Kuchnia skandynawska opiera się przede wszystkim na mięsach takich jak: baranina, mięso z ryb oraz wieprzowina i dziczyzna. W Norwegii są one tanie i powszechnie dostępne na każdym stole, w każdym domu, niezależnie od stopnia zamożności obywatela. Kraje skandynawskie są bogate, we wszelkie zalewy, jeziora, oraz rzeki. Dlatego też każdy z naszych rodaków, który odwiedza Skandynawię, na przykład Finlandię albo Norwegię, może być zaskoczony tym, że tam na porządku dziennym jest pójście do knajpy i zamówienie w niej na przykład fileta z wieloryba, który w naszych polskich restauracjach występuje skrajnie wyjątkowo. Symbolami kuchni krajów skandynawskich jest na przykład łosoś gotowany, albo wspomniany wieloryb, czy rybny pudding, który zjada się już od dziecka, bo jest podawany na przykład w przedszkolu – tak bardzo jest tam rozpowszechniony trend jedzenia ryb. Podobnie ciekawe dla nas, a dla nich znajome jest jedzenie mięsa z renifera. Mieszkańcy Skandynawii, chętnie jedzą także chleb pełnoziarnisty. Podstawowym, obowiązkowym dodatkiem do obiadu są ziemniaki. Bardzo chętnie Skandynawowie używają też wszelkiego rodzaju marynat np. z kapusty, czy ogórków na słodko.
Kuchnia skandynawska a zdrowie
W związku z dominacją w kuchni skandynawskiej ryb, owoców morza, charakterystyczną dla mórz północnych, ale także wykorzystywaniem do wszelkich potraw jagód, borówek, oraz jeżyn, różnego rodzaju zbóż, ziół, baraniny czy mięsa zwierząt od wieków mieszkających tylko w tym surowym klimacie, jak renifery, możemy powiedzieć, że kuchnia ta jest niezaprzeczalnie zdrowa.
Kuchnia skandynawska – potrawy
Przystawki w kuchni skandynawskiej
Wśród przystawek, podawane są szwedzka sałatka krewetkowa na maślanym toście z kawiorem, kompozycja śledzi przyrządzonych w tradycyjny szwedzki sposób
Zupy w kuchni skandynawskiej
Wszelkiego rodzaju zupy krem np. paprykowa.
Dania główne w kuchni skandynawskiej
Tutaj wyróżniamy szwedzkie klopsiki z ziemniakami i żurawinami, marynowany łosoś po szwedzku podawany z ziemniakami, oraz sosem koperkowym, a także tradycyjny szwedzki gulasz wołowy z ziemniakami, szwedzkie kluski ziemniaczane z nadzieniem z wędzonego boczku w żurawinach., a także rosbef z sałatką buraczaną.
Desery w kuchni skandynawskiej
Wśród deserów królują Panna Cotta, pralinki, krówka, oraz tarta czekoladowa;
Kuchnia skandynawska – przepisy
Łosoś marynowany
Składniki:
– 1 kg filetu z łososia surowego ze skórką, – 2 pęczki kopru, – 4 łyżki cukru, – 2 łyżki soli, – 2 łyżki kruszonego, czerwonego pieprzu, – kieliszek wódki, – 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki, – 10 dkg suszonych pomidorów.
Sposób przygotowania:
Z oczyszczonego łososia usuwamy ości, wykrawamy dwa równe filety ze skórą. Cukier mieszamy z solą, pieprzem i wódką. Mieszanką grubo smarujemy mięso ryby i na tym układamy gałązki kopru. Połówki ryby kładziemy na sobie skórą do zewnątrz i owijamy folią spożywczą zostawiając otwór na dole. Układamy rybę na desce, pod kątem tak, żeby sok mógł wypływać przez otwór w folii. Obciążamy z wierzchu drugą deską. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 12 godz.
Przed podaniem oczyszczamy filety z kopru i nadmiaru soli. Przykrywamy mieszaniną z posiekanej natki pietruszki i suszonych pomidorów. Podajemy pokrojone w cieniutkie plasterki.
Zapiekanka norweska
Składniki:
– 30 g niesolonego masła, – ½ łyżeczki kminku, – 30 g mąki pszennej, – 500 ml tłustego mleka, – 100 g miękkiego twarogu śmietankowego, – sól i świeżo mielony czarny pieprz, – ½ cebuli, obranej i drobno posiekanej, – 130 g tuńczyka z puszki (koniecznie z połowów przyjaznych delfinom!), odsączonego i rozgniecionego widelcem na drobne kawałki – 160 g makaronu penne, fusilli albo drobniejszego, ugotowanego zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odsączonego, – 80 g bułki tartej, – 6 – 8 filecików anchois, przekrojonych wzdłuż na połówki.
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Rozgrzej masło w rondlu na średnim ogniu. Dodaj kminek i smaż mieszając przez 1-2 min, aż rozejdzie się aromat. Dodaj mąkę i dziarsko wymieszaj zasmażkę trzepaczką na gładką pastę. Po ok. 3 min mieszania zacznij po trosze dolewać mleko, stale energicznie mieszając, aż powstanie gładki sos. Gotuj sos mieszając, aż przestanie spływać z grzbietu łyżki. Zdejmij rondel z ognia i wmieszaj twaróg do mlecznego sosu. Dopraw do smaku solą i mielonym pieprzem. Dodaj cebulę, tuńczyka i ugotowany makaron, i wszystko starannie wymieszaj. Przełóż zawartość rondla do żaroodpornego naczynia, posyp warstwą bułki tartej i ułóż na wierzchu fileciki anchois na kształt krzyża z norweskiej flagi. Zapiekaj ok. 30 min, aż bułka tarta się zrumieni, a sos dobrze zagrzeje.
Was this helpful?
0 / 0