Pigwa jest rośliną pochodzącą z dalekiego wchodu, a dokładniej z Zakaukazia, Turkiestanu, Syberii i Iranu. Dotarła aż do Europy południowej. Wywodzi się z rodziny różowatych. Z wyglądu podobna do małej gruszki, kolorem żółta i aromatyczna. Surowa pigwa nie jest smaczna. Najbardziej lubiana była jeszcze w średniowieczu, kiedy cieszyła się ogromną popularnością. Już wtedy robiono z niej wiele przetworów.
Sok z pigwy – skład
Pigwa to owoc, który w swoim składzie zawiera:
- 70% wody,
- Wapń,
- Potas,
- Żelazo,
- Siarkę i miedź,
- 7,5% węglowodany,
- 0,5% białka,
- 0,2% tłuszczu,
- 4% śluzów (na nasionach),
- 15% tłuszczu.
Sok z pigwy – właściwości
Owoce pigwy są bardzo bogate w witaminy B1, B2, C, PP oraz prowitaminę A i antyoksydanty. Jej owoce w połączeniu z taniną doskonale wpływają na regulację zaburzeń przewodu pokarmowego. Pomagają na apetyt, oraz doskonale działają na wątrobę. Doskonale zwalcza biegunkę oraz wymioty.
Nalewka z owoców pigwy jest doskonała na wzdęcia, a także kwasy żołądkowe, kwaskowate odbicia, przeziębienie, niską odporność organizmu i wiele innych. Doskonale nadaje się na okłady przeciw hemoroidom. Sok z pigwy nie tylko wycisza ale również poprawia samopoczucie, działając uspokajająco. W dużej mierze zmniejsza ryzyko zachorowalności na raka.
Sok z pigwy – przepis
Składniki na sok z pigwy:
– 1 kg owoców z pigwy, – 1 kg cukru, – 3 szt goździków, – Szklanka wody.
Sposób przygotowania soku z pigwy:
Owoce pigwy należy dokładnie umyć i obrać, usuwając jednocześnie gniazda z pestkami. Następnie kroimy na cieniutkie plasterki obrany owoc. Po pokrojeniu powinno zostać około kilograma. Owoce wrzucamy do garnka, dodajemy również wodę i cukier. Wszystkie składniki gotujemy na małym ogniu. Początkowo staramy się dokładnie mieszać, pilnując by się nie przypaliło. Owoce powinny być miękkie, a sok z nich powinien puścić. Gotowy sok przelewamy razem z owocami do słoików gdy jest jeszcze gorący i szczelnie zakręcamy.
Sok z pigwy z sokownika
Jeśli ktoś jest bardziej leniwy, a posiada sokownik, można sok z pigwy przygotować w sokowniku. Nic trudnego i bardzo wygodne. Wystarczy umyć owoce, obrać i pozbawić wszelkich pestek. Wrzucić do sokownika i dodać cukier. Sposobów jest wiele.
Sok z pigwy do herbaty
Sok można pić sam lub w połączeniu np. z herbatą, dodając go zamiast cukru. Dzięki temu wypijemy ciepłą herbatkę w zimowe wieczory i uodpornimy swój organizm na wszelkie choroby, o które zimą nie trudno. Latem zaś można podawać z sok z pigwy rozcieńczony w wodą i lekko zmrożony. Pychotka!
Was this helpful?
3 / 2