Oscypek

oscypek-2

W każdym kraju znajdziemy takie potrawy i produkty, które możemy nazwać produktami narodowymi. W każdym też kraju robi się określone produkty, które są cechą charakterystyczną danej grupy społecznej, etnograficznej czy etnicznej. Tak jak dla Poznaniaków podstawą są poznańskie pyry, tak dla górali najwyższą wartością będzie zawsze oscypek. Jest to produkt, który ma swoje korzenie w górach i który kojarzony jest zawsze tylko z góralami. Procedura tworzenia oscypka, nie jest dobrze znana ogółowi, aczkolwiek każdy góral od małego ma przekazywaną z pokolenia na pokolenie wiedzę, jak należy to robić. Charakterystyczny dla polskich gór, szczególnie dla Podhala, twardy, wędzony ser, który przygotowuje się z mleka owczego, jest atrakcją dla turystów, przysmakiem dla smakoszy i ulubionym produktem dla samych górali. Szczególnie popularny jest oscypek smażony i oscypek z żurawiną.

Oscypek – jak zrobić?

Jak się robi oscypek? Przede wszystkim, trzeba wiedzieć, że jest on produkowany w niewielkich, wrzecionowatych blokach, z typowym zdobieniem brzegów. Pierwszą rzeczą, którą baca musi zrobić, to wydoić owce. Następnie mleko zlewane jest przez lniane płótno do drewnianej kadzi zwanej pucierą. Następnie do mleka dodaje się wysuszoną i sproszkowaną podpuszczkę, którą zwie się klogiem. W ten sposób tworzy się masa serowa, którą się odciska i formuje. Podczas odciskania należy pamiętać, by ser moczyć cały czas w gorącej wodzie. Mając już uformowany oscypek, moczy się go w specjalnej solance, która usuwa nadmiar wody w procesie osmozy. Kolejnego dnia wyciąga się serki z solanki i wkłada na półki w bacówce, gdzie podlegają one wędzeniu.

Oscypek – zdrowie

Czy oscypek jest zdrowy? Uważa się, że tak. Powstaje bowiem z owczego mleka, które ma zbawienny wpływ na wiele aspektów zdrowia. Na pewno przeciwdziała odwodnieniu organizmu, przeciwdziała hipoglikemii, poprawia syntezę prostaglandyn, a także przywraca prawidłowe wydzielanie wazopresyny. Dzięki oscypkom przywrócić można prawidłowe tętno, wyrównać prawidłowy poziom magnezu i wapnia, jak również wyregulować poziom płytek krwi.

Oscypek a dieta

Można zatem stwierdzić, że rola oscypka jest zbawienna, zwłaszcza, że oddziałuje on pozytywnie na wiele aspektów zdrowia i życia każdego człowieka. Mówi się, że górale żyją dłużej i cieszą się długi czas dobrym zdrowiem. A może ta zbawienna rola dotyczy właśnie pysznych, smacznych oscypków? Każdy musi odpowiedzieć sobie na to pytanie sam. Ilość tłuszczu w mleku owczym to 5,3%. Oscypek więc nie należy do produktów, które można jeść do woli i które są dobre dla każdego. Powinny je omijać osoby, które walczą z nadprogramowymi kilogramami i które chcą schudnąć. W zależności jednak od tego, w jaki sposób odbywa się produkcja takiego oscypka, jego ilość kalorii i zawartość tłuszczu może być różna. Jeśli jemy z umiarem, wtedy nic nam nie zaszkodzi. Stosując się do takiej reguły, będziemy zawsze czuć się dobrze, nie będziemy narzekać na zdrowie, a do tego nasz wygląd nie będzie pozostawiał wcale wiele do życzenia.

Choć oscypki uważane są a polski, tradycyjny produkt, to jednak w górach na całym świecie możemy spotkać produkty zbliżone do oscypka. Jedno jest jednak pewne – nikt, choćby nie wiadomo jak się starał, nie jest w stanie zrobić takich oscypków, jakie robią polscy górale. To przekazywany z pokolenia na pokolenie przepis, który znają tylko nieliczni. Żaden obcy nigdy nie będzie w stanie stworzyć prawdziwego, polskiego oscypka.

Was this helpful?

0 / 0