Wrzuć artykuł na Fejsa! poleć na NK
Spaghetti to jedno z dań kuchni włoskiej, które podbiło niemal cały świat. Jest to danie, którego nazwa kojarzy się tylko i wyłącznie z rozświetlonymi krajobrazami słonecznej Italii i małymi włoskimi restauracyjkami. Spaghetti to makaron, którego długość może osiągać do 80 centymetrów. Produkowane jest z mąki pszenicznej, zwanej durum – twardą. Dobrze przyrządzone spaghetti powinno być al dente, czyli lekko twarde, lecz nie surowe. Najczęstszym błędem popełnionym przy gotowaniu makaronu jest jego rozgotowywanie.
Spaghetti bolognese
Jednym z najpopularniejszych sosów do spaghetti jest sos bolognese. Jak sama nazwa wskazuje, pochodzi z włoskiej Bolonii. Jest to sos mięsny, sporządzany z kilku rodzajów mięsa, krojonych na drobne kawałeczki, lub mielonych (krojenie jest charakterystyczne dla bardziej tradycyjnych odmian tego dania, obecnie dominuje mielenie mięsa). Używa się przede wszystkim mięsa wieprzowego i wołowego, kiełbas (tradycyjnie używana jest mortadela), boczku. Z warzyw stosuje się marchew, seler, pietruszkę, pomidory. Ponadto używa się oliwy i czerwonego wina. Najlepiej smakują te sosy bolognese, które są długo gotowane – minimum dwie godziny. Sposób przygotowania wygląda następująco: posiekaną drobno cebulkę, warzywa i wędlinę i boczek podsmaża się chwilę na oliwie. Dodaje się później mielone (bądź drobno siekane) mięso. Gdy mięso zbrązowieje, dolewa się wina oraz dosypuje pieprz. Dodaje się pomidory i w przykrytym garnku gotuje się na malutkim ogniu przez dwie godziny, od czasu do czasu mieszając. Jeśli uznamy, że sos jest za gęsty, rozrzedzamy go bulionem, na końcu dodajemy sól. Sos jest gotowy do podawania z makaronem. Tradycyjnie podaje się sos z makaronem tagliatelle, jednakże znacznie bardziej popularny jest makaron typu spaghetti (tańszy i bardziej dostępny).
Spaghetti bolognese – jak zrobić?
Tradycyjny sposób przygotowywania sosu bolońskiego do spaghetti jest w zasadzie jeden, jednak pojawia się tysiące jego modyfikacji, w zależności od regionu Włoch, regionu świata czy kulinarnych upodobań każdego smakosza. Kuchnia każdego kraju odciska swoje piętno na sposobach przyrządzania sosu tak, że każdy znajdzie dla siebie najodpowiedniejszą jego wersję, która według niego jest najsmaczniejsza, nie mają więc większego sensu spory o to, który sos jest „bardziej włoski”. Każdy będzie jadł to, co mu najbardziej odpowiada. Mnie bardzo smakuje na przykład spaghetti bolognese z pieczarkami.
Spaghetti bolognese – przepis
Poniżej przedstawiam przepis na spaghetti bolognese z owocami morza.
Spaghetti bolognese con frutti di mare
Potrzebne składniki:
• 30 dag makaronu spaghetti, • kilogram muli (mrożonych lub świeżych), • pół papryki żółtej, pół czerwonej i pół zielonej (razem ok. 30 dag), • szalotka (czosnek askaloński, tzw. cebuloczosnek), • ząbek czosnku, • łyżka masła, • pięć łyżek oliwy, • szklanka białego wina wytrawnego, • świeżo siekana nać pietruszki,
• przyprawy: słodka papryka w proszku, sól, pieprz (świeżo mielony).
Wykonanie: Mule opłukujemy i oczyszczamy, papryki pozbawiamy gniazd z nasionami i kroimy w drobną kostkę. Szalotkę i czosnek obieramy i siekamy drobno. Rozgrzewamy na patelni trzy łyżki oliwy, do której dodajemy paprykę i czosnek, lekko podsmażając. Osobno roztapiamy masło, do którego dodajemy siekaną cebulkę. Dodajemy także mule, solimy, dajemy pieprz i paprykę w proszku. Do garnka wlewamy wino i gotujemy aż do otwarcia się muszelek muli (zajmie to około pięciu minut). Następnie wyjmujemy muszle, wyłuskujemy podgotowane mule. W garnuszku zagotowujemy lekko osoloną wodę, dodajemy łyżkę oliwy i gotujemy makaron. Do ugotowanego makaronu dodajemy mule, podsmażoną wcześniej paprykę i czosnek, kropimy oliwą i mieszamy. Wierzch posypujemy nacią pietruszki. Możemy też przyozdobić potrawę mulami w muszlach.
Smacznego!
Was this helpful?
0 / 0