przeważnie pikantne, głównie za sprawą chilli, dlatego jadąc tam trzeba się na to przygotować, bądź zamawiać jedzenie z mniejszą ilością tej przyprawy. Wbrew jednak powszechnej opinii, kuchnia meksykańska serwuje nam nie tylko pikantne jedzenie. Zależy to od regionu kraju. Na północy jada się potrawy bardzo łagodne i proste. Meksyk współcześnie dzieli się na trzydzieści jeden regionów, każdy z nich posiada własną kulturę. Jeśli chodzi o kulinaria, Meksyk podzielić można na trzy wielkie regiony: północ, południe oraz centrum. Na północy dominują ziemie jałowe i surowy klimat. Część centralna i południowa to niezwykle urodzajne i obficie nawodnione, co pozwala na dużą różnorodność hodowli, mamy tu piękne soczyste i pachnące owoce i warzywa, owoce morza z Pacyfiku i Morza Karaibskiego. Tym co spaja kuchnię meksykańską są: kukurydza, fasola, papryka chilli oraz pomidory.
Kuchnia meksykańska z terenów północnych to przede wszystkim efekt eksperymentów meksykańskich i graniczącego z nim Teksasu. Ta gałąź kuchni nazywana jest tex – mex. Północne rejony Meksyku są mało urodzajne, lecz miejscowa ludność (przede wszystkim hiszpańska i metyska) doskonale sobie z tym problemem poradziła, wykształcając przez stulecia techniki, które pozwalają na przygotowywanie żywności i przechowywanie jej. Przez lata Hiszpanie, potomkowie najeźdźców nauczyli się hodowli bydła, przetwarzania mleka na sery. Północna kuchnia Meksyku, z racji relatywnego ubóstwa składników oferuje dania mało efektowne, mniej wyraziste w smaku i mniej kolorowe niż potrawy z dzielnic centralnych i południowych. Są to dania pożywne i proste, przeważnie jednogarnkowe lub z grilla. Najbardziej znane jest tutejsze burrito de machaca, podawane z wołowiną, crema de queso – zupa serowa oraz gorditas, czyli kukurydziane placki z mięsem, serem i warzywami. Kuchnia z tego regionu nie jest zbytnio ceniona w reszcie kraju.
Kuchnia meksykańska z centrum to mieszanka wybuchowa, połączenie wpływów europejskich i indiańskich. Najpopularniejszy kulinarnie region centrum to Puebla, gdzie podaje się bardzo znany sos mole poblano. W jego skład wchodzą orzechy arachidowe, kurczak, migdały, pasta sezamowa i gorzka czekolada, która w Meksyku jest powszechnie stosowana w celu uwypuklenia smaku potraw. Przy okazji zwiedzania targowisk warto zakosztować regionalnych dań, jakimi są smażone ziemniaki oraz żeberka wieprzowe.
Meksyk południowy to między innymi takie regiony jak Jukatan, Tobasco, Veracruz lub Oaxaca, które skupiają wszelkie charakterystyczne cechy kuchni meksykańskiej. Dzięki swemu położeniu regiony te mają dostęp do wielości ryb morskich i owoców morza, dorodnych owoców i warzyw. Kuchnia z południa wyróżnia się ogromem dodawanych do potraw owoców egzotycznych, takich jak guanabana czy mamea amerykańska. Wiele ze składników wchodzących w skład potraw może budzić zdumienie, czy wręcz obrzydzenie. Należy jednak pamiętać, że to właśnie na południowym Meksyku gusta Majów i Azteków pozostawiły najtrwalszy ślad. Dlatego nie można się dziwić, że wśród dań kuchni meksykańskiej znajdziemy pasikoniki, pająki czy jaja mrówek.
Kuchnia meksykańska charakteryzuje się wielką różnorodnością dań, przypraw, aromatów i smaków. Większość z nich przywodzi nam na myśl słoneczne plaże, soczystą zieleń lasów. Jest bardzo różna i niejednokrotnie potrafi zaskakiwać, tak samo jak potrafią to robić meksykańskie pejzaże, kultura i ludzie.
Was this helpful?
0 / 0