Być może wyda się to niezwykłe, ale piwo istnieje już od czasów Biblii, w której wspominano o złocistym i pieniącym się napoju – o piwie. Kto by pomyślał, że ma aż tyle lat i już wtedy się nim rozkoszowano, a jednak. Mimo iż istniało praktycznie od początku, udokumentowano je 6000 lat temu na glinianych tabliczkach pokrytych pismem klinowym.
Piwo – historia
Tam piwo pojawiło się już oficjalnie, które wyprodukowała sumeryjska cywilizacja. Piwo warzono w mieście Lagasz lub jego okolicach, gdzie również wypiekany był chleb. Wytwarzaniem piwa, które wtedy nazywano „sikaru” zajmowały się tylko kobiety, mężczyźni swój udział mieli w warzelni, gdzie pracowało około 27 piwowarów i ich pomocnicy. Głównym obowiązkiem zawodowych piwowarów był nadzór.
No i uwaga, głównymi miejscami budowania browarów, były okolice świątyń! Sumerowie warzyli aż 16 gatunków piwa. Piwo było również narodowym napojem Babilończyków, którzy spożywali je po bitwach. Za oszustwa związane ze sprzedażą piwa, przewidywano wtedy karę śmierci przez utopienie. Chmielu do piwa po raz pierwszy dodali piwowarzy babilońscy, którzy pracowali nad ulepszeniami tego napoju.
Piwo egipskie
Piwa było coraz więcej, można było skosztować nie tylko słynnego „sikaru” na bazie skiełkowanego jęczmienia ale i tworzono je ze słodu pszennego zwanego „kurunnu”. Dużą popularnością cieszyło się piwo „ shekar” (o podwyższonej ilości alkoholu w składzie), które było dostępne tylko dla wyższych sfer. Około 2600 lat p. n. e. piwa używali Egipcjanie jako lekarstwo oraz ofiarę oddawaną bogom.
Stworzyli również około 63 browarów i siec ówczesnych „pubów”, która pozwalała zapomnieć o trudnej codzienności i czekających obowiązkach następnego dnia. Piwo wciąż było ulepszane, a Egipcjanie zmieniając kotły do warzenia piwa na miedziane naczynia, co zmieniło piwo na lepsze i dało dużą popularność piwu egipskiemu. Wytworzono wtedy 14 jego rodzajów w tym cieszące się dużą popularnością piwo „zythum” oraz „dizythum”. Jednocześnie z Egipcjanami w produkcję piwa wkroczyły Chiny, których wyroby robiono z prosa po fermentacji. W momencie kryzysowym piwa, zaczęto zamieniać na wino, a napój bogów był spożywany już jedynie przez nieliczne ludy.
Ciekawostki historyczne
- Jako ostatni wprowadzili piwo Skandynawowie, Germanie, Słowianie i Celtowie.
- W Polsce pierwsze piwo pojawiło się w 1272 roku.
- W XVI w na Polskich ziemiach można było zliczyć już około 86 browarów.
- Fałszowanie piwa karane było utratą głowy w Polsce.
- W 1516 roku, nałożono na wszystkich obowiązek produkcji piwa z 3 składników: jęczmienia, wody i chmielu, co zostało ogłoszone przez bawarskiego księcia Wilhelma IV.
- W 1830 roku po raz pierwszy użyto maszyny parowej do wyrobu piwa, stworzonej przez Jamesa Watta, przez co zwiększono produkcję.
Piwo – rodzaje
Wyróżnia się pięć podstawowych rodzajów piwa, tj.:
- piwo bezalkoholowe
- piwo lekkie (light),
- piwo pełne
- piwo mocne,
- piwo bardzo mocne
Piwa można podzielić również na kategorie według:
- rodzaju fermentacji,
- koloru,
- ilości alkoholu,
- rodzaju słodu,
- rodzaju pasteryzacji,
- dodatkowych składników,
- metody warzenia.
Jak się robi piwo?
Cały proces produkcji rozpoczyna się od wyprodukowania słodu (pilzneński, monachijski, wiedeński) w którego skład wchodzi jęczmień. Ziarno zostaje poddane osuszeniu i prażeniu.
Następnie rozpoczynamy produkcję brzeczki:
- śrutowanie słodu
- zacieranie śrutu
- filtracja zacieru
Po wykonaniu tych czynności dochodzi do gotowania brzeczki z chmielem czyli warzenia piwa( najważniejszego procesu w produkcji piwa). Następnie dokładne oddzielanie osadu, schładzanie i napowietrzanie brzeczki. Fermentacja odbywa się przy użyciu drożdży wybranego gatunku i dzielimy ją na górna i dolną ( w zależności od miejsca powstania osadu). Na koniec leżakowanie podczas którego piwo musi nabrać idealnego charakteru dla swojego rodzaju. Leżakowanie trwa od 2-6 tygodni w zależności od rodzaju fermentacji dzielonej na nowoczesną i klasyczną).Kiedy już dojdzie do perfekcji jego smak i aromat zostaje wzbogacony. Pozostała już tylko filtracja, która pozwala na uzyskanie krystalicznej jakości piwa, bez zawiesin i mętnej konsystencji. Czyste i klarowne piwo trafia do sprzedaży.
Popularne marki piwa w Polsce
- JASNE : Leżajsk, Żywiec, Dębowe, Okocim, Tatra, Harnaś, Warka,
- ZAGRANICZNE: Heineken, Carlsberg,
- SMAKOWE: Redd’s, Karmi, Gingers, Desperados.
- Ostatnio popularne jest piwo niepasteryzowane, piwo pszeniczne, piwa regionalne.
Piwo posiada również własne święto, niemiecki festiwal piwa OKTOBERFEST, który odbywa się w Bawarii 12 października i jest obchodzony od 1810 roku po dzień dzisiejszy.
Was this helpful?
0 / 0